Tutkija varoittaa Venäjän toimista koronakriisin aikana – ”Naapurimaiden on varottava jatkuvasti tilannetta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija varoittaa Venäjän toimista koronakriisin aikana – ”Naapurimaiden on varottava jatkuvasti tilannetta”

Venäjä lähetti jo Italialle apuaan koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Julkaistu: 25.3. 5:38

Koronavirus tarjoaa Venäjälle tilaisuuden yllättää sekä lähinaapurinsa että koko lännen, varoittaa brittitutkija Keir Giles.

Koronavirus on sotkenut monin tavoin myös Euroopan arvostetuimpiin Venäjä-tutkijoihin kuuluvan Keir Gilesin ohjelman.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Gilesin piti olla keskiviikkona Helsingissä julkaisemassa Moscow Rules -kirjansa suomenkielistä painosta Moskovan opit (Docendo).

Sen sijaan Giles istuu Britanniassa kotonaan neljän seinän sisällä virusrajoitusten vuoksi ja antaa WhatsAppin kautta haastattelua IS:lle.

Mutta ei siinä kaikki.

Koronavirus sotkee parhaillaan myös maailman taloutta ja koko maailmanjärjestystä. Mutta – kuinka ollakaan – Gilesin oma tutkimuskohde saattaa olla yksi potentiaalinen viruskaaoksen yllätyshyötyjä.

– Venäjä ei ikinä jätä hyvää kriisiä hyödyntämättä, Giles muotoilee sarkastisella brittihuumorilla höystettynä.

Keir Gilesin kirja Moskovan opit on ilmestynyt suomeksi Docendolta. Giles on arvostettu brittiläinen Venäjä-tutkija.

Presidentti Vladimir Putinin aikana Venäjä on osoittanut jo useita kertoja, että se pystyy käyttämään hyödykseen tilanteita, joissa sen vastapuolen huomio on muualla tai joissa vastapuoli ei kykene reagoimaan yllättäviin tilanteisiin yhtä nopeasti kuin Venäjä.

Näin on käynyt jo esimerkiksi Ukrainassa ja Syyriassa, ja sitä samaa Venäjä näyttää yrittävän koronakriisin kohdalla.

– Venäjälle muiden heikkous on kuin kutsu tai houkutus puuttua peliin.

Gilesin mukaan Venäjän todellinen koronavirustilanne on arvoitus, mutta sen tietäminen ei ole edes tärkeää maan suunnitelmien arvioimiseksi.

Olivatpa Venäjän sairastumisluvut oikeasti niin alhaiset kuin sanotaan tai olipa taustalla tilannetietojen puute tai jopa tarkoitushakuinen salailu, autoritäärinen yhteiskunta pystyy silti pelaamaan itselleen etuja omankin kriisin keskellä.

Yksi tällainen pelin paikka avautui Italiassa, jonne Venäjä on lähettänyt jo neljätoista sotilaskonetta avuksi koronaviruksen torjuntaan.

Rakkaudella Venäjältä -tarroilla varustetut sotilaskäyttöön tarkoitetut desinfiointikalustot ja satakunta Venäjän asevoimien viruseksperttiä eivät menneet Italiaan pyyteettömin aikein, Giles epäilee.

– Venäjän lähettämä kalusto on ensiksikin sellaista, joka on tarkoitettu käytettäväksi biologisen tai kemiallisen sodankäynnin tilanteissa isojen alueiden puhdistamiseen. Se ei ole sellaista terveydenhuollon välineistöä, jota Italia oli toivonut.

– Venäjä saa nyt myös tilaisuuden esitellä lännessä laitteitaan, harjoitella niiden käyttöä ja todistaa, että sillä itsellään olisi huomattava kyky hoitaa vastaavia sotilaallisia tilanteita omalla maaperällään.

Rakkaudella Venäjältä -tarroja oli liimattu Venäjän Italiaan lähettämien desinfiointilaitteiden ja ajoneuvojen kylkiin.

Italia-avun toinen taka-ajatus on iskeä kiilaa länsimaiden välille.

Kremlin-mielisillä nettisivuilla onkin jo rummutettu, kuinka Yhdysvallat, Nato ja Euroopan unioni ovat hylänneet liittolaisensa hädän hetkellä, mutta Venäjä sen sijaan auttaa.

Italia-avun tärkein tavoite on Gilesin mukaan kuitenkin pehmittää eurooppalaisia poliitikkoja siihen, nämä olisivat valmiit luopumaan Venäjän vastaisista pakotteista.

Kremlin-mielinen media on jo raportoinut useista italialaisista ja saksalaisista poliitikoista, jotka ovat vaatineet pakotteiden purkua. Vaatimusta on perusteltu Venäjän antamalla virushätäavulla sekä yleisellä inhimillisellä solidaarisuudella koronaviruksen aiheuttaman talouskaaoksen keskellä.

Gilesin mukaan Venäjän haaveissa onkin, että Krimin kaappaus ja Itä-Ukrainan sota annettaisiin nyt Venäjälle anteeksi.

– Venäjä on vahvat perusteet toivoa, että se saisi koronaviruksen myötä lännessä puolelleen muitakin kuin perinteisiä Kremlin myötäilijöitä. Tavoitteena on, että Venäjälle annettaisiin kaikki anteeksi ilman, että pakotteiden alkusyyhyn edes puututtaisiin.

Mutta eivät Venäjän yllätysmahdollisuudet tähän lopu.

Gilesin mukaan nyt on tärkeää seurata tarkkaan Venäjän sotilaallisia liikkeitä.

Nato on jo ajanut alas omia sotaharjoituksiaan ja suunniteltuja joukkojen rotaatioita Euroopassa koronaviruksen vuoksi.

Samaan aikaan Venäjän omat asevoimat valmistautuvat kuitenkin täysillä toukokuun 9. päivän voitonpäivän sotilaalliseen voimannäyttöön. Venäjällä ja Valko-Venäjällä on myös vankka usko siihen, että heidän tiukka sotilaskontrollinsa estää koronaviruksen leviämisen armeijan riveihin.

– Venäjä voisi häiritä länttä nyt esimerkiksi jollain epätavallisella sotilaallisella aktiviteetillaan, jolloin se hyötyisi länsimaiden tilapäisestä heikkoudesta, Giles arvioi.

Venäjän lähinaapurimaille koronavirus muodostaa kaikkein isoimman potentiaalisen turvallisuusongelman.

Jos esimerkiksi Valko-Venäjä tai jokin muu ex-Neuvostoliiton tasavalta ajautuisi koronaviruksen vuoksi todelliseen hätätilaan, Venäjä olisi todennäköisesti tarjoamassa ripeästi näille maille Italia-avun tapaista hätäapua armeijan kuljetuskoneineen ja virusekspertteineen.

Pahimmillaan ”avussa” voisi olla kyse jonkinlaisesta hybridioperaatiosta Krimin ja Itä-Ukrainan tapaan.

– Venäjän naapurimaiden on varottava jatkuvasti tilannetta, jossa Venäjän armeija voisi tulla antamaan niin kutsuttua apuaan silloinkin, kun sitä ei pyydetä, Giles muotoilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?