Arja Paanasen kolumni: Vladimir Putin ja viisi viekasta naista

Presidentti Vladimir Putinia palvelevilla poliittisten näytelmien käsikirjoittajilla on takanaan poikkeuksellisen vilkas viikko, kirjoittaa Arja Paananen kolumnissaan.

14.3.2020 8:08

Niin kutsuttu nollausoperaatio – eli Putinin presidenttiyden jatkaminen käytännössä koko hänen eliniäkseen – oli rakennettu klassisen kosiotarinan ympärille.

Putinin kosijoiksi ilmaantui peräti kaksi naista. Ensin yksi kaunotar nuoremmasta sukupolvesta ja sitten yksi rautanainen vanhemmasta ikäluokasta.

Tämäkin sopi hyvin viikon teemaan, sillä Venäjällä vietettiin samaan aikaan yhtä maan suurimmista juhlapäivistä, kansainvälistä naistenpäivää.

Mutta pitihän se arvata. Naisiin ei voi pieni poikanen luottaa.

Julkisuuteen ilmaantui pian kiittämättömiä naisia, jotka ryhtyivät kritisoimaan Kremlin valtiasta. Ainakin kolme heistä on saanut jo maksaa uhmakkuudestaan henkilökohtaista hintaa.

Aloitetaan ensimmäisestä kosijasta. Hän on näyttävä brunetti nimeltä Julija Shilova, joka pääsi Putinin puheille tämän Ivanovon-vierailulla.

Julija oli varannut myös pari edustavaa valokuvaa Putinille annettavaksi. Kuvansa taakse hän oli kirjoittanut nimensä, puhelinnumeronsa ja viestin:

– Menkää kanssani naimisiin! Minulla on korkeakoulututkinto, olen 28-vuotias, ei ole lapsia eikä ongelmia toimeentulossa.

Ivanovon lastenteatterissa näyttelevästä Julijasta tuli heti julkkis. Tarina presidenttiin rakastuneesta nuoresta naisesta meni moneen venäläiseen täydestä, vaikka tosiasiassa Julija ei olisi päässyt lähellekään Putinia, ellei presidentin henkivartiokaarti olisi ollut juonessa mukana. Näyttelijänlahjat tulivat siinä varmasti Julijalle tarpeeseen.

Kakkoskosijan roolin näytteli ex-kosmonautti Valentina Tereshkova, 83, joka mukamas täysin yllättäen esitti duumassa Putinin presidenttikausien laskurin nollaamista uuden perustuslain hyväksymisen myötä.

Neuvostoliiton sankarinaisen kosiohuuto tehosi Putiniin niin, että tämä riensi jo parin tunnin kuluttua Kremlistä duumaan antamaan Tereshkovalle myöntävän vastauksen.

Ja ennen kuin kukaan ehti edes tajuta, duuma oli hyväksynyt jo samana päivänä Putinin vallan mahdollisen jatkamisen aina(kin) vuoteen 2036 saakka.

Entäpä ne ilonpilaajanaiset?

Psykologi-politologi Natalja Shavshukova käytti NTV:n suoraa keskusteluohjelmaa hyväkseen ja nimitti Putinin tekoa vallankaappaukseksi. Rangaistukseksi NTV perui heti Shavshukovalta tämän muut sovitut esiintymiset.

Moskovalainen kaupunginvaltuutettu Darja Besedina aiheutti puolestaan skandaalin, kun hän vaati perustuslakimuutosten hylkäämistä protestipaitaan pukeutuneena. T-paidan sanaleikin pohjana oli verbi nollautua, mutta viesti oli hieman kaunistellen käännettynä yhtä kuin persiilleen meni. Besedinaa uhattiin rangaistuksella, ellei hän riisuisi loukkaavaa t-paitaa, mutta sitten istunnon internetlähetys katkesikin.

Perustuslakimuutokset hyväksyttiin kumileimasimen tavoin myös Jakutian alueparlamentissa. Istunnon päätteeksi edustaja Sulustana Myraan erosi yllättäen protestiksi Putinin laittomuuksille. Naisen periaatteellinen teko hämmästytti niin, että hän sai paikallisessa mediassa heti lempinimen parlamentin ainoa mies.

Kirjoittaja on Venäjään erikoistunut Ilta-Sanomien erikoistoimittaja.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Putin viittaa itseensä jo kuin Venäjän tsaari – vielä 16 vuotta ”nöyrän palvelijan” valtaa?

Lue lisää: Kreml suojelee Putinia koronalta – duuman istuntosali jouduttiin desinfioimaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?