Nollataanko Putinin presidenttikaudet? Putin pitää yllätyspuheen duumassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nollataanko Putinin presidenttikaudet? Putin pitää yllätyspuheen duumassa

Presidentti Vladimir Putinin odotetaan vastaavan vielä tiistaina iltapäivällä Venäjän duumassa ehdotukseen, joka mahdollistaisi hänelle jopa rajattomat presidenttikaudet.

Venäjän median mukaan Vladimir Putinia odotetaan duumaan kello 14 jälkeen Suomen aikaa. Hänen odotetaan vastaava uusiin ehdotuksiin jo sen jälkeen.­

10.3.2020 14:36

Venäjän parlamentin tiistaipäivä sai dramaattisen käänteen, kun duuma ryhtyi yllättäen pohtimaan presidentti Vladimir Putinin aiempien virkakausien laskurin mahdollista ”nollaamista”.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan idean Putinin virkakausien laskurin nollaamisesta esitti entinen kosmonautti, nykyinen Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja Valentina Tereshkova.

Tereshkova ehdotti, että Venäjän uudistuvaan perustuslakiin ei joko määriteltäisi lainkaan rajoituksia presidenttikausien määrän suhteen tai että virkakausien määrän laskeminen aloitettaisiin uudelleen nollasta sen jälkeen, kun perustuslain muutokset olisivat astuneet voimaan.

Kansanedustaja, ex-kosmonautti Valentina Tereshkovan mielestä Venäjän perustuslaista voitaisiin poistaa presidenttikausien määrää koskevat rajoitukset jopa kokonaan.­

Kun Tereshkova oli tehnyt ehdotuksensa, duuma puhemies Vjatshelav Volodin julisti parlamentin istuntoon puolentoista tunnin tauon nollausehdotuksen pohdintaa varten.

Volodin ilmoitti, että Tereshkovan ehdotus vaatii keskusteluja sekä presidentti Vladimir Putinin kanssa että konsultaatioita duumassa edustettujen puolueiden välillä.

– Kollegat, jos ette ole vastaan, julistakaamme puolentoista tunnin tauko sitä varten, että käymme välttämättömiä konsultaatioita. Tauko julistetaan, Volodin sanoi.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Putin aikoo puhua duumassa kello 14 jälkeen Suomen aikaa. Hänen odotetaan vastaavan jo silloin uusiin ehdotuksiin.

Putin on aiemmin korostanut useita kertoja, että hän ei tavoittele enää uutta presidenttikautta. Vastikään hän antoi jopa ymmärtää, ettei hän aio asettua myöskään uudelleenmääriteltävän valtakunnanneuvoston johtoon.

Duumassa käynnistettiin tiistaina myös keskustelu maan parlamenttivaalien aikaistamisesta.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja, olympiapainija Aleksandr Karelin ehdotti, että perustuslain muutosten hyväksymisen jälkeen Venäjällä pitäisi järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Karelinin mukaan uudistettu perustuslaki tulee sisältämään muutoksia muun muassa puolueiden ja parlamentin valtaan, joten siksi hänen mielestään ”olisi rehellistä järjestää uudet vaalit”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?