Hussein, 16, koki kauhujen merimatkan salakuljettajien kumiveneessä – kertoo nyt mikä Kreikassa odotti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hussein, 16, koki kauhujen merimatkan salakuljettajien kumiveneessä – kertoo nyt mikä Kreikassa odotti

Afganistanilaisen Husseinin mukaan ihmiset huusivat, kun turvapaikanhakijat matkasivat kumiveneellä Turkista Kreikkaan.

4.3.2020 13:01

Pieni Skala Sikamineasin kylä näyttää siltä, että voisi olla Kreikalle kuuluvan Lesbosin lomasaaren mainoksessa: harmaantuneet kalastajat istuvat ja rupattelevat aallonmurtajalla aamuauringossa, kissa hieroo itseään tyytyväisenä karheaa kiveä vasten, meri välkehtii syvän sinisenä ja kostean lämmin kevättuuli sekoittaa hiukset.

Lomaidyllin rikkoontumisesta muistuttaa kuitenkin aallonmurtajan päässä kivien päällä lepäävä tummanharmaa kumivene. Kalastajat eivät puhu kunnolla englantia eivätkä osaa sanoa, kuinka kauan kumivene on ollut siinä.

Kun kivirantaa kävelee kohti pohjoista, kumiveneen riekaleita tulee vastaan noin kilometrin sisällä pari lisää. Rannalta löytyy myös kellukkeita, lapsen vaippoja ja lapsen pinkki kenkä.

Rannoilta löytyy jälkiä meren yli tulleista siirtolaisista.­

Lesboksen pohjoisosan rannat ovat suosittuja siirtolaisten rantautumispaikkoja, sillä esimerkiksi Skala Sikamineasista on matkaa Turkkiin meriteitse vain noin kymmenisen kilometriä.

Matka ei ole kuitenkaan helppo. Sen sanoo afganistanilainen Hussein, 16, joka kertoo tulleensa Turkista Kreikkaan isoveljensä Imam Alin, 17, kanssa sunnuntaina varhain aamulla. Hän odotti tiistaina bussia eteenpäin Skala Sikamineasista yhdessä kymmenien muiden siirtolaisten kanssa.

– (Meri)matka kesti 40 minuuttia. Ihmiset huusivat. Se oli pelottavaa, sillä se on iso riski Hussein kuvailee englanniksi.

– Jos laivasto näkee meidät, he ottavat meidät kiinni.

Kumivene Skala Sikamineasin kylässä. Paikalliset eivät osanneet kertoa, kuinka kauan kumivene oli ollut aallonmurtajalla.­

Hussein kertoo maksaneensa veljensä kanssa yhteensä 500 dollaria henkilöä kohden salakuljettajille Turkissa, jotta pääsisivät veneeseen. Hänen mukaansa salakuljettaja ei tullut mukaan veneeseen vaan siirtolaiset navigoivat itse Kreikkaan.

– Meitä oli veneessä noin 70, vaikka se oli pieni vene. Ihmiset istuivat päällekkäin.

– Lapset huusivat.

Nahkatakkiin ja vaaleanpunaiseen huppariin pukeutunut Hussein oli tietoinen Moria-leirin kiristyneestä tilanteesta. Hän kuitenkin odotti tapaavansa leirillä olevan veljensä.­

Hussein sanoo lähteneensä Afganistanista kuukausi sitten. Veljesten vanhempi veli ja tämän vaimo ovat jo Moria-leirillä Lesboksella.

Afganistanissa pojat kävivät koulua. Eurooppaan he lähtivät paremman elämän toivossa.

– Meidän elämämme ei ole hyvää Afganistanissa. Lapset eivät saa koulutusta, töitä ei ole.

Pojat sanovat myös talibanien olleen osasyy siihen, että he päättivät lähteä. Poikien mukaan heidän isänsä kuoli talibanien takia. Heidän englanninkielentaitonsa ei kuitenkaan riitä avaamaan asiaa enempää eikä IS ole voinut tarkistaa heidän väitteitään.

Pojat kertovat olevansa kotoisin Pohjois-Afganistanissa sijaitsevasta Kunduzista. Kaupunki joutui viime syyskuussa talibanien hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksessä kuoli kolme siviiliä ja 36 talibanien taistelijaa, The Guardian uutisoi tuolloin. Kaupunki oli ollut talibanien hyökkäyksen kohteena edellisen kerran vuonna 2015. Tuolloin talibanin valtasivat kaupungin muutamaksi viikoksi. Taistelussa on arvioitu kuolleen kymmeniä.

Skala Sikamineasin kylä sijaitsee Pohjois-Lesboksessa, jonka rannoille siirtolaisia saapuu Turkista.­

Vaikka Lesboksella siirtolaisten tulo on kasvattanut jännitteitä ja paikalliset ovat suhtautuneet tulijoihin vihamielisesti, Hussein ja Imam Ali kertovat saaneensa hyvän kohtelun.

– Paikalliset ihmiset auttoivat. He tekivät meille leirin.

Pojat kertovat saaneensa aamulla ruokaa ja vettä.

– Lapset eivät tosin saa maitoa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Kreikan-edustaja Boris Cheshirkov sanoo, että valtaosa Lesbokselle tulevista turvapaikanhakijoista on kotoisin Afganistanista.

– Myös monet yksin tulleista lapsista ovat nimenomaan Afganistanista. Paljon johtuu siitä, miten ihmissalakuljetus toimii. Ei pidä unohtaa, että suuren osan näistä maahantuloista mahdollistaa laiton toiminta, jossa hyödynnetään haavoittuvaisessa asemassa olevia ihmisiä ja heidän epätoivoaan rahallisten voittojen toivossa. Mutta on vaikea sanoa tarkkaa syytä siihen, miksi juuri afganistanilaiset tulevat Lesbokselle.

Lapset leikkivät odottaessaan kuljetusta eteenpäin. Siirtolaiset eivät kuitenkaan tienneet, mihin heitä oltiin viemässä.­

Vaikka IS ei pysty Husseinin ja Imam Alin kertomusta vahvistamaan riippumattomista lähteistä, on se linjassa sen kanssa, mitä esimerkiksi Cheshirkov kertoo salakuljettajien toiminnasta.

– Muutama vuosi sitten, kun veneitä tuli jopa satoja päivässä, salakuljettajat käskivät turvapaikanhakijoita ohjaamaan venettä, vaikka heillä ei ollut siihen kokemusta. Ja näin on myös nykyisin, UNHCR:n edustaja kertoo.

Hussein ja Imam Ali toivovat pääsevänsä mihin tahansa Euroopan maahan, kunhan perustarpeet tulevat täytetyiksi.

– Haluan valmistua koulusta ja mennä töihin. Haluan, että äitini ja 14-vuotias veljeni pääsisivät luokseni Afganistanista. Meillä ei ollut varaa siihen, että he olisivat nyt tulleet, Hussein tiivistää tulevaisuudenhaaveensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?