Koronan vuoksi maailman päästöt saattavat laskea ensimmäistä kertaa 12 vuoteen

Koronan aiheuttamat hyödyt ilmastolle voivat jäädä väliaikaisiksi. Lisäksi hetkittäinen päästöpudotus voi itse asiassa nostaa päästöjä Kiinassa pian.

Kiinan Wenzhoussa oleva tehdas ei voinut koronaviruksen takia valmistaa talvitakkeja, joten se päätyi valmistamaan väliaikaisesti kemikaalisuojapukuja.

12.3.2020 12:43

Kiinan helmikuun hiilidioksidipäästöt olivat jopa yli neljänneksen pienemmät kuin viime vuonna samaan aikaan. Myös globaalit päästöt voivat laskea ensimmäistä kertaa sitten vuosien 2008–2009 finanssikriisin, kertoo brittilehti The Guardian.

Kiinan pudotus johtuu koronaviruksen myötä vähentyneestä teollisuustuotannosta ja fossiilisilla polttoaineilla tehdyn sähkön kulutuksen vähenemisestä.

Myös lentoliikenteen roima pudotus on vaikuttanut päästöjen alenemiseen. Suurimmillaan matkustajalentoliikenteen määrä oli 10 prosenttia normaalia pienempi.

Hiilidioksidipäästöjen ohella myös typpidioksidipäästöt laskivat selvästi, ilmakuvien mukaan jopa 37 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kaikki keskeiset teollisuuden alat huomioiden päästöt ovat pudonneet 15–40 prosenttia

Kaikkiaan Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat voineet vähetä jopa 200 megatonnilla eli reilusti yli Suomen useamman vuoden päästöjen verran.

Päästöt kuitenkin lähtevät todennäköisesti nousuun jälleen koronaepidemian päättymisen jälkeen, sillä Kiina pyrkii vauhdittamaan suuria rakennusprojekteja ja saamaan näin bruttokansantuotteensa nousuun.

Bloombergin mukaan Kiinan vihreät tavoitteet saattaa unohtua ja siirtyminen pois hiilivoimasta viivästyä, kun maa pyrkii selviytymään koronan aiheuttamasta talousshokista.

Useita kansainvälisiä tapahtumia on tällä viikolla peruttu tai siirretty järjestettäväksi etäyhteydellä, mikä vähentää lentopäästöjä myös alueilla, joissa koronan leviämisriski on vielä vähäinen.

Ilmaston kannalta on kuitenkin merkittävää, jäävätkö pudotukset lentomäärissä väliaikaisiksi vai vaikuttavatko ne ihmisten käyttäytymiseen myös tulevaisuudessa.

Guardianin haastattelema Globan Garbon Projectin puheenjohtaja Rob Jacksonin mukaan on mahdollista, että koronaepidemian päätyttyäkin siirrytään etenevissä määrin virtuaalisiin tapaamisiin.

Jackson kuitenkin korostaa, että vaikka päästöjen pudotukset ovat ilahduttavia, pysyvä muutos edellyttäisi taantumaa, jota kukaan ei toivo.

Lisäksi koronan aiheuttamat sulut voivat hidastaa kansainvälistä diplomatiaa, joka puolestaan voi lyödä kapuloita ilmastonmuutoksen globaalin torjunnan rattaisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?