Leirintäalueelle jumittunut Hjalte, 68, pääsi Espanjaan, missä näkymät pysäyttivät: ”Herranjumala” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Leirintäalueelle jumittunut Hjalte, 68, pääsi Espanjaan, missä näkymät pysäyttivät: ”Herranjumala”

Julkaistu: 20.3. 6:45

Karavaanari Hjalte Karlsson, 68, pääsi torstaina päivien odotuksen jälkeen rajan yli Portugalista Espanjaan. IS seuraa kolmen automatkailijan matkaa Euroopan läpi Suomeen.

Karavaanarit Hjalte ja Pirkko Karlsson pääsivät torstaina ylittämään rajan Portugalista Espanjan puolelle. Rajanylitystä edelsi päivien odotus, sillä Espanja ei päästänyt alkuviikosta autoilijoita Portugalista maaperälleen edes kauttakulkua varten. Keskiviikkoillasta asti rajanylitykset ovat onnistuneet.

– Lähdimme torstaina liikkeelle Lagosista neljän autokunnan voimin ja ylitimme rajan Badajozin kohdalla, Hjalte Karlsson kertoo.

– Pääsimme läpi melko nopeasti, vaikka olin varautunut jonoihin. Meiltä pyydettiin tarkat tiedot englannin kielellä papereihin, mutta passeja ei kyselty.

Hjalte Karlssonin retkikunta piti karttapalaverin Portugalin puolella ennen lagosilaiselta leirintäalueelta poistumista. Rajanylitys Espanjaan sujui torstaina ongelmitta.

Rajan toiselta puolelta Karlssonit löysivät autioituneen Espanjan. Espanjassa on yli 17 000 koronavirustartuntaa, ja virus on vaatinut maassa yli 800 kuolonuhria. Kylät teiden varsilla olivat tyhjiä toisin kuin Karlssonien menomatkalla Portugaliin.

– Maisemia seuratessa tajusi, että herranjumala täällä on nyt tiukka tilanne. Lagosin seudulla Portugalissa vielä näkyi ihmisiä lenkillä, mutta Espanjan rajan jälkeen näkyi lähinnä rekkoja ja muutama asuntoauto.

Hjalte Karlssonin matkaseurue pysähtyi Evorassa ennen rajanylitystä Espanjaan. – Olemme onnellisia, että olemme vihdoin tien päällä, mutta tässä tilanteessa matkantekokaan ei ole herkkua.

Asuntoautojen parkkipaikat tiukassa

Karlssonit yöpyivät torstaista perjantaihin Espanjassa, eikä asuntoautoparkkipaikan löytäminen yöksi ollut helppoa. Useimmat parkkialueet oli suljettu. Lopulta yöpymispaikka, suljetun ravintolan vieressä sijaitseva hiekkakenttä, löytyi Alcuéscarista. Noin 20 asuntoautoa parkkeerasi alueelle kentälle yön ajaksi.

Kaikki alueella yöpyneet karavaanarit olivat tulleet Portugalista ja matkalla Ranskan rajan yli kotimaihinsa.

– Kaikilla on todella helpottunut olo, että matka sai jatkua Portugalista. Saksalainen karavaanari tarjosi juuri snapsit, ja sekin on lämmittänyt sydäntä monen päivän jännityksen jälkeen, Karlsson kuvailee tunnelmiaan.

Kaikki tienvarsipalvelut huoltoasemien tankkauspisteitä lukuun ottamatta ovat Espanjassa kiinni, mutta Karlssonit ajavat portugalilaisella leirintäalueella valmistetun patapaistin voimin. Ruokaa riittää kolmeksi päiväksi.

– Huomenna suuntaamme Espanjasta Lyypekkiä kohti. Nyt emme yritä nauttia matkanteosta tai katsella maisemia, vaan haluamme päästä kotiin mahdollisimman pian.

Normaalia elämää autolautalla Ruotsiin

Retkeilyautolla Espanjasta Suomeen ajavat Nora Kumpulainen ja Aleksi Heiskanen etenivät torstaina Saksassa Rostockiin. Sieltä he nousivat autolauttaan kohti Ruotsin Trelleborgia.

Nora Kumpulainen ja Aleksi Heiskanen ovat jo lähellä kotia. Torstaina he nousivat Rostockista Trelleborgin lauttaan.

Matka eteni ongelmitta, ja koronavirustilanne näkyi Saksassa ja lautalla Ruotsiin ainoastaan autojen vähyytenä. Liikenne teillä oli rauhallista.

– Ruotsinlautalla saimme liikkua vapaasti, eikä yhdelläkään matkustajalla näkynyt esimerkiksi hengityssuojia tai suojahanskoja. Avoinna oli yksi kahvilalinjasto ja pieni tax free -putiikki, Kumpulainen kuvailee kuuden tunnin lauttamatkaa.

Rostockin ja Trelleborgin väliä kulkevalla lautalla koronavirus näkyi vain tavallista vähäisimpinä auto- ja matkustajamäärinä.

Rostockista nousi lauttaan autoja muun muassa Norjan, Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kilvissä. Ruotsi ei ole ainakaan toistaiseksi sulkenut rajojaan tai rajoittanut liikennettä maassa.

– Varasimme liput Ruotsin Kapellskäristä Naantaliin perjantai-illaksi, joten lauantaiaamuna olemme jo Suomessa.

Ongelmitta Ranskasta Saksaan

Espanjan Benalmádenasta keskiviikkona lähteneet Tuula ja Eko Räsänen ajoivat torstaina Ranskasta Saksan puolelle. Majapaikasta Ranskan Perpignanista he saivat mukaan termoskahvit.

Räsäset liikkuvat henkilöautolla, mutta heitä ei pysäytetty Ranskassa kertaakaan. Mulhousen rajanylityspaikka oli torstaina auki, vaikka keskiviikkoiltana se oli kiinni.

Saksan rajalla oli torstaina jonoa. Rajakontrollissa suomalaisautoilijoilta katsottiin pikaisesti passi.

– Saksan rajalla oli pitkä jono, mutta odotimme rauhassa. Itse rajanylitys kesti kymmenen sekuntia. Meiltä katsottiin nopeasti passit ja matka jatkui, Tuula Räsänen kertoo.

Tienvarsipalvelut, kuten huoltoasemat, olivat Ranskassa auki, ja Saksan puolelta Räsäset löysivät majatalomajoituksen helposti Mülheimin tuntumasta. Majoituspaikka on täynnä, joten automatkailijoita on liikkeellä muitakin.

– Hotellin ravintola on kiinni mutta toiminnassa, joten saimme ruuan huoneeseen.

Seuraavaksi Räsäset suuntaavat Travemündeen, josta he ottavat laivan Helsinkiin.