Tuhannet risteilymatkustajat seilaavat nyt keskellä merta ilman tietoa satamaan pääsystä: ”Olemme aivan erillään muusta maailmasta”

30 risteilyalusta seilaa yhä merillä etsien epätoivoisesti satamaa, jonne ne päästettäisiin.

Aidasol-risteilyalusta ei päästetty Marseillen satamaan Ranskaan laivalla olleen koronaepäilyn vuoksi 10. maaliskuuta.

Texasilaiset Jay ja Carmen Martinez olivat varanneet jo kaksi vuotta sitten häämatkakseen risteilyn Tyynellämerellä. Ennen laivan lähtöä Australiasta 28. helmikuuta he huolestuivat uutisista koronaviruksesta, mutta eivät enää voineet perua 23 päivän risteilyään.

Nyt he ovat tuhansien muiden risteilymatkustajien tavoin merellä yhdellä 30:stä edelleen matkaa jatkavista aluksista. Osa laivoista etsii satamaa, jonne rajojaan sulkeneet maat voisivat ne mahdollisesti päästää.

Martinezien laiva Norwegian Jewel suuntaa ilmeisesti Havaijille, mutta varmaa tietoa ei vielä ole, sillä laiva on jo aiemmin käännytetty pois useista muista satamista.

– Kyllä me aprikoimme lähtöä. Mutta olimme ehtineet laittaa niin paljon rahaa häämatkaamme, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin astua laivaan, kertoo pariskunta CNN:lle.

He arvelivat, että risteilyä ehkä lyhennetään, mutta eivät koskaan odottaneet joutuvansa jumiin epätoivoisesti satamaa etsivään laivaan keskelle merta.

Risteily-yhtiöiden liitto CLIA päätti 13. maaliskuuta keskeyttää kaikki Yhdysvalloista lähtevät risteilymatkat 30 päivän ajaksi. CLIA edustaa 38:aa risteily-yhtiötä, jotka muodostavat 95 prosenttia koko maailman risteilykapasiteetista. Laivoja on 277.

– Kourallinen, noin 14 prosenttia liiton aluksista on yhä merellä lopettamassa risteilymatkojaan, kerrottiin CLIA:sta CNN:lle.

Martinezien laivayhtiö Norwegian ei vielä ole saanut vahvistusta, mihin satamaan laiva mahdollisesti ohjataan.

Häämatkalaisten mukaan tunteet laivan matkustajien keskuudessa ovat heilahdelleet toivosta pettymykseen tietojen satamavaihtoehdoista muuttuessa koko ajan.

Kaikki tiedostavat, että tilanne voi jatkua ainakin päiviä tai jopa viikkoja.

Toistaiseksi kukaan laivalla oleva ei ole sairastunut koronavirukseen eikä ketään ole laitettu karanteeniin.

Martinezit ovat alkaneet laivalla auttaa vanhempia matkustajia esimerkiksi opastamalla netin käyttöä, jotta muut saavat yhteyden omaisiinsa.

Jay Martinez sanoo olevansa ylpeä siitä, miten matkustajat ja laivan miehistö ovat yhdistäneet voimansa epävarmuuden edessä.

– Se on kaunista, etenkin kun välillä tunnemme olevamme aivan erillään muusta maailmasta.

– Toisaalta tuntuu hyvältä, että voimme asennoitua pandemiaan globaalista näkökulmasta. Tämä oma pienoisyhdyskuntamme edustaa juuri sitä, kun pidämme huolen toinen toisistamme.

– Huolehdimme toistemme hyvinvoinnista ja haluamme varmistaa, että kaikki pääsevät kotiin, kansallisuudesta riippumatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?