Neljää epäillään 298 ihmisen murhasta: Kuka ampui matkustajakoneen alas? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Neljää epäillään 298 ihmisen murhasta: Kuka ampui matkustajakoneen alas?

Neljää ihmistä epäillään Malaysia Airlines -matkustajakoneen alasampumisesta ja 298 ihmisen murhasta.

9.3.2020 7:13

17. heinäkuuta vuonna 2014 Malaysia Airlines -yhtiön matkustajakone suuntasi Amsterdamista Kuala Lumpuriin. Viimeisen kerran matkustajakoneeseen saatiin yhteys Ukrainan ilmatilassa noin 50 kilometrin päässä Venäjän ja Ukrainan rajasta.

Pian sen jälkeen kone ammuttiin alas Donetskin konfliktialueella. Kaikki koneessa olleet 283 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä kuolivat turmassa. Suurin osa uhreista oli hollantilaisia.

Viiden valtion viranomaisista koostuva kansainvälinen tutkintakomitea (JIT) on selvittänyt jo lähes kuusi vuotta, kuka ampui matkustajakoneen alas. Maanantaina tutkinnassa alkaa uusi vaihe, sillä Haagin alueellinen tuomioistuin aloittaa neljää epäiltyä koskevan oikeuskäsittelyn. Kolmea Venäjän kansalaista ja yhtä Ukrainan kansalaista epäillään 298 ihmisen murhasta ja matkustajakoneen alasampumisesta.

Tuomioistuin on varannut 25 viikkoa oikeudenkäynnille ja se jatkuu maaliskuuhun 2021 saakka. Paikallismedian mukaan rakennuskompleksin kylkeen on pystytetty tiedotuskeskus 500 toimittajalle. Oikeudenkäynnin aikana turmassa kuolleiden matkustajien sukulaisille annetaan mahdollisuus puhua oikeussalissa.

Oikeudenkäyntiä varten Alankomaat on myös muuttanut lainsäädäntöään niin, että osa siitä käydään englannin kielellä. Todistajat, jotka eivät pääse paikan päälle, saavat todistaa videopuhelulla, ja koko oikeudenkäynti näytetään suorana lähetyksenä verkossa.

Kansainvälisen rikostutkijaryhmän mukaan vuoden 2014 turman aiheutti matkustajakoneeseen osunut venäläinen Buk-ilmatorjuntaohjus. Vuonna 2018 komitea ilmoitti saaneensa kiistattomia todisteita siitä että ohjus oli tuotu Venäjän alueelta ja sen ampuivat venäjämieliset Ukrainan separatistit.

Syyttäjän mukaan yksi epäillyistä on Venäjän entisen tiedustelupalvelun FSB:n eversti Igor Girkin. Hänen uskotaan olleen suorassa yhteydessä Venäjän hallintoon, kun Ukrainan armeija kävi taisteluja Venäjän tukemia separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa kesällä 2014.

Girkin on myös tiettävästi toiminut puolustusministerinä kapinallisten hallitsemassa Donetskissa.

Kolme muuta epäiltyä ovat Venäjän asevoimien sotilastiedustelun GRU:n entinen sotilas Oleg Pulatov, GRU:lle työskennellyt Sergei Dubinsky ja Ukrainan kansalainen Leonid Kharchenko, joka johti taisteluyksikköä Itä-Ukrainassa.

Vuonna 2019 tutkijat ilmoittivat saaneensa todisteet siitä, että miehet muodostivat komentoketjun, joka ulottui Venäjän asevoimiin. Bellingcat-sivuston mukaan yhteensä 12 henkilön uskotaan olleen vastuussa koneen alas ampuneen ohjusalustan siirtämisestä Itä-Ukrainaan.

Operaatiossa epäillään olleen mukana Venäjän puolustusministeriön jäseniä ja GRU:n korkea-arvoisia upseereja. Marraskuussa JIT julkaisi puhelinnauhoituksia, joista selvisi Itä-Ukrainan kapinallisjohdon käyneen keskusteluja korkeiden venäläisviranomaisten kanssa.

On kuitenkin epäselvää, kenen käskystä ohjus ammuttiin.

Tutkintakomitea pyrkii tuomitsemaan epäillyt Alankomaiden lain nojalla, mutta epäiltyjä tuskin nähdään Haagissa maanantaina. Venäjän lainsäädännön mukaan sen kansalaisia ei voida luovuttaa toiseen valtioon tuomittavaksi.

Venäjä on myös toistuvasti kieltänyt, että sen ilmatoruntajärjestelmä olisi ollut Itä-Ukrainan alueella ja tuominnut kansainvälisen tutkintaryhmän käyttämät tietolähteet epäluotettaviksi.

Ukrainalaisen epäillyn uskotaan olevan tällä hetkellä Ukrainassa.

Jos epäillyt eivät saavu oikeuteen, Alankomaat aikoo tuomita epäillyt poissaoleviksi.

Lähteet: NLTimes, BBC, Interfax, The Moscow Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?