IS SEURAA

Dramaattinen koronapäätös: Trump kieltää 26:sta Euroopan maasta matkustamisen USA:han, mukana myös Suomi – IS seuraa

Presidentti Donald Trumpin mukaan 30 päivän matkustuskielto Euroopasta Yhdysvaltoihin tulee voimaan perjantaina. Viranomaisten mukaan kielto koskee Schengen-aluetta. IS seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

12.3.2020 3:11 | Päivitetty 12.3.2020 8:18
  • Lue hetki hetkeltä -seurantaa jutun lopusta.

Presidentti Donald Trump kertoo Yhdysvaltojen kieltävän koronaviruksen takia matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 vuorokauden ajaksi.

Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan rajoitukset eivät koske koko Eurooppaa vaan vain Schengen-maita, joihin myös Suomi kuuluu. Maat ovat Itävalta, Belgia, Tshekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Hollanti, Norja, Puola, Portugali, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi.

Kielto ei koske muun muassa Britanniaa ja Irlantia. Schengen-maihin eivät kuulu myöskään Bulgaria, Kroatia, Kypros ja Romania.

Rajoitus koskee lähes kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat 14 päivää ennen suunniteltua saapumista oleskelleet joissakin matkustuskieltoalueen maista.

Sen sijaan amerikkalaiset ja Yhdysvaltoihin pysyvän oleskeluluvan saaneet voivat edelleen matkustaa Yhdysvaltain ja Euroopan välillä seuraavien 30 päivän ajankin. Palatessaan Euroopasta Yhdysvaltoihin joutuu matkustaja terveystarkastukseen ja karanteeniin 14 päivän ajaksi.

Kielto ei siis koske Yhdysvaltain kansalaisia, sinne pysyvän oleskeluluvan saaneita, Yhdysvaltain kansalaisten perheenjäseniä sekä eräitä muita henkilöitä, joita ei tarkemmin vielä määritelty.

Kiellon on tarkoitus tulla voimaan perjantaina keskiyöllä. Ajatus on, että uusia tartuntoja ei pääsisi maahan.

– Kiellämme kaikki matkat Euroopasta Yhdysvaltoihin seuraaville 30 päivälle. Uudet säännöt tulevat voimaan perjantaina keskiyöllä. Näitä rajoituksia mukautetaan olosuhteiden mukaan, presidentti sanoi Valkoisesta talossa.

Hänen mukaansa poikkeuksia on luvassa esimerkiksi yhdysvaltalaisille, joille on suoritettu asianmukaiset seulonnat. CNN kertoo, että tämä koskisi muun muassa myös ihmisiä, joilla on pysyvä oleskelulupa maassa.

Finnair selvittää tilannetta

Finnair kommentoi päätöstä IS:lle lyhyesti aikaisin torstaiaamuna.

– Käsittelemme asian vaikutuksen lentoihimme tänään ja viestimme sitten asiakkaillemme. Olemme pahoillamme tilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta asiakkaillemme.

IS seuraa päivän aikana vaikutuksia lentoliikenteeseen.

Trump korjaili sanomisiaan Twitterissä

Trumpin puheen mukaan kielto ei koskisi ainoastaan matkustamista vaan kaikkea Euroopasta tulevaa, esimerkiksi kauppaa ja rahtia.

– Keskustelemme kaikesta, joka tulee Euroopasta, hän sanoi.

Myöhemmin presidentti twiittasi, että kielto koskee ihmisiä eikä tuotteita, ja että kielto ei vaikuttaisi kauppaan.

Televisioidussa puheessaan Trump vastasi kritiikkiin koronaviruksen leviämisen hoitamisesta. Hänen mukaansa viruksella ei tule olemaan mahdollisuutta.

– Tämä on nykyhistorian aggressiivisin ja kattavin pyrkimys taistella ulkomaista virusta vastaan, presidentti sanoi.

Presidentti kuvaili toimia järeiksi, mutta välttämättömiksi.

Trumpin mukaan virus on levinnyt Euroopassa, koska maanosan valtiot eivät pysäyttäneet matkustamista Kiinasta, josta pandemia sai alkunsa.

Presidentti kuvaili, että matkustajat Euroopasta ovat tuoneet lisää tartuntoja maahan. Useissa Schengen-alueen maissa on vähemmän koronavirus­tartuntoja ja viruksen aiheuttamia kuolemia kuin Yhdysvalloissa. Schengen-maihin tosin kuuluu myös Italia, jossa tilanne on Euroopan vakavin.

Yhdysvalloissa on brittilehti Guardianin mukaan todettu noin 1 300 koronavirustartuntaa ja kymmeniä on kuollut. Määrien odotetaan kasvavan, kun maassa tehdään lisää virustestejä

Puheessaan Trump kehotti vanhuksia välttämään välttämätöntä matkustamista Yhdysvalloissa. Pian sen jälkeen 73-vuotias presidentti perui varotoimena matkansa Nevadaan ja Coloradoon.

Pörssit heti laskuun

Aasian pörssit laskivat nopeasti heti Trumpin ilmoituksen jälkeen. Tokion pörssi Nikkei upposi parissa tunnissa yli 5 prosenttia. Pudotusta tapahtui muun muassa myös Hongkongissa.

Guardianin mukaan Australian Sydneyssä ASX200 laski myös. Myös öljyn hinta jatkoi putoamistaan ilmoituksen jälkeen.

AxiCorpin strategisti Stephen Innesin mukaan matkarajoitukset vastaavat hitaampaa globaalia taloudellista toimeliaisuutta.

– Jos odottaa yhä houkutusta myydä, sellainen putosi syliin Yhdysvaltain erittäin voimakkaan kielteisen viestin jälkeen, hän sanoi AFP:lle.

Vaikuttaako päätös USA:n-matkaasi? Peruuntuuko lentosi? Vaikuttavatko tapahtumat pääsyysi pois Yhdysvalloista? Ota yhteyttä IS:ään WhatsAppilla: 040 660 9019 tai sähköpostilla: uutiset@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?