Koronavirus ajoi miljoonat ihmiset neljän seinän sisään – nyt omat niksinsä kertoo todellinen eristäytymisen asiantuntija - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronavirus ajoi miljoonat ihmiset neljän seinän sisään – nyt omat niksinsä kertoo todellinen eristäytymisen asiantuntija

Astronautti Scott Kelly vietti lähes vuoden kansainvälisellä avaruusasemalla vuosina 2015–2016. Hän kertoo oppineensa tuolloin asian jos toisenkin.

Nasan eläkkeelle jäänyt astronatutti Scott Kelly on jakanut omia niksejään eristäytymisestä selviytymiseen.­

24.3. 11:12

Koronaviruspandemian kiihtyessä valtiot ovat ottaneet käyttöön toinen toistaan tiukempia rajoituksia, joilla viruksen leviämistä yritetään hillitä. Ulkonaliikkumiskiellot ovat ajaneet sisätiloihin ihmisiä ympäri maailmaa, eikä neljän seinän sisälle sulkeutuminen ole välttämättä ollut kaikille helppoa.

Vinkkejä eristäytymisestä selviytymiseen on alettu kierrättää muun muassa sosiaalisessa mediassa. Nyt omat niksinsä on jakanut myös todellinen eristäytymisen asiantuntija, avaruushallinto Nasan palveluksesta eläkkeelle jäänyt astronautti Scott Kelly.

– Kotiin juuttuminen voi olla haastavaa. Kun vietin lähes vuoden kansainvälisellä avaruusasemalla, se ei ollut helppoa. Kun menin nukkumaan, olin töissä. Kun heräsin, olin edelleen töissä, Kelly kertoo New York Timesin hiljattain julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Vuosien 2015 ja 2016 aikana Kelly vietti yhtäjaksoisesti kaikkiaan 340 päivää kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä. Hän kertoo oppineensa kokemuksensa aikana muutamia niksejä, joiden hän uskoo olevan hyödyksi myös koronaviruksen vuoksi eristyksiin joutuneille.

Noudata rutiineja, mutta irtaudu niistä toisinaan

Kellyn mukaan eristyksissä ollessa kannattaa noudattaa rutiineja. Hänen päivänsä ISS:llä olivat tarkasti aikataulutettuja heräämisestä nukahtamiseen saakka.

– Tulet huomaamaan, että suunnitelmassa pysymisestä on apua, kun yrität sopeutua perheesi kanssa erilaiseen työ- ja kotiympäristöön. Kun palasin Maahan, kaipasin rutiineja ja koin vaikeaksi elää ilman niitä, Kelly kirjoittaa.

Jos rutiinit ovat tärkeitä, niin on Kellyn mukaan myös niistä irtautuminen. Hän muistuttaa, että työ ottaa helposti vallan elämästä, kun samassa tilassa sekä työskennellään että vietetään vapaa-aikaa.

Siksi vapaa-ajan huvitukset olivat tärkeitä myös astronauteille.

– Varaa aikaa hauskanpitoon: Minä järjestin tiimikavereideni kanssa elokuvailtoja, joina herkuttelimme ja katsoimme putkeen kaikki Game of Thronesin jaksot – kahdesti.

Nuku ja nauti luonnosta

Kelly muistuttaa myös säännöllisen nukkumaanmenoajan asettamisesta. Hänen ja muiden astronauttikollegoiden unta tutkittiin avaruusasemalla ollessa, ja tutkimustulokset osoittivat unen laadun olevan suoraan yhteydessä mielialaan, kognitiiviseen toimintaan sekä henkilöiden välisiin suhteisiin.

Nämä asiat ovat keskeisiä myös koronaviruspandemian vuoksi koteihinsa sulkeutuneille.

Kelly patistaa eristyksessä olijoita lähtemään ulos luontoon, joskaan kaikissa maissa tämäkään ei ole enää mahdollista tiukentuneiden rajoitusten vuoksi. Mutta jos se onnistuu, tilaisuuteen kannattaa hänen mukaansa tarttua.

