Kommentti: Ukot jyräävät USA:ssa – neukkuhoriskot jäävät toiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ukot jyräävät USA:ssa – neukkuhoriskot jäävät toiseksi

Miten Yhdysvaltojen presidentinvaalista tuli todellinen ikämiessarjan kisa, kysyy erikoistoimittaja Seppo Varjus.

6.3.2020 14:31

Oli suurvalta, jota johtivat iäkkäät miehet, jotka katsoivat menneisyyteen. Valtion voima ja kansalaisten hyvinvointi rapautuivat heidän sitä tajuamatta. Totuus selvisi, vasta kun kolme valtion johtoon nostettua miestä kuoli kolmen vuoden sisään. Alettiin puhua geriatrisesta suurvallasta. Kun valtaan viimein nousi nuorempi johtaja, hänen uudistusyrityksensä olivat toivottomasti myöhässä ja epäonnistuivat.

Suurvalta oli Neuvostoliitto. Leonid Brezhnev kuoli 75-vuotiaana vuonna 1982, Juri Andropov 69-vuotiaana vuonna 1984 ja Konstantin Tshernenko 73-vuotiaana vuonna 1985. Heidän seuraajansa Mihail Gorbatshov oli valtaan noustessaan juuri täyttänyt 54 vuotta.

Nyt vaikuttaa, että jäljelle jääneen supervallan Yhdysvaltojen presidentin virkavalan vannoo ensi vuonna joko Donald Trump, tuolloin 74 vuotta, Bernie Sanders, tuolloin 79 vuotta tai Joe Biden, tuolloin 78 vuotta. Virkakauden päättyessä vain Trump olisi alle kahdeksankymppinen.

Raskas homma vanhoille miehille haastavassa ja nopeutuvassa nykymaailmassa. Tässä jaossa varapresidentin paikka on hyvin haluttu.

Barack Obama oli virkavalansa vannoessaan vuoden 2009 alussa 47-vuotias. Kuinka tässä näin kävi?

Kova nuoruus, lyhyt ikä

Vertailussa Neuvostoliittoon pitää muistaa muutama asia. Neuvostojohtajat olivat eläneet kovan lapsuuden ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän sisällissodan aikaan. Nälkä oli aina vieraana ja ainakin virallisten elämänkertojen mukaan kaikki olivat köyhistä oloista.

Tämä voi pitää paikkansa, sillä Stalinin aikana virkauralla suosittiin työläisperheiden jälkeläisiä. Ja kaikki kolmikosta aloittivat nousunsa tuolloin. Puhdistusten pelko pani paiskimaan pitkiä päiviä vähillä yöunilla. Sellainen kostautuu iän myötä.

Yhdysvalloissa 1940-luvulla syntyneet presidenttihalukkaat kasvoivat paljon turvatummissa oloissa, Trump jopa miljonääriperheessä. Terve lapsuus pohjustaa virkeän vanhuuden.

Konstantin Tshernenko (edessä oik.) johti Juri Andropovin hautaussaattuetta vuonna 1984. Hänet itsessä kalma kouraisi seuraavana vuonna.­

Venäjällä, Neuvostoliitossa, Venäjällä, vuoronperään, viina tunnetusti maistuu aina, mikä lyhentää elinikää ja toiminnallisia vuosia. Tosin neuvostokolmikosta nuorimpana kuollut Andropov oli ainakin virallisesti raittiusmies.

Neuvostoliitossa huipulle nousu oli erilaista kuin Yhdysvalloissa. Se perustui pelisilmään, ylemmille kumartamiseen tarvittaessa, teräviin kyynärpäihin, kun niitä pystyi käyttämään. Yhdysvalloissa pitää hurmata kansa.

Tosin neuvostokolmikon kuolinaikoihin Yhdysvaltoja johtanut Ronald Reagan vannoi valansa vuonna 1981 69-vuotiaana ja oli siis heidän kanssaan samaa ikäpolvea. Mutta hän olikin Hollywood-tähti ja eli 93-vuotiaaksi. Reagania vaivasi jo presidenttinä Alzheimerin tauti, mutta se oli osa hänen charmiaan.

Ikämiespresidentti Trumpille Reagan on ajallisesti lähin esikuva muutenkin. Tosin kriitikoiden mielestä Trumpin lämmin suhde Vladimirin Putinin, 67, kanssa pistää neukunsyöjä Reaganin pyörimään haudassaan.

Demokraattien esivaalien toinen jäljellä oleva varteenotettava nimi: Joe Biden.­

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen

Tässä kohtaa Suomessa on tapana mainita Urho Kekkonen. Presidentiksi noustessaan Kekkonen oli kuitenkin virkku viisvitonen. Kun hänet valittiin viimeisen kerran vuonna 1978, Kekkonen ei vielä ollut täyttänyt 78 vuotta. Hänen kautensa katkesi traagisesti lokakuussa 1981, kun Kekkonen oli hiljan täyttänyt 81 vuotta.

Kekkosen edeltäjä J.K. Paasikivi oli viran jättäessään maaliskuussa 1956 85-vuotias ja ehti täyttää juuri 86 vuotta ennen kuin kuoli saman vuoden lokakuussa. Vuoden 1956 valitsijamiesvaalissa Paasikivi vielä käväisi mustana hevosena. Jos hän olisi menestynyt, hän olisi ollut kolmannen kautensa lopulla 91-vuotias. Jos siis olisi ollut elossa.

Leonid Brezhnev tapaa Fidel Castron. Brezhnev muistetaan ikivanhana, mutta hän kuoli 75-vuotiaana, iässä jossa hyvin voiisi kisata Yhdysvaltain presidentinvaalissa.­

Kun Paasikivi valittiin presidentiksi vuonna 1946 hän oli 75-vuotias ja olisi siis nyt parhaassa iässä kilpailemassa Yhdysvaltain presidentin virasta.

Sauli Niinistö, 71, ilmoitti hiljan, että ei ole kiinnostunut ideasta tulla valituksi poikkeuslain avulla vielä yhdelle kaudelle. Se on varmaan fiksua, sillä kolmannen kautensa lopulla vuonna 2030 Niinistö olisi 81-vuotias, mikä ei siis olisi yhdysvaltalaisten mielestä ongelma.

Onko sitten ikä oikeasti pulma nykypäivänä? Malesian pääministeri Mahathir Mohamed jätti viime kuussa eronpyyntönsä 94-vuotiaana, mitä jotkut epäilivät vain poliittiseksi peliliikkeeksi.

Kun ihmisten terveys paranee ja heidän odotetaan paiskivan tavallisiakin töitä pidempään, on luonnollista, että arvoviratkin kiinnostavat. Toisaalta korostetaan nuoruutta, mistä on esimerkkinä vaikkapa 34-vuotiaan paljon huomiota maailmalla herättänyt pääministeri Sanna Marin.

Molempi parempi? Sopivassa suhteessa.

Bernie Sanders pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Hänet haastaa enää Joe Biden.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?