Putin vihjaili Niinistölle koronaläpimurrosta – Yllättääkö Venäjä omalla rokotteellaan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin vihjaili Niinistölle koronaläpimurrosta – Yllättääkö Venäjä omalla rokotteellaan?

Löytyykö ratkaisu ehkä tupakan mosaiikkiviruksesta vaiko siperialaisen tiedekaupungin viruslaboratoriosta?

18.3.2020 16:16

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime päivinä vihjaillut useita kertoja siitä, että venäläisillä tiedemiehillä saattaa olla pian hallussaan ratkaisu koronaviruksen pysäyttämiseksi.

Putin puhui aiheesta viimeksi tiistaina hallituksen kokouksessa.

– Mitä tulee koronaviruksen testaamiseen ja rokotteen kehittämiseen sitä vastaan, niin tätä työtä tehdään intensiivisesti meidän johtavissa laboratorioissamme, Putin sanoi.

– Venäjällä on hallussaan kaikki tarvittava osaaminen tällä alueella ja tieteellinen pohja, jotta saamme asian ratkaistua lähitulevaisuudessa, hän jatkoi yksityiskohtiin menemättä.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka Venäjän Suomen vastaisella rajalla järjestettiin koronavirusharjoitus.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi saaneensa kuulla Putinilta presidenttien maanantaisen puhelinkeskustelun aikana, että Venäjällä uskotaan maan omaan koronavirustutkimukseen.

– Koronavirus, kyllä se häntäkin selvästi huolettaa. Hänellä tuntui olevan sellainen käsitys, että tutkimus Venäjällä on edennyt hyvin. Toivottavasti, Niinistö viittasi Putinilta saamiinsa tietoihin Ylen haastattelussa maanantaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui maanantaina puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Kuva on viime elokuulta, kun Putin vieraili Helsingissä Suomenlinnassa.­

Mutta mihin Putinin toiveikkuus kenties perustuu?

IS kävi läpi Venäjän median artikkeleita, joissa hehkutetaan erityisesti kahta parhaillaan meneillään olevaa täysin erillistä rokotekoetta.

Izvestija-lehti kertoo tuoreessa artikkelissaan Moskovan yliopistossa käynnissä olevasta koronavirusrokotteen kehittelystä. Tutkijat vakuuttavat lehdelle, että heidän kehittelemänsä rokotteen prototyyppi saattaa olla valmis jo kolmen kuukauden kuluttua.

Virologian laitoksen tutkijoiden kehittelemä rokote on rakennettu tupakan mosaiikkiviruksen varaan.

Tupakan mosaiikkivirus aiheuttaa kasvien lehdillä laikkuuntumista ja värimuutoksia. Se pystyy tartuttamaan esimerkiksi tomaatin, paprikan, tupakan sekä monia koristekasveja.

Yksi oivalluksista liittyy siihen, tupakan mosaiikkivirus ei ole vaarallinen ihmiselle, joten kasviviruksen pohjalle rakennettu rokote on jo lähtökohtaisesti turvallinen.

– Kun tupakan mosaiikkivirusta käsitellään, sen sauvoista voi muodostaa ihanteellisen kokoisia pallomaisia hiukkasia, joiden pintaan pystyy kiinnittämään mitä tahansa proteiineja, virologian laitoksen johtaja Olga Karpova selitti Izvestijalle.

Uusi koronavirus näyttää tältä yhdysvaltalaisten tutkijoiden toimittamassa kuvassa.­

Tupakan mosaiikkiviruksesta luodun pallomaisen partikkelin päälle voidaan istuttaa esimerkiksi covid-19-sairautta aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen proteiineja, jolloin syntyy hyvin samanlainen rakenne kuin varsinaisella taudinaiheuttajallakin on, Karpova kuvailee lehdelle.

Karpovan mukaan tutkijat olettavat, että ihmisen elimistö tulee reagoimaan näihin pallomaisiin hiukkasiin samoin kuin uuteen koronavirukseenkin, mutta ainoana erona on, että ”nämä hiukkaset levittävätkin terveyttä eivätkä sairautta”.

Izvestijan mukaan tutkijat uskovat, että näin syntyvä rokote olisi halpa valmistaa, täysin turvallinen ihmisille ja se tuottaisi elimistössä vahvan immunogeenisen reaktion. Kun elimistö olisi tuottanut vasta-aineita SARS-CoV-2-viruksen valkuaisaineille, tupakan mosaiikkiviruksen hiukkaset poistuisivat elimistöstä hajoamalla.

Izvestijan mukaan virologian laitos on tutkinut tupakan mosaiikkiviruksen käyttämistä rokotteen pohjana jo vuodesta 2010 alkaen. Uuden koronaviruksen ilmaannuttua tutkijat perehtyivät tarkemmin aiempiin tutkimuksiinsa ja tulivat siihen tulokseen, että heillä on jo liki valmiina ratkaisu koronavirusta vastaan.

Toinen Venäjän mediassa huomiota saanut rokotehanke on parhaillaan meneillään siperialaisen Novosibirskin kaupungin lähistöllä sijaitsevassa Koltsovon tiedekaupungissa.

Kyseessä on Neuvostoliiton vuonna 1974 perustama Vektor-instituutti, jonka alkuperäinen tehtävä liittyi erilaisten biologisten aseiden tutkimiseen ja niiden torjuntamenetelmien kehittelyyn. Uutistoimisto Interfaxin mukaan instituutilla on hallussaan yksi maailman laajimmista viruskokoelmista.

Vesti Novosibirsk -uutislähetyksen mukaan Vektor-instituutilla on parhaillaan kehittelyn alla koronavirusrokote, josta on luotu jo 13 erilaista prototyyppiä. Niitä testataan aluksi eläimillä laboratorio-olosuhteissa.

Vektorin viruslaboratorion johtajan Ilnaz Imatdinovin mukaan tutkijat uskovat, että tuloksia alustavista tutkimuksista saadaan jo kesäkuuhun mennessä.

– Kesäkuussa aiomme esitellä yhden tai kaksi vaihtoehtoa, jotka ovat antaneet parhaita tuloksia, Imatdinov sanoi Vestille. Ohessa on aiheesta kertova uutisvideo:

Imatdinovin mukaan Vektorin tutkijat tekevät töitä uuden koronavirusrokotteen parissa ympärivuorokautisesti. Tutkijat ovat optimistisia myös sen suhteen, että kehitteillä oleva rokote tulisi tehoamaan laajasti koronaviruksen mahdollisiin muuttuneisiinkin muotoihin.

Vektor on tähän mennessä onnistunut kehittelemään Venäjälle jo yhden oman koronavirustestin, jota käytetään parhaillaan sairastuneiden seulontaan.

Lue lisää: Kreml: Ei mitään syytä virushätätilaan Venäjällä

Lue lisää: Pääkirjoitus: Muhiiko Venäjällä valtava koronapommi? – Putin vakuuttaa aivan muuta

Myös Venäjän Kaukoidän yliopiston biolääketieteen koulun laboratorionjohtaja Mihail Shtshelkanov on ilmoittanut jo julkisuuteen, että Venäjä on saamassa valmiiksi oman koronavirusrokotteen puolen vuoden sisällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?