Trump: Karanteeni- ja eristystoimet voivat tuhota Yhdysvallat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump: Karanteeni- ja eristystoimet voivat tuhota Yhdysvallat

Trumpin mukaan hän alkaa jo ensi viikolla pohtia, josko rajoituksia voitaisiin lieventää talouden pelastamiseksi.

24.3.2020 20:03 | Päivitetty 24.3.2020 21:43

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti tiistaina, että karanteeni- ja eristystoimet voivat tuhota Yhdysvallat. Trumpin mukaan hän alkaa jo ensi viikolla pohtia, josko rajoituksia voitaisiin lieventää talouden pelastamiseksi.

– Monet ihmiset ovat kanssani samaa mieltä. Meidän maatamme ei ole rakennettu olemaan suljettuna. Tämän maan voi tuhota sulkemalla sen, Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa. Presidentin mukaan olisi hienoa, jos Yhdysvallat saataisiin avattua pääsiäiseen mennessä.

Trump teki haastattelun aikana selväksi, että pitää laajoja eristystoimia liioitteluna.

– Me menetämme tuhansia ja tuhansia ihmisiä joka vuosi influenssan takia. Emme silti sulje maata. Paljon enemmän kuolee auto-onnettomuuksissa. Emme silti kerro autoteollisuudelle: lopettakaa autojen valmistaminen, emme halua niitä enää, presidentti sanaili.

Presidentin mukaan koronavirus tappaisi vähemmän ihmisiä kuin rajoitusten mukanaan tuoma paha lama. Suuryritysten kaatuminen veisi presidentin mukaan maasta satojatuhansia, jopa miljoonia työpaikkoja.

Trump käy samalla omaa presidentinvaalikampanjaansa, sillä yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan on ollut vahva talous ja alhainen työttömyys.

Sopu biljoonapaketista taas kerran lähellä

Yhdysvaltain senaatti taas jatkoi tiistaina vääntöään liki kahden biljoonan dollarin elvytyspaketista, jota ei yrityksistä huolimatta saatu maanantaina läpi. Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer oli kuitenkin tiistaina jälleen toiveikas.

– Auki on enää muutamia asioita, enkä pitäisi mahdottomana, että ne saataisiin sovittua lähitunteina. Schumer sanoi.

Samaa hän tosin oli sanonut jo maanantainakin.

Trump ei tyypilliseen tapaansa katsonut viivytyksiä hyvällä.

– Kongressin on hyväksyttävä paketti tänään, ja lopettava tämä hölynpöly. Mitä pidempään tässä kestää, sen vaikeampaa talouden toipuminen on, ja sitä enemmän työntekijämme kärsivät, Trump kirjoitti Twitterissä.

Demokraattien mukaan apupaketissa suolletaan rahaa amerikkalaisille suuryrityksille ilman riittävää harkintaa, eikä esimerkiksi vaadita, että yhtiöt eivät irtisanoisi työntekijöitään.

Yhdysvalloissa kerrottiin tiistaina Suomen aikaa ensimmäistä kertaa yli sadan ihmisen kuolleen koronavirukseen vuorokauden aikana. Asiasta kertoivat maan terveysviranomaiset. Yhdysvalloissa on todettu liki 50 000 koronavirustartuntaa. Virukseen on kuollut pitkälti yli 600 ihmistä.

Eniten kuolleita Yhdysvalloissa on New Yorkin osavaltiossa, jossa on raportoitu noin 160 kuolonuhria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?