Lavrov muistutti: Niinistöllä on Putinin kutsu voitonpäivän juhliin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov nosti Helsingissä toimittajien edessä esiin, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu Moskovaan seuraamaan voitonpäivän sotilasparaatia.

Lavrovin mukaan voitonpäivä on Venäjälle tänä vuonna erittäin tärkeä tapahtuma.

3.3.2020 16:12

Ulkoministeri Sergei Lavrov nosti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) tapaamisen aluksi esille Suuren isänmaallisen sodan päättymisen 75-vuotisjuhlat, joita Venäjä valmistautuu viettämään näyttävästi toukokuussa.

Voitonpäivää eli voittoa natsi-Saksasta juhlitaan Moskovassa toukokuun 9. päivänä perinteisin mahtipontisin sotilasparaatein.

Lavrovin mukaan voitonpäivä on Venäjälle tänä vuonna erittäin tärkeä tapahtuma.

– Ja kuten tiedätte, presidentti Niinistöllä on presidentti Putinilta kutsu osallistua juhlallisuuksiin, Lavrov muistutti Helsingissä suomalaisten ja venäläisten toimittajien läsnä ollessa.

Lavrov otti Putinin esittämän kutsun esille avauspuheenvuorossaan Säätytalolla heti ulkoministereiden neuvottelujen aluksi.

Toimittajat saivat olla tuossa vaiheessa vielä paikalla, joten mitä ilmeisimmin Lavrov halusi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja muistuttaa asiasta lehdistön läsnä ollessa.

Lavrovin sanamuodoista voisi päätellä puolestaan sen, että Niinistö ei ole vielä antanut virallista vastausta Putinin kutsuun.

Tasvallan presdientti Sauli Niinistö otti ulkoministeri Sergei Lavrovin vastaan tiistaiaamuna Mäntyniemessä.

Lavrov saapui Haaviston tapaamiseen suoraan Niinistön luota.

Tasavallan presidentin kanslia ei ole tähän mennessä tiedottanut myöskään julkisuuteen, aikooko Niinistö osallistua Moskovan juhliin.

IS on tiedustellut asiaa presidentin kansliasta muutamaankin otteeseen viime aikoina, mutta vastausta ei ole vielä tullut.

Lue lisää: Presidentti Niinistöllä ”vakava” keskustelu Syyriasta ulkoministeri Lavrovin kanssa

Lue lisää: Venäjän Lavrov Syyriasta: Emme pysty lopettamaan taistelua terrorismia vastaan pakolaisongelman ratkaisemiseksi

Moskovassa järjestetään tänä vuonna tavallistakin laajempi ja mahtipontisempi voitonpäivän juhla, jonka sotilasparaati kestää myös tavallista pidempään. Venäjä on ottanut viime vuosina tavakseen esitellä paraatissa myös joitakin uusimpia aseitaan tai ainakin niiden näköiskappaleita.

Putin on lähettänyt kutsuja myös useille muille maailman johtajille voitonpäivän juhliin. Länsijohtajista Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo ilmoittanut julkisesti, että hän ottaa kutsun vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan vihjaillut, että hän saattaisi osallistua, mutta mitä ilmeisimmin hän ei ole antanut vielä virallista vastausta.

Financial Times kertoi puolestaan tammikuussa, että Britannian pääministerillä Boris Johnsonilla on parhaillaan ”diplomaattinen dilemma”, mitä vastata Putinin kutsuun.

Yhdysvallat ja Britannia olivat Neuvostoliiton merkittävimmät liittolaiset toisessa maailmansodassa sodassa Saksan Adolf Hitleriä vastaan, joten siinä mielessä näiden maiden johtajien osallistuminen Moskovan juhliin olisi luonnollista.

Osallistumisen tekee kuitenkin vaikeaksi se, että Yhdysvalloilla ja Britannialla on nykyisin monia kiistoja Venäjän kanssa alkaen esimerkiksi Krimin valtauksesta, Itä-Ukrainan sodasta sekä Venäjän roolista Syyrian sodassa.

Yhdysvalloilla on lisäksi esimerkiksi vakavat syytökset Venäjän sekaantumisesta maan presidentinvaaleihin 2016 eikä Britannia ole unohtanut vaikkapa ex-agentti Sergei Skripalin murhayritystä Britannian maaperällä.

Putin esitti Niinistölle kutsun voitonpäivän juhliin myös viisi vuotta sitten eli toukokuussa 2015, kun Venäjällä vietettiin voitonpäivän 70-vuotisjuhlia. Tuolloin Niinistö kieltäytyi osallistumisesta ja tasavallan presidentin kanslia kertoi kieltäytymisen johtuvan Ukrainan tilanteesta.

Venäjä valtasi Krimin keväällä 2014 Ukrainalta, ja kesällä 2014 Itä-Ukrainassa alkoi Venäjän provosoima sekä ylläpitämä sota.

Ei ole tiedossa myöskään, mitä Saksan liittokansleri Angel Merkel aikoo vastata Putinin kutsuun tänä vuonna. Vuonna 2015 Merkel ei osallistunut Moskovan juhliin.

Tämän vuoden juhliin on Tassin mukaan kutsuttu myös Kiinan johtaja Xi Jinping.

Epäselvää on vielä myös, tuleeko uusi koronavirus vaikuttamaan jollain tavalla Moskovan suunnittelemiin juhliin. Tällä hetkellä Venäjä on sulkenut rajansa esimerkiksi kiinalaisilta turistiryhmiltä.

Putinin aikana Neuvostoliiton voitto natsi-Saksasta on nostettu yhdeksi Venäjän nykyvaltion suurimmista määrittävistä tekijöistä. Sotaan liittyvä uhri- ja sankarikertomus on erittäin tarkasti valtion virallisen propagandan säätelemää.

Venäjällä unohdetaan nykyisin usein julkisuudessa esimerkiksi Neuvostoliiton saama länsiliittolaisten apu ja annetaan ymmärtää, että Neuvostoliitto yksinään pelasti Euroopan natseilta ja fasismilta.

Suomen kohdalla Venäjän julkisuudessa unohdetaan usein puolestaan vuoden 1939 talvisota ja Neuvostoliiton oma syyllisyys sen alkamiseen. Tämän vuoksi monet nykyvenäläiset eivät tiedä talvisodan historiaa, vaan heille on jäänyt mieleen vain Suomen rooli Saksan liittolaisena vuodesta 1941 alkaen.

Lue lisää: Putinia tarvittaessa ärhäkkäästi puolustavan Lavrovin salainen puoli: harrastaa koskenlaskua, ei ole venäläinen juuriltaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?