Tämän takia Trump pelkää enemmän Bidenia kuin Sandersia – asiantuntija vääntää asetelmat rautalangasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämän takia Trump pelkää enemmän Bidenia kuin Sandersia – asiantuntija vääntää asetelmat rautalangasta

Mika Aaltola uskoo, että republikaaneissa on keskitien kulkijoita, jotka voivat kääntyä vielä demokraattien puoleen. Se suosii demokraateista enemmän Joe Bidenia kuin Bernie Sandersia.

4.3.2020 12:01

Joe Biden johtaa parhaillaan saamiensa delegaattien määrässä demokraattipuolueen esivaaleissa, jossa ratkaistaan puolueen presidenttiehdokas. Niin sanottuna supertiistaina on jaossa yhteensä 1 344 puoluekokousedustajaa eli yli kolmannes kaikista delegaateista. Äänensä ovat antaneet Yhdysvaltojen kaksi väkirikkainta osavaltiota, Kalifornia ja Texas.

Kannoilla seuraa Bernie Sanders. Biden vie Texasin, Sanders Kalifornian.

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtajan Mika Aaltolan mukaan tämänhetkinen tulos on Bidenille merkittävä voitto.

– Joe Biden on takaisin pelissä. Hän on noussut haudastaan, Aaltola täräytti ISTV:n vaalistudiossa.

Myös Sanders on pärjännyt hyvin, mutta Aaltola huomauttaa, että vaikka Kalifornia on tuloksellaan tärkeä osavaltio, siellä ”demokraatit voittavat joka tapauksessa”. Presidentinvaaleissa ratkaisevat epävarmat osavaltiot.

Presidenttiehdokas Joe Biden.­

Aaltola uskoo, että republikaaneissa on keskitien kulkijoita, jotka voivat kääntyä vielä demokraattien puoleen.

– Demografiat ja äänestyskäyttäytyminen on käyty varmasti tarkasti läpi. Ei Mike Bloomberg olisi käyttänyt puolta miljardia kampanjaan, jos olemassa ei olisi keskitien mentävää aukkoa, hän viittaa demokraattien maltillisempaan siipeen kuuluvaan ehdokkaaseen.

Aaltolan mukaan äänestäjistä tällä hetkellä paikkaansa hakevat myös koulutetut, liberaalit amerikkalaiset, jotka asettuivat esivaaleissa rökäletappion ottaneen Elizabeth Warrenin taakse.

Pappa-Biden vastaan radikaali aktivisti

Aaltola muistuttaa, että vaalikäyttäytyminen on muuttunut, kun sosiaalisen median rooli ehdokkaan löytämisessä on kasvanut. Persoona ratkaisee aiempaa enemmän.

– Äänestäjät ovat kiinnostuneita henkilöistä ja siitä, mitä he edustavat.

Aaltolan mukaan Sanders on Bidenia karismaattisempi esiintyjä, kun taas Biden on empaattinen ja taitava tarinankertoja.

Bidenilla on myös pitkä historia politiikassa, sen vaatima verkosto ja perhehistoria: lupaus pojalle kuolinvuoteella, että jonain päivänä hän asettuu presidenttiehdokkaaksi. Biden edustaa toisen maailmansodan jälkeistä sukupolvea, jonka ajateltiin jo lähteneen politiikasta.

– Hän on tietyllä tavalla testattu ehdokas ja perheenjäsen, pappa-Bideniksikin tituleerattu, Aaltola sanoo.

– Mutta kuinka vahva vastaehdokas hän olisi Trumpille?

Aaltolan mukaan Bidenin kohtaloksi voi koitua vastapuolen loanheitto. Venäjän disinformaatiokoneisto ja verkon lokakampanjat voivat onnistua lyttäämään Bidenin ”kykenemättömäksi seniiliksi”. Esimerkiksi Aaltola nostaa Bidenin änkytyksen ja rönsyilevän, vaikeasti seurattavan puhetyylin.

Sandersin etuna saattaakin olla paitsi karisma myös radikaalisuus, millä Trumpkin aikanaan menestyi – vaikkakin eri ääripäässä.

– Sandersin argumentti on, että ääripäät kohtaavat. Hänen mukaansa hän on oikeasti tuomassa niitä työpaikkoja (mitä Trump lupasi äänestäjille), Aaltola sanoo.

Sanders on Aaltolan mukaan "jukuripäinen pitkänmatkanjuoksija", kenestä ei saada helposti yliotetta. Sanders markkinoi itseään kapinallisena, joka taistelee republikaanien Hillary Clintonin kampanjan tuhonnutta salaliittoa vastaan. Samankaltaiset, faktoja uupuvat salaliittopuheet purivat viime vaaleissa Trumpinkin äänestäjiin, vaikkakin eri ääripäässä.

Presidenttiehdokas Bernie Sanders.­

Mikäli Trumpiin kohdistuneet tutkinnat ja Venäjä-syytökset kyllästyttävät amerikkalaisia, saattavat he muutoksenhalussa taipua Sandersin kannalle.

Toisaalta Sandersin radikaalit näkemykset voisivat kääntyä demokraatteja vastaan. Aaltolan mukaan Trumpille keskeistä on saada demokraatit ”radikalisoitumaan” niin, että he valitsevat tarpeeksi vasemmistolaisen ehdokkaan, jotta Trump korjaa potin vaaleissa. Aaltola kertoo, että samaisesta syystä myös Venäjän disinformaatiokampanjat ovat tukeneet Sandersia Trumpin vastaehdokkaaksi.

Miltä sitten näyttäisi Trumpin ja Sandersin välinen taisto? Ainakin räiskyvältä:

– Jos halutaan saada poliittista draamaa ja nähdä viihteellisiä väittelyitä, niin siinä olisi kaksi nyrkillä takojaa. Mielenkiinnosta haluaisin nähdä nämä väittelyt.

– Siinä saattaisi jopa Trump näyttäytyä maltillisena vaihtoehtona. Trump saattaisi jopa pelata sillä, Aaltola pohtii.

Eniten Trump näyttäisi pelkäävän demokraattiehdokkaista kuitenkin Bidenia, sillä tämä saattaisi kahmia äänestäjiä republikaaneista.

– Liikkuvia äänestäjiä ei ole paljon, mutta niillä voidaan ratkaista tulos.

Presidentti Donald Trump.­

Myös yllättävät teemat, esimerkiksi koronavirus saattavat ratkaista vaalit. Tässä Bidenin empaattisuus voi osoittautua meriitiksi.

– Trump ei ole monen amerikkalaisen mielestä hoitanut asiaa hyvin, hän on lähinnä kieltänyt asian.

Demokraatit eivät ole löytäneet uutta Obamaa

Demokraateilla on hyvä lähtökohta presidentinvaaleihin, mutta kukaan ehdokkaista ei omaa entisen demokraattipresidentti Barack Obaman kaltaista valovoimaa ja karismaa, Aaltola pohtii.

– Demokraatit ovat valinneet hyvin turvallisia ehdokkaita.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.­

Aaltolan mukaan demokraatit mielletään yhä niin Obaman kuin viimevuotisen ehdokkaan Hillary Clintoninkin puolueeksi.

Näistä vaaleista puuttuu myös etninen ehdokas. Kuitenkin Aaltola uskoo, että tunnetut tukijat, kuten Obama, löytävät yhteisen sävelen tulevan demokraattiehdokkaan kanssa ja tuovat tätä kautta omia kannattajiaan ehdokkaan puolelle.

– Kyllä demokraatit loppujenlopuksi löytävät sen yhteisen tien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?