Yhdysvalloissa huolestuttiin sairaalaan joutuneista nuorista koronaviruspotilaista: ”Kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota tähän” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa huolestuttiin sairaalaan joutuneista nuorista koronaviruspotilaista: ”Kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota tähän”

Asiantuntijoiden mukaan myös nuoret ja keski-ikäiset aikuiset voivat sairastua vakavasti.

Myös nuorten aikuisten tulee pyrkiä suojautumaan koronavirukselta, asiantuntijat sanovat.

19.3.2020 12:22

Myös nuoria aikuisia joutuu sairaalaan koronaviruksen takia, selviää Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto CDC:n julkaisemasta tuoreesta selvityksestä. Sairaalaan joutuneista 508 potilaasta 38 prosenttia oli 20–54-vuotiaita. Selvityksessä ei ollut tietoja siitä, kuuluivatko potilaat riskiryhmään tai oliko heillä muita sairauksia.

– Mielestäni kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota tähän, sanoo epidemiologian professori Stephen Morse New York Timesille.

– Kyse ei tule olemaan pelkästään vanhuksista. Mukana tulee olemaan parikymppisiä ja vanhempia. Heidän pitää olla varovaisia, vaikka pitävätkin itseään nuorina ja terveinä.

CDC:n raportissa jopa 20 prosenttia sairaalaan päätyneistä potilaista oli 20–44-vuotiaita.

Christopher Carlsten, hengityslääketieteen johtaja Brittiläisen Kolumbian yliopistossa, toteaa nuorten ihmisten luottavan kykyynsä kestää koronaviruksen aiheuttama tauti.

– Jos paljon nuorempia ihmisiä joutuu sairaalaan, se tarkoittaa, että on paljon nuoria ihmisiä, jotka kävelevät ympäriinsä tartunnan kanssa.

Valkoisen talon koronavirusasiantuntija Deborah Birx varoitti keskiviikkona, että myös nuoret, aiemmin terveet ihmiset voivat sairastua vakavasti tai jopa kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Birx viittasi alustaviin, Euroopassa kerättyihin tietoihin.

– Italiasta ja Ranskasta tulee tietoja, että jotkut nuoret ihmiset sairastuvat vakavasti ja, että heitä on tehohoidossa, Birx sanoi Forbesin mukaan.

Alkuviikolla uutisoitiin myös, että Hollannissa yhä useammat sairaalahoitoon tulevista koronaviruspotilaista on nuorempia kuin aiemmin. Tehohoidossa on Hollannissa noin 40–50 ihmistä.

– Heistä yli puolet on alle 50-vuotiaita. Mukana on myös nuoria ihmisiä, Rotterdamin Erasmus-yliopistosairaalan tehohoidon ylilääkäri Diedrik Gommers arvioi.

Birxin mukaan yksi mahdollinen selitys nuorempien aikuisten vakaville sairastumisille on, että vanhemmat ihmiset ryhtyivät toimiin kuten vapaaehtoiseen eristäytymiseen tartunnan välttämiseksi. Nuoremmat eivät välttämättä tätä tee, asiantuntija arvioi.

Terveysviranomaiset ovat varoittaneet, että nuoret, jotka eivät harjoita sosiaalista etääntymistä eivätkä hyvää käsihygieniaa ja oikeaoppista yskimistapaa, voivat nopeuttaa viruksen leviämistä ja asettaa muita ihmisiä vaaraan.

– Saata tartuttaa taudin sellaiseen, jolla on jokin sairaus, josta kukaan ei tiennyt, ja aiheutat heille katastrofaalisen seurauksen, Birx varoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?