17 laskettelulomalta Suomeen palannutta opiskelijaa sai koronan Itävallan Ischglissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

17 laskettelulomalta Suomeen palannutta opiskelijaa sai koronan – Itävallan ”viruslinkokylän” toiminta herättää kritiikkiä

Satojen pohjoismaalaisten arvellaan saaneen koronatartunnan pienestä kylästä Itävallasta. Monen tartunnan jäljet johtavat yhteen yökerhoon, jonka baarimikko sairastui. Alppikylää arvostellaan välinpitämättömyydestä.

Kitzloch-baari tunnetaan nyt lempinimellä ”viruslinko”.

20.3.2020 21:24

Satojen pohjoismaalaisten uskotaan saaneen koronavirustartunnan yhdestä pienestä mutta turisteja vilisevästä kylästä Itävallan Alpeilta. Ischglin laskettelukeskuksessa tartunnan saaneiden joukossa on 17 Oulun yliopiston opiskelijaa.

Tapahtumien kulku alkaa täsmentyä.

Asiasta kertoi alkuvaiheessa Der Spiegel. Ensin Euroopassa ihmeteltiin, miksi Paznaun laaksosta palaa paljon koronaviruksen saaneita. Sadoista tartunnoista monet juontavan juurensa Ischglissä sijaitsevaan Kitzloch-nimiseen yökerhoon.

Kitzlochin 36-vuotiaalla baarimikolla todettiin koronavirus. Useiden Skandinaviasta ja Saksasta saapuneiden turistien epäillään saaneen tartunnan häneltä. Baari on nimetty saksankielisessä mediassa ”viruslingoksi”.

Koronaviruksen eteneminen alkoi paljastua, kun Ekstrabladet kertoi, miten tartuntaketju jäljitettiin. Kävi ilmi, että islantilainen turistiryhmä oli matkustanut helmikuussa Ischglistä Münchenin kautta Islantiin. Myöhemmin 15:llä heistä todettiin koronavirustartunta.

Islannin viranomaiset nimesivät Ischglin riskialueeksi jo 5. maaliskuuta. He välittivät tartunnan saaneiden tiedot Itävaltaan kontaktien jäljittämiseksi. Pian Tirolin osavaltio ilmoittikin yhdestä vahvistetusta koronatartunnasta.

Joukko oululaisopiskelijoita palasi Suomeen hiihtoreissulta Ischglistä lauantaina 7. maaliskuuta. Matkalla oli mukana 32 henkilöä, joista tartunnan sai 17 Oulun yliopiston opiskelijaa.

– Tartunnat varmistuivat 12.3.2020. Tartunnat on todettu samasta Itävallassa epidemia-alueella vierailleesta seurueesta, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi tiedotteessaan.

– Kaikki potilaat ovat hyväkuntoisia ja hyvin lieväoireisia. He ovat olleet kotona karanteenissa näytteenotosta lähtien, sairaanhoitopiiri kertoi.

Ischgl tunnetaan upeista maisemistaan.

Itävallan media arvosteli Ischgliä välinpitämättömyydestä. Itävaltalainen Der Standard -lehti julisti otsikossaan, miten Tirolissa on ”ahneutta ja laiminlyöntejä”. Lehden mukaan Paznaun laakson keskuksissa hiihtohissit ja gondolit pyörivät jopa sellaisissa paikoissa, jotka oli jo virallisesti suljettu viruksen takia.

Aftonbladet kertoo, että jo maaliskuun alussa olisi tiedetty, että Ischglin baarimikko oli saanut tartunnan. Kaikki alppikylän baarit päätettiin sulkea vasta sitten, kun 15:llä baarimikon läheisyydessä olleella oli todettu koronavirustartunta. Siihen mennessä oli jo liian myöhäistä.

Suomalaisilla ei ollut tietoa Itävallan valvonnan heikkoudesta.

– Matkalla olleet ovat toimineet niin kuin viralliset ohjeistukset kehottavat, Ystävällisen Kaunohiihtoseuran puheenjohtaja Tristen Tooming kertoi Kalevalle.

Matkalla olleet eivät halunneet enää perjantaina kommentoida tapahtumia Ilta-Sanomille.

Pormestari Werner Kurz kertoi torstaina Ilta-Sanomille, että koronaviruksen leviäminen oli valtava isku kylälle.

– Ischgl on erittäin hiljainen. Kaikki yritykset ovat kiinni, hän sanoi.

– Ischglissa kaikki toimenpiteet käynnistettiin viranomaisten määräysten mukaisesti ja pantiin välittömästi täytäntöön paikan päällä, hän kertoo.

Baarit suljettiin 14. maaliskuuta ja ne pysyvät kiinni kauden loppuun saakka. Alue eristettiin. Tässä vaiheessa suomalaiset olivat jo palanneet Itävallasta kotimaahansa.

Paznaun laaksossa sijaitseva Ischgl paljastui pahaksi Itävallan koronavirustartuntojen tartuntojen lähteeksi.

Tapahtumilla on kovat seuraukset myös Ischligille.

– Tiroli oli ensimmäinen Itävallan osavaltio, joka ryhtyi tällaisiin rajuihin toimenpiteisiin. Paikallisen väestön, matkailuyritysten työntekijöiden ja vieraiden ympäri maailmaa terveys ja turvallisuus olivat ja ovat edelleen ensisijainen tavoitteemme, Kurz sanoo.

Nyt Ischgl yrittää pelastaa maineensa matkailualueena kiristämällä valvontaa. Sitä ennen epäonnisessa baarissa oli kuitenkin jo ehditty juhlia rankasti useita päiviä.

Tanskalainen Jenni Carlend kertoo Expressenissä, että hänellä todettiin koronavirus hänen Ischglin-matkansa jälkeen.

Carlend uskoo tietävänsä tarkasti hetken, jolloin koronavirus tarttui. Hän oli juhlimassa Kitzloch-baarissa.

– Yhtenä iltana tilasimme 100 shottia. Baarimikot puhalsivat pilleihin, hän kertoo Expressenille.

Tämän jälkeen hän nappasi pillin yhdeltä tarjoilijalta, laittoi sen suuhunsa ja puhalteli siihen puolisen tuntia tanssilattialla ollessaan.

– Olisi ihme, jos en olisi saanut tartuntaa silloin, Carlend sanoo nyt ollessaan kotikaranteenissa kotonaan Tanskassa.

Carlend kertoo tunteneensa poikkeuksellista väsymystä palattuaan kotiin reissultaan. Muutama päivä reissun jälkeen hän huomasi Facebookista, että usealla baarin tarjoilijalla oli todettu korona. Hän tajusi heti, että on itsekin saanut tartunnan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n mukaan Itävallan Tiroli kuuluu riskialueeseen.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Der Spiegel, Ischglin hallinto, Der Standard, Expressen, Kaleva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?