Italian uusimmat luvut avaavat syitä suureen korona­kuolleisuuteen – miehillä isoin riski, nämä perus­sairaudet vakavin vaara

Italiassa on koronavirukseen kuollut eniten ihmisiä maailmassa. Kuolleisuusluvuista paljastuu selkeitä yhteneväisyyksiä syiden suhteen.

20.3.2020 22:38

Italiassa ilmoitettiin perjantaina uudesta synkästä ennätyksestä: peräti 627 ihmistä oli menehtynyt koronavirukseen vuorokauden aikana. Jo torstaina Italia ohitti kuolleisuusluvuissa viruksen lähtömaan Kiinan. Italiassa on koronaan menehtynyt 4 032 ihmistä.

Italian terveysinstituutti ISS julkisti perjantaina tuoreimman analyysin kuolintapauksista. Sen mukaan kuolonuhrien keski-ikä on 78,5 vuotta. Nuorin kuolleista oli 31- ja vanhin 103-vuotias. Mediaani-ikä oli 80.

Kuolleista 41 prosenttia kuului ikäryhmään 80–89 ja 35 prosenttia oli 70–79-vuotiaita.

Italiassa on maailman toiseksi vanhin väestö Japanin jälkeen. Noin 23 prosenttia italialaisista on yli 65-vuotiaita. Asiantuntijoiden mukaan korkea keski-ikä voi olla yksi syy Italian suuriin kuolleisuuslukuihin.

Analyysi perustuu 3 200 raportoidun koronakuoleman tietoihin. Niiden mukaan peräti 70,6 prosenttia kuolleista on ollut miehiä ja naisia 29,4 prosenttia. Menehtyneiden naisten mediaani-ikä oli 82 kun miehillä se oli 79 vuotta.

Koronaan sairastuneiden mediaani-ikä Italiassa on ollut 63 vuotta.

Hautajaiset Lombardiassa perjantaina.

Vieläkin hätkähdyttävämpi havainto Italiasta on se, että 99 prosentissa tutkituissa 481 kuolemantapauksessa oli uhrilla ollut yksi tai useampi perussairaus ennen virustartuntaa. Kolme tai useampi sairautta oli 48,6 prosentilla kuolleista.

Kohtalokkaimmat perussairaudet olivat korkea verenpaine (73,8%), diabetes (34%) ja sydänsairaudet (30,1%).

Merkittävää on myös se, että vain 1,2 prosentilla kuolleista ei ollut aiempaa sairautta.

Sairaalahoitoon joutuneista 78 prosenttia kärsi korkeasta kuumeesta, 73 prosentilla oli hengitysvaikeuksia, 40 prosentilla yskä ja 8 prosentilla ripulia.

Mediaaniaika ensimmäisten oireiden ilmaantumisen ja kuoleman aiheutumiseen oli kahdeksan päivää. Menehtyneet ehtivät olla sairaalahoidossa tavallisimmin vain neljän päivän ajan.

Italialaisten mukaan koronaan kuolleista tutkituista 3 200 henkilöstä vain yhdeksän oli alle 40-vuotiaita, mutta kaikki heistä miehiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?