Putin siirsi kansanäänestystä perustuslain muuttamisesta – IS seurasi yllättävää tv-puhetta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin siirsi kansanäänestystä perustuslain muuttamisesta – IS seurasi yllättävää tv-puhetta

Julkaistu: 25.3. 13:31, Päivitetty 25.3. 16:31

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi ensi viikon venäläisille vapaaviikoksi, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan rajoittaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona iltapäivällä kansalle puheen koronavirustilanteeseen liittyen.

(Löydät puheen live-seurannan tämän jutun lopusta.)

Putinin puheen keskeisin sisältö oli, että hän ilmoitti joutuvansa siirtämään Venäjän perustuslakimuutoksen vuoksi suunniteltua kansalaisäänestystä.

Äänestyksen piti olla alkujaan 22. huhtikuuta, mutta Putinin mukaan sen järjestäminen ei ole nykyisessä tilanteessa mahdollista. Uudesta äänestyspäivästä päätetään koronavirustilanteen mukaan myöhemmin.

Putin ilmoitti päättäneensä, että ensi viikko on suurelle osalle venäläisistä vapaaviikko, jotta heidän ei tarvitse mennä töihin ja altistua siten virukselle. Hänen mukaansa viikosta tulee palkallinen vapaaviikko, jonka aikana kaikkien tulee pysytellä kotioloissa. Putinin mukaan valtion laitokset ja apteekit ja keskeiset liikennevälineet toimivat kuitenkin normaalisti.

Putin painotti myös muutamia talouden tukitoimia, joilla tullaan helpottamaan yksittäisten kansalaisten ja yritysten selviämistä koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä.

Puhe pääsi alkamaan reilusti aiottua myöhemmin ja sen sävy lievempi kuin oli odotettu. Monet olivat odottaneet Putinin määräävän esimerkiksi selkeämmin sanoin kansalaiset pysyttelemään kotikaranteenissa lähiviikot.

Vladimir Putin vieraili koronaviruspotilaiden luona keltaiseen suojapukuun pukeutuneena.

Peskovin mukaan Putinille selvisi tiistaina, että hänen on välttämätöntä vedota venäläisiin puheen avulla.

Putin vieraili tiistaina Moskovassa Kommunarkan infektiosairaalassa, jossa johtava lääkäri Denis Protsenko varoitti Putinia hyvin selkein sanoin koronaviruksen muodostamasta uhasta.

Protsenkon mukaan on jopa mahdollista, että tilanne viruksen suhteen kehittyy Venäjällä saman mallin mukaan kuin Italiassa.

”Italian skenaarion” toistumiseen on Protsenkon mukaan syytä varautua siinäkin tapauksessa, enää Venäjä onnistuisi sivuuttamaan epidemian pikemminkin ”aasialaisen mallin” mukaan.

Lue lisää: Putin sai lääkäriltä vakavan koronavaroituksen: Italian kohtalo voi toistua Venäjällä

Tässä vaiheessa Venäjällä on todettuja koronavirustapauksia 658, mutta viranomaiset ovat jo antaneet ymmärtää, että kukaan ei voi tietää tartuntojen tarkkaa määrää.

Italiassa on kuollut jo yli 6 800 ihmistä koronaviruksen seurauksena. Rekisteröityjä tartuntoja on liki 70­000.

Lisää aiheesta