Koronavirus motitti Aurinko­rannikon suomalaiset koteihinsa: ”Sama on pian edessä Suomessa, jos hallituksen kehotuksia ei noudateta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronavirus motitti Aurinko­rannikon suomalaiset koteihinsa: ”Sama on pian edessä Suomessa, jos hallituksen kehotuksia ei noudateta”

Julkaistu: 20.3. 13:28

Aurinkorannikon suomalaiset vetäytyivät koteihinsa, kun Espanja määräsi koko maahan ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Kun astuu ulos tyypillisenä iltana Espanjan Aurinkorannikolla, huokuu ilmasta elämä. Nyt kaikkialla on hiljaista. Näin kuvailevat alueella asuvat suomalaiset, joiden elämä meni viikonloppuna kertaheitolla uusiksi, kun koko maassa astui voimaan ulkonaliikkumiskielto.

Ulos saa lähteä vain käydäkseen kaupassa tai koiran kanssa lyhyellä lenkillä. Taivaalla pörrää helikoptereja ja maan tasalla vartioivat poliisit. Henkilöllisyyspaperit ja kauppakuitti pitää esittää viranomaisille pyydettäessä.

”Syömiseksi menee”

Fuengirolassa asuva Domenic Torday myöntää, että aika alkoi torstai-iltana käydä jo pitkäksi. Hän asuu avopuolisonsa ja kämppiksensä kanssa aivan kaupungin keskustassa.

– Olen tottunut liikenteeseen ja elämään. Nyt kun menee parvekkeelle, niin kyllähän se vähän ahdistavalta tuntuu. Tuntuu, kuin joka päivä eläisi sunnuntaita.

Torday on tällä hetkellä työkokeilussa meikkikoulussa, missä hän valokuvaa ja tekee videoita. Nyt työt ovat vaihtuneet markkinoinnin ja sosiaalisen median etähommiksi.

Domenic Torday saa käydä koiransa kanssa lyhyellä lenkillä.

Heidän kerrostalokämpässään on vain parveke, joten ulkoilu rajoittuu lyhyille lenkeille koiran kanssa. Aktiivista ja urheilullista elämää viettävällä se alkaa raastamaan hermoja.

– Puolet pitkäksi ajaksi varatusta ruokavarastosta on jo syöty. Ei ole mitään tekemistä niin syömiseksihän se menee, hän nauraa.

Rankassa tilanteessa syntyy myös yhteisöllisyyttä. Joka ilta asukkaat antavat ikkunoissaan aplodit hoitohenkilökunnalle.

Naapuruston kanssa seurustelussa auttaa myös musiikki. Tiistaina kolmikko päätti tappaa aikaa järjestämällä pyjamabileet – samaan aikaan myös muualla korttelissa laitettiin juhlat pystyyn ja soitettiin musiikkia ikkunoista ulos.

– Lopulta naapurin mies laittoi ikkunaan kaiuttimen ja soitti soolokonsertin kitarallaan, Torday nauraa.

Yritystoiminta jäihin

Marbellassa asuvan Liisa Kuoksan yritys on tiukassa paikassa. Hän pyörittää Fuengirolassa kiinteistövälitysfirmaa, joka työllistää kuusi henkilöä.

– Tämän viikon olemme tehneet etätöitä ja ensi viikolla kaikki pitävät kesäloman, vaikka se kurjalta tuntuukin. Emme ole kuitenkaan lähteneet vielä lomautuksiin.

Talviasukkaiden kato vuokra-asunnoista on ollut valtava. Etenkin iäkkäät asukkaat ovat halunneet palata kotimaahansa ennen aikojaan.

Kuoksan mukaan yritys pysyy onneksi pystyssä, vaikka ulkonaliikkumiskielto jatkuisi suunniteltua pidempään. Monen yrittäjän tilanne on synkempi.

– Kollegat ovat soittaneet, että jos tämä jatkuu, he laittavat lapun luukulle.

Kuoksan mies kuuluu riskiryhmään, joten he joutuvat olemaan terveysasioissa varovaisia. Kotoa löytyy onneksi oma piha ja suljettuja lähikatuja, missä saa ulkoilla.

