Tutkimus: Lapset voivat sairastua vakavasti koronaviruksesta – uhkaa myös vauvaikäisiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Lapset voivat sairastua vakavasti koronaviruksesta – uhkaa myös vauvaikäisiä

Suurin osa lapsista saa silti taudin lievänä tai kohtalaisena.

20.3.2020 8:53 | Päivitetty 20.3.2020 10:24

Vaikka suurin osa koronaviruksen saaneista lapsista saa lieviä tai kohtalaisia oireita, osa saa myös vaikeita komplikaatioita, selviää tuoreesta tutkimuksesta NBC Newsin mukaan.

Tutkimuksen kohteena oli 2 143 vahvistettua tai epäiltyä tapausta, joissa lapsi oli saanut Kiinassa koronavirustartunnan.

Tutkimuksen mukaan noin 4 prosentilla ei ollut oireita ollenkaan, New York Times uutisoi. Noin puolella oireet olivat lieviä kuten kuumetta, väsymystä, yskää, ummetusta ja mahdollisesti pahoinvointia tai ripulia. Noin 39 prosenttia tuli kohtalaisen sairaaksi ja heillä saattoi olla CT-kuvauksen paljastama keuhkokuume tai muita keuhko-ongelmia, muttei selkeitä hengitysvaikeuksia.

Mutta 125 lapsella, eli noin 5,9 prosentilla, koronavirus aiheutti vakavan sairauden. Heillä oli vaikeita hengitysvaikeuksia. Vakavasti sairastuneista 13 luokiteltiin ”kriittiseksi” eli heillä oli merkittäviä hengitysvaikeuksia ja heitä uhkasi elinten vajaatoiminta.

Tutkijat huomasivat, että vakavasti sairastuneista 76 oli 5-vuotiaita tai nuorempia. Potilaista 40 oli alle 1-vuotiaita.

– Tämä kertoo meille, että sairaaloiden tulisi olla valmistautuneita lapsipotilaisiin, koska emme voi sulkea pois lasten sairastumista, lastentautien apulaisprofessori Srinivas Murthy Brittiläisen Kolumbian yliopistosta sanoo.

Myös Vanderbiltin lastensairaalan lasten tartuntatautien apulaisprofessori Buddy Creechin mukaan tutkimus osoittaa, että myös lapset voivat saada koronaviruksen ja voivat levittää sitä muihin.

– Tämä antaa meille tiedon, että varmasti jotkut lapset voivat saada myös vakavan taudin, Creech huomautti.

– Vaikka lasten on paljon epätavallisempaa sairastua vakavasti, tämä data osoittaa, että se on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?