Ensimmäisellä ”punaisella alueella” asuva Raffaele laukoo suorat sanat italialaisten käytöksestä: ”Sääntöjä ei noudateta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensimmäisellä ”punaisella alueella” asuva Raffaele laukoo suorat sanat italialaisten käytöksestä: ”Sääntöjä ei noudateta”

”Tilanne on täysi katastrofi, mutta on täysin oikein, että koko maa suljettiin.”

10.3.2020 12:32

Italian kriittinen koronavirustilanne sai alkuviikolla taas uuden käänteen, kun koko 60 miljoonan asukkaan valtio asetettiin karanteeniin. Liikkumista ulkona ei ole kokonaan kielletty, mutta ihmisiä kehotetaan pysymään mahdollisimman paljon kotona.

Uudet rajoitukset astuivat voimaan vain pari päivää sen jälkeen, kun aiemmin ”punaiseksi alueeksi” määritellystä Pohjois-Italiasta alkoi joukkopako etelään. Paenneet ihmiset ovat nyt itsekin karanteenialueella sekä mahdollisesti levittäneet virusta.

Punaiseen alueeseen kuuluivat muun muassa Veneton alueen muutamat maakunnat, kuten Trevison provinssi, missä sijaitsee 33 000 asukkaan Castelfranco Veneto. Kaupungissa asuvan Maarit Järvisen mukaan elämä sujui vielä lauantaihin saakka melko normaalisti.

– Sitten hiljeni, sillä karanteeni astui voimaan täälläkin. Talomme vieressä kulkee rautatie, joka näkyy parvekkeeltamme. Junat ovat melkein tyhjiä. Lähikahvilassa oli kyllä eilenkin vielä asiakkaita, Järvinen kuvailee ympäristöä.

Maarit Järvinen asuu 33 000 asukkaan Castelfranco Venetossa.­

Määräyksiin kuuluu, että esimerkiksi kaupoissa, ravintoloissa ja muissa avoinna olevissa tiloissa ihmisten on pidettävä toisiinsa vähintään metrin etäisyys. Kirjallisia ilmoituksia tästä säännöstä näkyy siellä täällä.

– Kun kävin eilen apteekissa, työntekijät muistuttivat riittävästä välimatkasta. Viime viikolla näin kaupassa, että useat asiakkaat hamstrasivat kestoelintarvikkeita, Järvinen jatkaa.

Koska Castelfranco Veneto kuului karanteenialueeseen jo ennen alkuviikkoa, kaupungin elämä ei ole muutamassa päivässä ratkaisevasti muuttunut. Ilmapiiri on silti jotenkin aavemainen.

– On ehkä hyväkin, että koko maa suljettiin. Tämä saattaa olla ainoa keino estää virusta leviämästä. Asia on jokaisen meidän vastuulla, sillä vastaamme sekä itsestämme että toisistamme. Pysyn nyt rauhallisin mielin kotona ilman huolta tai paniikkia, Järvinen sanoo.

– Voi olla, että tämä on helpompaa suomalaisille kuin italialaisille. Olemmehan muutenkin tottuneet elämään aika eristyksissä muista ihmisistä. Italiassa perhe ja suku ovat perinteisesti hyvin tiiviitä.

Raffaele Solimenon mukaan vielä ei ole edes ymmärretty, kuinka nopeasti virus leviää.­

Raffaele Solimeno asuu vaimonsa kanssa Lombardian alueella Lodin kaupungissa. 45 000 asukkaan paikkakunta kuului Italian ensimmäiseen punaiseen alueen, sillä koronavirus lähti Italiassa leviämään juuri tältä seudulta. Lodi on ollut karanteenissa jo yli kaksi viikkoa.

– Tilanne on täysi katastrofi, mutta on täysin oikein, että koko maa suljettiin. Vielä ei ole edes ymmärretty, kuinka nopeasti virus leviää, Solimeno painottaa.

– Ihmisten olisi oltava nyt äärimmäisen tarkkoja ja vastuuntuntoisia, mutta tämä tuntuu olevan meille italialaisille todella vaikeaa. Maassa tulisi toimia kuten tehtiin Wuhanissa, missä tulokset näkyvät jo.

Solimeno toteaa, että tilanne paranee ennemmin tai myöhemmin, mutta juuri nyt italialaisten toiminta ei vakuuta häntä. Maa on ollut mukana sodissa ja kokenut useita luonnonkatastrofeja, joista selviäminen lisää luottoa.

– Tällä hetkellä olemme lähinnä naurettavia, sillä sääntöjä ei noudateta niin kuin pitäisi. Kun menemme futismatsiin, menemme kuin sotaan. Ja kun menemme sotaan, menemme kuin futismatsiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?