Hollanti sulki kannabis­kahvilat korona­viruksen vuoksi – hallituksen ilmoitus sai aikaan välittömän reaktion - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hollanti sulki kannabis­kahvilat korona­viruksen vuoksi – hallituksen ilmoitus sai aikaan välittömän reaktion

Myös Hollanti kiristi sunnuntaina toimiaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Haagissa sijaitsevan Doctor Green (Tohtori Vihreä) -kannabiskahvilan ovella näytti tältä hieman ennen kello kuutta sunnuntai-iltana.­

15.3. 23:04

Hollannin hallitus ilmoitti sunnuntaina, että kaikki maan koulut, päiväkodit, ravintolat ja urheilupaikat suljetaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Lisäksi ovensa joutuvat sulkemaan saunat, seksiklubit sekä kannabiskahvilat.

Määräykset astuivat voimaan kello 18 sunnuntaina. Reutersin mukaan hallitus kehotti lehdistötilaisuudessa maan 17 miljoonaa asukasta pitämään etäisyyttä toisiinsa ulkona liikkuessaan.

– Älkää hamstratko. Se ei ole tarpeen, koska kaikkea on saatavilla riittävästi, opetusministeri Arie Slob sanoi uutistoimiston mukaan.

Vielä edellisenä päivänä hollantilaiset olivat rynnineet kauppoihin hamstratakseen vessapaperia ja pastaa, mutta sunnuntaina hamstraajien mielessä oli jotakin muuta. AFP:n mukaan hallituksen lehdistötilaisuus sai joissakin hollantilaisissa aikaan välittömän reaktion.

Vain muutama minuutti sen päättymisen jälkeen alkoi kannabiskahviloiden eteen eri puolilla maata muodostua jonoja.

– Emme ehkä pysty saamaan pilveä seuraavaan kahteen kuukauteen, joten olisi kivaa, jos sitä olisi ainakin vähän kotona. Ystäväni soitti minulle jotain viisi minuuttia sitten, hän näki lehdistötilaisuuden – hyvä ystävä, kertoi Haagissa kannabiskahvilaan jonottanut Jonathan AFP:n toimittajalle.

Myös toisen haagilaisen kannabiskahvilan ovella riitti tungosta sunnuntaina alkuillasta.­

Sosiaaliseen mediaan ilmestyi pian kuvia pitkistä jonoista kannabiskahviloihin myös muun muassa Amsterdamissa ja Utrechtissa. Kahviloiden henkilökunta kiirehti saadakseen toimitettua tuotteita asiakkaille ennen ovien sulkeutumista.

– Ei haittaisi saada hieman pilveä. Se helpottaa, jos joutuu viettämään pitkiä aikoja kotona. Edessä voi olla pitkä aika karanteenissa, Haagissa ostoksille rientänyt irlantilainen Hannah kertoi.

– Olin kirjaimellisesti katsomassa lehdistötilaisuutta kämppikseni kanssa ja sitten menin alakertaan. Yhtäkkiä siellä oli suunnilleen 30 ihmisen jono, ja nyt tänne tulee myös autoja, nainen lisäsi.

Tämäkin jono kuvattiin sunnuntaina Haagissa.­

AFP:n mukaan jonoja kertyi kannabiskahviloihin myös Saksan rajan läheisyydessä sijaitsevassa Roermondissa. Asialla olivat saksalaiset, jotka pelkäsivät maiden välisen rajan sulkeutuvan pian.

Kannabis on Hollannissa periaatteessa lailla kielletty, mutta pienten määrien hallussapito on dekriminalisoitu. Maan kannabiskahvilat houkuttelevat myös turisteja rajojen ulkopuolelta.

Hollannissa on todettu 1 135 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan sairauteen on maassa kuollut 20 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?