4 tapausta: Näin koronavirus vaikuttaa – oireet voivat vaihdella lähes huomaamattomista kuolettaviin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

4 tapausta: Näin koronavirus vaikuttaa – oireet voivat vaihdella lähes huomaamattomista kuolettaviin

Koronaviruksen aiheuttamat oireet voivat vaihdella lähes huomaamattomista kuolettaviin. Suuri osa oireista on lieviä.

9.3.2020 6:35

Koronaviruksen levitessä terveysviranomaiset ovat saaneet kerättyä tietokantaa viruksen vaikutuksista.

Nykytiedon valossa arvioidaan, että 80 prosenttia koronavirustapauksista on lieviä, 15 prosenttia vakavia ja 5 prosenttia kriittisiä. Lievien tapausten osuus voi vielä kasvaa entisestään, kun niitä alkaa paljastua enemmän joukkotestausten ansiosta.

Vakavasti sairastuvien riskiryhmään kuuluvat yli 60-vuotiaat sekä ihmiset, joilla on sairauksia, kuten diabetesta tai hengitystie-elinsairauksia.

The Telegraph kokosi lääketieteellisten julkaisujen perusteella neljä eri tapausta, kuinka koronavirus on vaikuttanut.

1. Lievät oireet

Ensimmäinen esimerkkitapaus on 35-vuotias nainen, jonka koronaviruksen oireet olivat lieviä. Naisella ei tullut kurkkukivun ja kuivan yskän lisäksi muita oireita. Hänelle ei noussut kuume tai ollut hengitysvaikeuksia.

Diamond Princess -risteilyaluksella tarjoilijana työskennellyt nainen huomasi ensimmäiset oireet 7. helmikuuta. Nainen raportoi oireistaan mutta jatkoi työskentelyään laivalla.

Lue lisää: Diamond Princess -laivan koronakaranteenissa tehtiin ”vaikea päätös”, joka saattoi sairastuttaa lisää ihmisiä

Kolmantena päivänä nainen tunsi kurkkukipua ja pysyi hytissään. Tuolloin hänet testattiin viruksen varalta. Neljäntenä päivänä hänen oireensa vähenivät. Kuudentena päivänä hänellä todettiin koronavirus, ja hänet siirrettiin sairaalaan Japanin Chibassa. 23 päivän jälkeen virus testattiin toinen päivä peräkkäin negatiiviseksi, ja nainen kotiutettiin.

2. Lievät oireet lapsilla

Kymmenen lasta, joilla oli todettu covid-19-virus, siirrettiin Shanghain lastensairaalaan. Lasten oireet vaihtelivat. Kahdeksalla oli kuumetta, kuudella oli yskää, neljällä oli kurkkukipua, kahdella oli vuotava nenä.

Yhdelläkään lapsista ei ollut hengitysvaikeuksia. Kaikki lapset paranivat noin kahden viikon aikana, ja heidät kotiutettiin sairaalasta.

3. Vakavat oireet

35-vuotias mies saapui 19. tammikuuta sairaalaan Washingtonissa. Hänellä todettiin koronavirus seuraavana päivänä.

Perusterve ja tupakoimaton mies oli vieraillut Wuhanissa Kiinassa. Hänellä oli ollut ennen hoitoon hakeutumista kuumetta ja yskää useamman päivän ajan.

Yhdeksäntenä päivänä sairaalahoidossa miehellä todettiin keuhkokuume, joka laajeni molempiin keuhkoihin. Lääkärit kokeilivat miehelle remdesivir-viruslääkettä, jolla on yritetty hoitaa muun muassa ebolaa. Lääkettä testataan Yhdysvalloissa ja Kiinassa koronaviruksen hoitoon.

Kaksi päivää lääkityksen aloituksen jälkeen miehen tila koheni. Hän pystyi hengittämään jälleen ilman lisähappea.

4. Kriittinen tila

50-vuotias mies määrättiin sairaalahoitoon Pekingissä 21. tammikuuta. Hänellä oli kuumetta, heikotusta, yskää ja hengitysvaikeuksia.

Mies oli vieraillut Wuhanissa, ja hän oli viikkoa ennen hoitoon hakeutumista havainnut kuivaa yskää ja vilunväreitä. Oireista huolimatta mies oli jatkanut työskentelemistä viikon ajan.

Sairauden 12. päivänä miehellä ilmeni vakavia hengitysoireita. Hän kieltäytyi toistuvasti happimaskista klaustrofobian vuoksi. Hengitysvaikeudet pahenivat.

Kaksi päivää myöhemmin miehen veren happipitoisuudet laskivat 60 prosenttiin ja mies sai sydänkohtauksen. Elvytystoimenpiteistä huolimatta mies menehtyi 27.1.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?