Trump aktivoi kylmän sodan aikaisen lain korona­taisteluun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump aktivoi kylmän sodan aikaisen lain korona­taisteluun

Pula suojavarusteista on johtanut Yhdysvalloissa paikoin jopa ohjeistukseen, että hoitohenkilöstö voi hätätilassa käyttää omaa huivia tai bandanaa kasvomaskina.

Täydessä suojavarustuksessa ollut hoitaja Miriam Fuentes-Alonso valmistautui vastaanottamaan henkilöä koronavirustestiin drive-in-testauspaikalla Seattlessa Washingtonin osavaltiossa.­

19.3. 18:49

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin keskiviikkoinen ilmoitus vanhan kylmän sodan aikaisen puolustusteollisuuslain aktivoinnista on otettu tyytyväisyydellä vastaan jopa poliittisten vastustajien leirissä.

Laki mahdollistaa hallinnolle järeät keinot tuottaa valtion tarvitsemia välineitä. Yhdysvalloissa pelätään pulaa etenkin suojavarusteista.

Vastaava laki tunnettiin toisen maailmansodan aikaan nimellä War Powers Act. Kun se sodan jälkeen raukesi, presidentti Harry Truman pyysi kongressia Korean sodan alkuvaiheessa vuonna 1950 säätämään Defence Protection Act -nimellä tunnetun lain, joka on yhä voimassa.

– Aktivoimme sen vain siltä varalta, että tarvitsemme sitä, Trump ilmoitti.

Presidentti Donald Trump keskiviikon tiedotustilaisuudessaan.­

– Tämä olisi pitänyt tehdä jo päiviä sitten, kommentoi NPR:n haastattelema Bill Clintonin hallinnon aikana puolustusministeriössä työskennellyt Jeffrey Bialos.

– Kyseessä on hyödyllinen työkalupakki, joka on tehokas oikeissa käsissä, hän jatkoi.

Laki antaa valtiolle mahdollisuuden ohjata yksityistä sektoria tuottamaan välineitä, jotka ovat ”olennaisia kansalliselle puolustukselle”. Trump julistikin tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona olevansa ”sota-ajan presidentti” koronaviruksen takia.

Valtiolla on lain perusteella halutessaan jopa etuosto-oikeus tuotantoon. Yritykset voivat tehdä yhteistyötä välittämättä esimerkiksi kilpailusäännöksistä.

– Jos on pulaa jostain, kuten hengityskoneista, kasvomaskeista, mistä tahansa, voit vain soittaa yritykseen ja selvittää mihin he kykenevät ja mihin eivät ja aloittaa neuvottelut, Bialos selitti.

Vielä vain reilu kuukausi sitten Trumpin kanssa napit vastakkain virkarikosoikeudenkäynnin aikaan ollut edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi vaatikin heti torstaina Trumpia soveltamaan lakia saman tien.

Nancy Pelosi tiedotustilaisuudessaan viime viikolla.­

– Juuri tällä hetkellä pula kriittisestä lääkintähenkilöstön suojavarustuksesta vahingoittaa kykyämme taistella koronavirusepidemiaa vastaan. Etulinjan työntekijöillä on vaikeuksia hoitaa sairastuneita, Pelosi sanoi lausunnossaan.

– Presidentin on välittömästi käytettävä lakia massatuotannon ja jakelun käynnistämiseen, ennen kuin tuotepula pahenee akuutiksi. Ei ole päivääkään hukattavaksi.

Suojavarusteiden puutteista on ollut Yhdysvalloissa erilaisia näkemyksiä ja tilanne on hyvin aluekohtainen.

BBC:n mukaan Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC on joutunut jopa ohjeistamaan hoitohenkilöstöä kietaisemaan tarvittaessa omatekoisia hengityssuojia, kuten huiveja ja bandanoita kasvojensa eteen. Virasto korostaa, että moiseen voidaan kuitenkin turvautua vasta äärimmäisessä hädässä ja sittenkin on epävarmaa, suojaako omatekoinen viritys hoitohenkilöstöä sairastumasta.

Hoitaja William Swanson nouti suojavarustustaan ennen työpäivää New Rochellessa New Yorkissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?