CNN:n lähteet: Trumpin kärsivällisyys ei riitä enää pitkään – rajoitukset viemässä kohti ennennäkemätöntä lamaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN:n lähteet: Trumpin kärsivällisyys ei riitä enää pitkään – rajoitukset viemässä kohti ennennäkemätöntä lamaa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin uskotaan olevan halukas purkamaan liikkumisrajoituksia jo viikon kuluttua.

23.3.2020 21:23

Koronavirusepidemia jyllää myös Yhdysvalloissa. Maassa oli todettu maanantaihin mennessä vajaat 42 000 koronavirustartuntaa. Kuolleita on yli 500.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaisi ehkä lieventää amerikkalaisia koskevia rajoituksia jo sen jälkeen kun nyt voimassa olevat rajoitukset päättyvät viikon kuluttua, vaikka useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei aikaa ole kulunut riittävästi tällaisen päätöksen tekemiseen.

– Emme saa antaa lääkkeen muuttua pahemmaksi kuin ongelma. Kun 15 päivän määräaika on kulunut, tulemme päättämään, miten tästä edetään, Trump kirjoitti Twitterissä.

Uutiskanava CNN:n haastattelemien Valkoisen talon korkea-arvoisten lähteiden mukaan Trumpin kärsivällisyys ei riitä enää pitkään, koska rajoitukset ovat painamassa maan taloutta ennennäkemättömään lamaan.

Yhdysvaltojen johtava infektioasiantuntija Anthony Fauci kuvaili Science-lehdelle antamassaan haastattelussa niitä vaikeuksia, joita hänellä on Trumpin hallinnon neuvonantajana toimiessaan. Faucilta kysyttiin muun muassa, miten hän reagoi Trumpin usein esittämiin virheellisiin väitteisiin.

– En voi hypätä mikrofonin eteen ja työntää häntä alas korokkeelta. Ajattelen vain; ok, hän sanoi noin. Yritetään saada asia korjattua seuraavalla kerralla, Fauci sanoi haastattelussa.

Fauci kertoi olevansa ajoittain melko uupunut työstään, mutta totesi lakonisesti olevansa muuten kunnossa ”koska en ole saanut koronavirustartuntaa enkä potkuja”.

Senaatti jatkoi biljoonaluokan apupaketin hiomista

Yhdysvaltain senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin mukaan senaatti oli maanantai-iltana Suomen aikaa hyvin lähellä sopua noin 1,7 biljoonan dollarin apupaketista, jonka on tarkoitus avittaa Yhdysvaltojen taloutta selviämään uuden koronaviruksen aiheuttamasta massiivisesta iskusta.

– Olemme hyvin lähellä sopua. Hyvin lähellä. Tavoitteenamme on päästä sopuun vielä tänään. Olemme toiveikkaita ja jopa luottavaisia, että näin käy, Schumer sanoi.

Sekä demokraattien että republikaanien ryhmässä käytiin koko ajan kiivaita neuvotteluja ja luvassa oli vielä lisää äänestyksiä.

Toisessakaan äänestyksessä maanantaina paketti ei kuitenkaan vielä mennyt läpi, sillä tulos oli 49–46, kun läpimenoon olisi vaadittu 60 ääntä.

Apupaketti kaatui ensimmäisessä äänestyksessä demokraattien vastustukseen, koska yksikään demokraattisenaattoreista ei äänestänyt sen puolesta. Senaatin demokraattien mukaan nykyinen esitys ei tee tarpeeksi auttaakseen koronakriisistä kärsiviä amerikkalaisia

Senaatin republikaanijohtajaa Mitch McConnellia paketin jumittuminen neuvotteluihin jurppi.

– Markkinat ovat taas romahtamassa, koska täällä ei saada asiaa hoidettua. On aika palata päiväjärjestykseen, ja hyväksyä tämä historiallinen apupaketti. Tällä maalla ei ole aikaa poliittisiin peleihin, McConnel sanaili.

Demokraattien mukaan apupaketissa suolletaan rahaa amerikkalaisille suuryrityksille ilman riittävää harkintaa, eikä esimerkiksi vaadita, että yhtiöt eivät irtisanoisi työntekijöitään.

– He ehdottavat 500 miljardin antamista yhtiöille lähes ehdoitta. kritisoi demokraattien presidenttiehdokkuudessa vahvasti kiinni oleva ex-varapresidentti Joe Biden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?