Avaruudessa hän kertoo suorastaan janonneensa luontoa kaikkine tuoksuineen ja väreineen. Astronauteilla oli myös tapanaan kuunnella avaruusasemalla nauhoitettuja luonnon ääniä, jotka ”palauttivat” heidät hetkessä maan kamaralle.

– Astronautille ulos meneminen on vaarallinen tehtävä, joka vaatii päiväkausien valmistautumisen. Joten arvostan sitä, että tässä tilanteessa voin astua ulos aina kuin haluan kävelylle tai patikoimaan – avaruuspuvulle ei ole tarvetta.

Kelly muistuttaa tutkimusten myös osoittavan, että ajan viettäminen luonnossa on eduksi sekä henkiselle että fyysiselle terveydelle. Niin kuin liikuntakin, jonka Kelly kehottaa ottamaan osaksi päivärutiinia.

Harrasta, pidä päiväkirjaa ja huolehdi sosiaalisista suhteista

Myös astronauteilla on avaruudessa harrastuksia, jotka siirtävät ajatuksia pois työstä ja arjesta, ja niistä kannattaisi ottaa Kellyn mukaan ilo irti myös eristyksessä. Hänelle avaruusasemalla tärkeäksi osoittautuivat kirjat.

Nasa on tutkinut eristäytymisen vaikutuksia ihmiseen vuosikymmenien ajan, ja tutkimukset ovat osoittaneet päiväkirjan pitämisen olevan hyödyksi. Myös Kelly neuvoo ihmisiä purkamaan tunteitaan päiväkirjaan.

– Vaikka et päätyisi kirjoittamaan päiväkirjasi pohjalta kirjaa niin kuin minä tein, päivistäsi kirjoittaminen auttaa sinua asettamaan kokemuksesi perspektiiviin ja antaa mahdollisuuden palata myöhemmin katsomaan, mitä tämä ainutlaatuinen aika historiassa on tarkoittanut.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi hiljattain siirtyvänsä käyttämään suosituksissaan termiä ”fyysinen etäisyys” aiemmin käytössä olleen ”sosiaalisen etäisyyden” sijaan. Tällä järjestö haluaa painottaa sitä, että sosiaalisten suhteiden yllä pitäminen on suotavaa esimerkiksi verkon välityksellä, vaikka kasvotusten muita ei voisi nähdäkään.

Sosiaalisilla suhteilla on merkitystä mielenterveyden kannalta, ja WHO:n mukaan mielenterveys on kriisin läpikäymisessä yhtä keskeinen kuin fyysinenkin terveys.

Myös Kelly neuvoo pitämään yhteyksiä yllä verkon välityksellä.

Kaikki kytköksissä toisiinsa

Kelly painottaa myös asiantuntijoiden kuuntelemisen tärkeyttä. Hänen mielestään se on erityisen olennaista näinä haastavina aikoina, jolloin verkoissa leviää myös paljon väärää tietoa koronaviruksesta.

– Olen oppinut, että suurin osa ongelmista ei ole rakettitiedettä. Mutta kun ne ovat rakettitiedettä, vastauksia tulisi kysyä rakettitieteilijältä. Avaruudessa eläminen opetti minulle paljon siitä, kuinka tärkeää on luottaa neuvoihin niiltä ihmisiltä, jotka tietävät asiasta enemmän kuin minä.

Kirjoituksensa lopuksi Kelly muistuttaa, että maailman ihmiset ovat kytköksissä toisiinsa, ja lopputulos on sitä parempi, mitä enemmän kykenemme yhteistyöhön ongelmien ratkaisussa.

Kellyn mukaan koronavirus on osoittanut, että se, mitä jaamme on paljon voimakkaampaa kuin se, mikä meitä jakaa. Tämä pätee hänen mukaansa niin hyvässä kuin pahassakin.

– Olen nähnyt ihmisten kestävän kovimpia haasteita, joita voi kuvitella. Ja tiedän, että kestämme tämänkin, jos me kaikki teemme oman osamme ja työskentelemme yhdessä tiiminä, Kelly kirjoittaa.

– Ai niin, ja peskää käsiänne – usein, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?