Mies kuoli yritettyään lääkitä koronavirusta omatoimisesti Yhdysvalloissa – vaimo päätyi sairaalaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mies kuoli yritettyään lääkitä korona­virusta omatoimisesti Yhdysvalloissa – vaimo päätyi sairaalaan

Pariskunta sai oireita ja hakeutui hoitoon puolen tunnin päästä siitä, kun olivat ottaneet klorokiinia.

24.3.2020 8:30

Arizonalaismies kuoli yritettyään hoitaa koronavirustartuntaansa malarialääkkeellä.

CNN:n mukaan Phoenixin alueelta kotoisin ollut noin 60-vuotias mies kuoli ja hänen vaimonsa päätyi kriittiseen tilaan, kun pariskunta pyrki hoitamaan koronavirustaan itsenäisesti klorokiinifosfaatilla, jota tyypillisemmin käytetään malarian hoitoon.

Video yllä: WHO varoitti uuden koronaviruksen leviävän kiihtyvällä nopeudella.

Klorokiinin mahdollisista vaikutuksista koronaviruksen hoitamiseksi on ollut keskustelua tiedepiireissä, mutta laajamittainen tieteellinen näyttö puuttuu vielä. Esimerkiksi Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto FDA ei ole hyväksynyt ainetta hoidoksi koronavirukselle.

Tragediasta CNN:lle kertonut Banner Health -järjestö muistuttaakin, että lääkeaineen ohella klorokiini on yksi tyypillisimmistä lisäaineista, jota käytetään akvaarioiden puhdistamiseen.

Järjestö korostaakin, ettei millään omatoimisella lääkityksellä tai kodintuotteilla tule hoitaa koronavirusta.

– Koronaviruksen ympärillä on paljon epävarmuutta, joten ymmärrämme, että ihmiset pyrkivät löytämään uusia tapoja ehkäistä tai hoitaa virusta. Itselääkitys ei kuitenkaan ole oikea tapa tehdä niin, kertoo Banner Poison and Drug Information Centerin ylilääkäri Daniel Brooks.

Banner Health ei kerro lisätietoja pariskunnasta tai kuinka pariskunta päätyi saamaan klorokiinia. Sen verran kuitenkin avataan, että kolmenkymmenen minuutin päästä lääkeaineen nauttimisesta pariskunta oli kokenut oireita ja hakeutunut hoitoon.

Koronan kokeellinen lääkitys nousi ihmisten huulille kun presidentti Donald Trump twiittasi että hydroksiklorokiini ja atsitromysiinin yhteiskäyttö voisi olla yksi suurimmista käänteistä lääketieteen historiassa.

Presidentti ei puhunut täysin puutaheinää, sillä kyseisten aineiden käytöstä on saatu lupaavia tuloksia koronaviruksen hoidossa. Tutkimusryhmät ovat kuitenkin olleet pieniä, ja Trumpin twiitti nostattikin myös huolestuneita äänenpainoja.

Hydroksiklorokiini ja atsitromysiini voivat yhdessä käytettynä nimittäin aiheuttaa muun muassa sydämen pysähdyksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?