Koronalla voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia – parantuneilta löydetty keuhkovaurioihin viittaavia muutoksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronalla voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia – parantuneilta löydetty keuhkovaurioihin viittaavia muutoksia

Vertaisarvioimaton tutkimus spekuloi myös vaikutuksilla miehen lisääntymiskykyyn.

14.3.2020 22:01

Koronaviruksella voi olla pitkäaikaisia haittavaikutuksia, kertovat ensimmäiset parantuneilla potilailla tehdyt tutkimukset.

Osalla koronaviruksista parantuneista on vielä viruksen jälkeenkin hengitysongelmia, kertoo muun muassa Business Insider.

Lehti lainaa hongkongilaista tutkimusta, jonka mukaan osalla potilaista keuhkojen kapasiteetti on pudonnut jopa 20–30 prosentilla.

Lääkärit ovat havainneet, että käytännössä keuhkotilavuuden pieneneminen aiheuttaa henkilöille muun muassa hengitysvaikeuksia kävellessä.

– He haukkovat henkeään, jos kävelevät hiemankin nopeammin, kertoo johtajalääkäri Owen Tsang Tak-yin South China Morning Postin mukaan.

Huomioitavaa on, että tutkimuksessa tutkittiin vain 12 potilasta, joista kaksi tai kolme koki keuhkotilavuuden laskua.

Yhdeksällä potilaalla kahdestatoista on kuitenkin havaittu keuhkovaurioihin viittaavia muutoksia.

Kaikkiaan Hongkongissa on parantunut jo 74 koronan sairastanutta.

Vielä ei ole kuitenkaan selvää, seuraako koronasta pitkäkestoisia vaikutuksia. Tsangin mukaan ei ole esimerkiksi tietoa, voiko potilaille kehittyä keuhkofibroosi, eli voiko heidän keuhkojensa pinta arpeutua.

Kahdelle tai kolmelle keuhko-oireista kärsivälle on suositeltu uintia tai muuta kardiotreeniä.

Koronaan liittyen on liikkunut myös väite siitä, että se voisi vaikuttaa miesten lisääntymiskykyyn. Artikkeli julkaistiin Wuhanin sairaalan sivuilla 10.3. ja uudelleenjulkaistiin Hubein provinssin sivuilla torstaina.

Tämän jälkeen väite lähti leviämään kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa ja poistettiin sittemmin molemmilta sivuilta.

Wuhanin lääketieteellisestä kollegion professorin Li Yufengin mukaan on teoriassa mahdollista, että korona vaikuttaa miesten kiveksiin heikentäen sperman tuotantoa jopa niin, että lopulta mies olisi täysin lisääntymiskyvytön.

Professorin johtaman ryhmän mukaan on tärkeää, että miehet kävisivät tutkimuksissa koronasta parantumisen jälkeen.

Ryhmän mukaan koronavirus voisi tunkeutua soluihin S-proteiinin ja ACE2-reseptorien yhdistelmän kautta ja aiheuttaa kudosvahinkoa.

Ryhmän mukaan tutkimus ei ole osoittanut, että miesten lisääntymiskyky häiriintyisi uuden koronaviruksen takia, mutta viruksella olla on paljon yhteistä SARS:in kanssa, ryhmä sanoo.

SARS puolestaan saattaa vaurioittaa kiveksiä.

Toistaiseksi kansainvälisessä tutkimuksessa ei ole löydetty koronaviruksen ja lisääntymiskyvyn välillä yhteyttä, ja Kiinassakin kyseessä on siis tutkimusryhmä, jonka arviot liikkuvat vielä teoreettisella tasolla.

Tutkimusryhmän artikkelia ei ole myöskään vertaisarvioitu, eikä sitä tule siis käyttää ohjeena lääketieteellisessä hoidossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?