Kommentti: Lesboksesta tuli ruutitynnyri – viranomaiset varoittelevat vihaisista väkijoukoista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lesboksesta tuli ruutitynnyri – viranomaiset varoittelevat vihaisista väkijoukoista

Niin paikalliset kuin viranomaiset varoittavat siirtolaisvirtaan turhautuneiden paikallisten vihanpurkauksista.

Poliisit paimensivat pakolaisia busseihin Lesboksella.­

3.3. 22:00

EU:n rajavartiolaitoksen Frontexin edustaja katselee käsissään olevaa ajokorttia ja lehdistökorttia tarkkaan ennen kuin kävelee ne kädessään takaisin autolleen.

– Oletteko nähneet vihaisia paikallisia? kysyy toinen rajaviranomaisista sillä aikaa.

– Olkaa varovaisia. Heitä on kaikkialla saarella, paitsi ehkä lännessä, jonne siirtolaisia ei ole tullut.

Saan ajokortin ja lehdistökortin takaisin ja viranomaiset toivottavat turvallista matkaa.

Turkista Lesboksen Mytiliniin tulleet pakolaiset pyrkivät laivoihin, mutta suurin osa lähetetään busseilla Morian pakolaisleirille.­

Kreikan kolmanneksi suurimmalla saarella Lesboksella toimittaja saa jatkuvasti kuulla varoituksia vihaisista paikallisista. Eikä syyttä, sillä useat monet median edustajat ja kansalaisjärjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat kertoneet häirinnästä ja jopa väkivallasta.

Esimerkiksi RTE:n haastattelema irlantilaislääkäri kertoo joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi sunnuntaina. Lääkäri sanoo pelänneensä henkensä puolesta, kun noin 60 astaloin varustautuneen miehen joukko pysäytti häntä kuljettaneen auton.

Maanantaina kansalaisjärjestö Mare Liberum twiittasi, että järjestön työntekijät joutuivat hyökkäyksen kohteeksi Skala Loutronissa, jossa järjestön alus oli ankkuroituna.

Bussit kuljettavat laivoihin pyrkineet pakolaiset takaisin Moriaan.­

Vaikka väkivalta on yhdistetty äärioikeistoon, turhautuneita ja vihaisia vaikuttaa olevan suurin osa Lesboksen asukkaista poliittisesta kannasta riippumatta. Asukkaat, jotka ovat vuosia auttaneet saaren rannoille saapuvia siirtolaisia, kokevat joutuvansa edelleen kantamaan yksin suhteettoman suuren vastuun siirtolaiskysymyksessä.

Uneliaasta lomasaaresta on tullut ruutitynnyri. Monet pelkäävät, että se voi leimahtaa piankin. Se ei välttämättä vaadi paljoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?