Italian koronakuolemissa jälleen ennätysluku: 627 uhria päivässä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italian koronakuolemissa jälleen ennätysluku: 627 uhria päivässä

Pahiten maailmassa koronaviruksesta kärsivässä Italiassa kuolonuhrien määrä nousi jo yli 4 000:een.

Suojamaskia käyttävä mies osallistui äitinsä hautajaisiin perjantaina Seriatessa Italian Lombardiassa.­

20.3.2020 19:19 | Päivitetty 20.3.2020 21:49

Italian viranomaiset ilmoittivat perjantaina 627 uudesta kuolemantapauksesta vuorokauden aikana. Määrä on suurin, mitä Italia on tähän mennessä raportoinut. Edellinen suurin lukema oli keskiviikolta, jolloin kerrottiin 475 kuolemasta.

Covid-19-viruksen vuoksi Italiassa on menehtynyt jo 1 500 ihmistä edellisten kolmen päivän aikana.

Päivälukemat on nyt suurempia kuin Kiinassa maan epidemiahuipun aikana.

Perjantaihin mennessä Italiassa on kuollut viruksen vuoksi jo 4 032 ihmistä, mikä on eniten missään maassa. Korona on todettu yhteensä 47 021 ihmisellä.

60 miljoonan asukkaan Italia vastaa nyt jo 36,6 prosentista koko maailman ilmoitetuista koronakuolemista.

Viranomaiset varoittavat, että koronatapausten määrä ei ole vielä suurimmillaan.

– Ehkä huippua ei nähdä vielä ensi viikolla, vaan vasta sitä seuraavalla, totesi Italian väestönsuojelun päällikkö Angelo Borrelli Rai-kanavalle.

Aiemmin perjantaina Valkoisen talon koronavirusasiantuntija Deborah Birx huomautti ”huolestuttavasta” kehityksestä, mitä muualta päin maailmaa, etenkin Italiasta kerrotaan.

– Tutkimme saamiamme tietoja siitä, että on ilmennyt merkkejä myös alle 20-, 19-vuotiaiden ja nuorempien sairastumisesta vakavasti, mutta suurin osa heistä on toipunut.

– Italiasta tulee toinen huolestuttava tieto, että kuolinlukemat ovat kaksi kertaa suurempia miespotilailla kuin naisilla kaikissa ikäryhmissä, Birx totesi.

Italian kansallisen terveysinstituutin uusimman analyysin mukaan kuolonuhrien keski-ikä on 78,5 vuotta. Nuorin kuolleista oli 31- ja vanhin 103-vuotias. Mediaani-ikä oli 80.

Kuolleista 41 prosenttia kuului ikäryhmään 80–89 ja 35 prosenttia oli 70–79-vuotiaita.

Italiassa on maailman toiseksi vanhin keski-ikä Japanin jälkeen. Noin 23 prosenttia italialaisista on yli 65-vuotiaita. Asiantuntijoiden mukaan korkea keski-ikä voi olla yksi syy Italian suuriin kuolleisuuslukuihin.

Italian hallitus aikoo jatkaa julkisten tapahtumien järjestämiskieltoa yli aiemman maaliskuun 25. päivän takarajan. Myös suuri osa liikkeistä on pidettävä suljettuina. Pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti torstaina rajoitusten jatkamisesta, mutta ei kertonut tarkemmin ajankohdista.

Osa maakuntien ja kaupunkien johtajista on vaatinut hallitukselta tiukempia rajoituksia, kuten ulkoilukieltoa ja kaikkien kauppojen sulkemista sunnuntaipäivien ajaksi.

Venoton alueella on jo suljettu julkisia puistoja ja kehotettu ihmisiä lopettamaan ulkoilu. Emilia-Romagnassa on kielletty hölkkääminen ja pyöräily.

Lombardiassa 100 sotilasta liittyy poliisin rinnalle valvomaan karanteenin noudattamista. Lombardian pääkaupungin Milanon tilanne huolettaa erityisesti. Koronatartuntojen määrä Italian toiseksi suurimmassa kaupungissa lisääntyi perjantaina ennätyksellisen paljon 16 prosentilla, eli 526 uudella tapauksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?