Kodin ympäristöstä saa poistua vain kauppaan tai koiran kanssa lenkille. Kuoksa ja monet muut ovatkin lainanneet karvaisia naapureitaan.

– Koirat ovat läkähdyksissä, kun niiden pitää olla jatkuvasti ulkona, Kuoksa nauraa.

Lapsen kanssa karanteeni vaatii mielikuvitusta

Ulkonaliikkumiskiellon oli suunniteltu astuvan voimaan vasta maanantaina, joten lauantai-iltana alkanut kotikaranteeni tuli Mijas Costassa asuvalle Piialle yllätyksenä.

Hän asuu rivitalossa 2-vuotiaan Emma-tyttärensä ja meksikolaisen au pairin kanssa.

– Au pair polki lauantaina kotiin hirveätä vauhtia ja sanoi ’apua, apua, nyt se alkaa jo’, Piia kertaa.

Piia viettää karanteenissa aikaa takapihallaan.

Karanteenin onneksi on koitunut kodin takapiha. Muutoin ilman koiraa ei pääse ulkoilemaan.

– Ajattelin jo, että pitäisikö laittaa narun päähän meidän kissa ja yrittää päästä lenkille.

20 vuotta Espanjassa asunut Piia työskentelee myyntipäällikkönä brittiyrityksessä. Päivät hoituvat myös normaalisti etätyönä, mutta työmatkat ovat nyt jääneet.

Mijas Costassa on hiljaista.

Hän sanoo, että suomalaiselle jatkuva sisällä oleminen ei ole valtava järkytys, mutta jatkuvasti kotona olevat naapurit ovat alkaneet ärsyttämään.

– He kun elävät aika äänekästä elämää espanjalaiseen tapaan ja kaikki kuuluu seinän läpi, hän nauraa.

Piian päivät Emma-tyttären kanssa kuluvat leikkien ja pihalla aikaa viettäen.

Työskentely ja ajanvietto sisällä pienen lapsen kanssa vaatii myös mielikuvitusta. Piia on myös parhaansa mukaan yrittänyt selittää tyttärelleen vallitsevaa tilannetta.

– Lapsi luulee, että ulkona liikkuu iso paha susi, ja sinne ei saa siksi mennä, hän sanoo.

– Olen sanonut, että kyllä se susi sieltä vielä jossain vaiheessa lähtee.

”Terveydenhuollon kapasiteetti tulee vastaan”

Torremolinosissa kahden suomalaisen kämppiksen kanssa karanteenipäiviään viettävällä Elena Liskillä on suora viesti suomalaisille:

– Olen todella huolissani siitä, että sama on pian edessä Suomessa, jos hallituksen kehotuksia ei noudateta.

Liski turhautui tilanteeseen niin, että lähti mukaan auttamaan Pysyn kotona-tapahtuman järjestämisessä. Facebook-tempauksen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä vähentämään liikkumistaan, jotta virus ei leviäisi niin vauhdilla.

Päivisin Liski tekee tavalliseen tapaan etätöitä Piilaaksossa toimivalle työpaikalleen. Vapaa-ajallaan hän on kuitenkin tottunut olemaan aktiivinen ja tapaamaan paljon ystäviään, joten neljän seinän sisällä nököttäminen käy paikoin hermoille.

Torremolinosissa asuvat suomalaiset kämppäkaverit Sonja Riihikangas ja Elena Liski suunnittelevat järjestävänsä parvekekonsertin. Kitaransoiton harjoittelulle on ollut aikaa.

Hän toivookin, että Suomessa otettaisiin opikseen Espanjan tilanteesta – vielä kun arki sujuu edes jokseenkin normaalisti.

– Ihmiset elivät täällä Espanjassa normaalia arkea ja sillä tavalla pakka levisi käsiin. Yhtäkkiä me olemme kaikki lukittuina koteihimme, emmekä tiedä miten kauaksi aikaa, Liski painottaa.

– Myös Suomessa terveydenhuollon kapasiteetti tulee vastaan ihan samalla tavalla kuin Italiassa tai Espanjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?