Tutkijoilta mahdollinen läpimurto: selvittivät, miten koronaviruspotilas reagoi tautiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijoilta mahdollinen läpi­murto: selvittivät, miten korona­virus­potilas reagoi tautiin

Tutkijoiden mukaan havainnoista on hyötyä esimerkiksi rokotteen kehittelyssä.

17.3.2020 16:54

Australialaistutkijat kertoivat tiistaina kartoittaneensa immuunivasteet eräässä koronaviruspotilaassa. Maan terveysministerin mukaan tutkijoiden tekemät havainnot voivat ovat tärkeä askel matkalla kohti rokotetta ja hoitoa, Reuters uutisoi. AFP kutsuu tutkijoiden havaintoa ”mahdolliseksi läpimurroksi”.

Tutkijoiden kohteena oli nelikymppinen nainen, joka oli yksi Australian ensimmäisiä koronaviruspotilaita. Hänet oli evakuoitu Kiinan Wuhanista, josta koronaviruspandemia sai alkunsa.

Tutkijoiden mukaan ihmisen immuunijärjestelmä vastaa koronavirukseen samankaltaisesti kuin flunssaan. Havainto auttaa ymmärtämään, miksi jotkut sairastuneet toipuvat, kun taas osalle kehittyy vakavia hengitysongelmia.

– Ihmiset voivat käyttää metodejamme ymmärtääkseen immuunivasteen laajemmissa covid-19-kohorteissa ja ymmärtääkseen myös, mitä jäi puuttumaan kuolemaan johtaneissa tapauksissa, mikrobiologian ja immunologian professori Katherine Kedzierska sanoo.

Tutkijat onnistuivat immuunivastetta seuraamalla onnistuneesti ennustaa, milloin potilas toipuisi.

Kedzierska kertoi AFP:lle, että tutkimusta voidaan soveltaa käytäntöön kahdella tapaa. Ensinnäkin se voi auttaa virologeja kehittämään rokotteen, koska rokotteen tarkoituksena on jäljitellä kehon luonnollista vastausta virukseen. Tutkijat tunnistivat neljä erillistä immuunisolupopulaatiota koronaviruspotilaan veressä, kun potilas oli toipumassa.

Toinen käytännön sovellus on potilaiden seulonta. Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa auttaa terveysviranomaisia paremmin ennustamaan tulevaisuudessa tautiepidemioissa, keillä on suurin riski.

Nämä immuunijärjestelmän ”merkit” voivat periaatteessa ennustaa, ketkä potilaat saavat todennäköisimmin lieviä oireita ja ketkä voivat olla vaarassa kuolla viruksen aiheuttamaan sairauteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?