Suomeen saapuva Lavrov tunnetaan terävästä kielestään – kuvaili itseään ”maailman vanhimman ammatin” edustajaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomeen saapuva Lavrov tunnetaan terävästä kielestään – kuvaili itseään ”maailman vanhimman ammatin” edustajaksi

Tiistaina Helsinkiin saapuva Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tunnetaan lentävistä lausahduksistaan. IS keräsi yhteen muutamia tunnetuimpia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapuu Suomeen vierailulle tiistaina 3. maaliskuuta.­

2.3. 15:45

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapuu tiistaina 3. maaliskuuta vierailulle Helsinkiin. Hän tapaa ensin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja neuvottelee sitten ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa.

Lavrov tunnetaan taitavana diplomaattina, joka ei kaihda myöskään käyttää sanansäilää.

Venäjällä Lavrovin teräviä lausahduksia seurataan suorastaan ylpeydellä ja innolla, ja monista niistä on muodostunut internetissä kiertäviä meemejä. Ohessa on niistä muutamia tunnetuimpia.

Lavrovia pyydettiin vuonna 2017 kommentoimaan lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin Rex Tillersonin lausumaa, jonka mukaan Venäjän kanssa voi ehkä tanssia tangoa, mutta Lavrovin kanssa tanssiminen ei ole mahdollista.

– Minuakin äiti kielsi tanssimasta poikien kanssa, Lavrov heitti toimittajalle takaisin.

Politico-sivuston mukaan Tillerson esitti tango-kommenttinsa Nato-kokouksessa 2017. Tillerson oli halunnut antaa lausunnollaan ymmärtää, että Lavrovilla ei ole liikkumavapautta, koska presidentti Vladimir Putin päättää Venäjällä kaikesta.

Kun Lavrov piti vuonna 2015 lehdistötilaisuutta yhdessä Saudi-Arabian ulkoministerin Adel al-Jubeirin kanssa, hän mutisi itsekseen samaan aikaan, kun tulkki käänsi hänen lausumaansa arabiaksi. Lavrov ei kuitenkaan tiennyt, että myös hänen oma mikrofoninsa oli tuolloin päällä.

– V…n ääliöt, Lavrov mumisi selvästi turhautuneen oloisena.

Ei ole selvää, kenelle Lavrov oli tuolloin tuohtunut. Reutersin kuvaaja arvioi myöhemmin, että Lavrov oli osoittanut ärtymystään kuvaajille eikä suinkaan Saudi-Arabian edustajille. Lavrov puuskahti lausumansa samaan aikaan, kun videolta kuuluu kameroiden laukaisuääniä.

Lavrovin suhde mediaan on ollut ennenkin koetuksella.

Kun Lavrov tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin 2017, amerikkalaiset toimittajat yrittivät kilvan esittää Lavroville kysymyksiä heti tapaamisen aluksi.

– Kuka teidät on kasvattanut? Kuka on opettanut tapoja? Lavrov kysyi toimittajilta vastakysymyksen englanniksi.

Lavrovista on olemassa myös video, kun hän tarttuu hänen eteensä ojennettuun pitkään mikrofoniin ja ”kättelee” mikrofonia aivan kuin tämä olisi ihminen. Kerran Lavrov puolestaan rohkeni epäillä, että hänelle kysymyksiä huudellut toimittaja olisi ”sairas”.

Ennen Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleja CNN:n toimittaja Christiane Amanpour kysyi Lavrovilta, mitä tämä ajattelee ”Donald Trumpin omasta Pussy Riot -hetkestä” eli skandaalista, joka liittyi ääninauhalle tallentuneeseen Trumpin taannoiseen kehuskeluun naisten kourimisesta.

– Englanti ei ole minun äidinkieleni, joten en tiedä miltä tämä kuulostaa... Mutta teidän vaalienne ympärillä on ollut niin paljon ”pussyjä” molemmilla puolilla, että on parempi olla kommentoimatta, Lavrov vastasi Amanpourille.

Lavrov ei tarkentanut lausumaansa, mutta hänen tulkittiin viitanneen Trumpin vastaehdokkaaseen Hillary Clintoniin ja tämän tukena olleisiin naisaktivisteihin.

Lavrov tunnetaan myös siitä, että hän ei koskaan myönnä mitään, minkä Venäjä on päättänyt olla myöntämättä, vaan hän pystyy toistamaan vakavin ilmein millaista ”muunneltua totuutta” tahansa.

Yksi tällaisista Venäjän ulkopolitiikan virallisista teeseistä on, että maa ei mukamas koskaan puutu muiden maiden asioihin.

Lavrov on muun muassa käyttänyt useita kertoja ilmaisua, jonka mukaan venäläiset ovat ”kohteliaita ihmisiä”. Termillä ”kohteliaat miehet” ryhdyttiin Venäjällä viittaamaan keväällä 2014 niin sanottuihin pieniin vihreisiin miehiin eli Venäjän erikoisjoukkoihin, joiden avulla Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta.

– Me emme koskaan pakota emmekä kiristä tai uhkaa ketään. Me olemme kohteliaita ihmisiä emmekä tule kylään, jos meitä ei pyydetä, Tsargrad-tv siteeraa Lavrovin lempilausahdusta.

Vuonna 2017 Lavrov kävi Kaliningradissa ja kertoi paikallisille opiskelijoille diplomaatin ammatistaan. Lavrov ilmoitti olevansa itse asiassa sitä mieltä, että liikkeellä on väärä käsitys maailman vanhimmasta ammatista.

– Maailman vanhin ammatti on diplomatia, sillä ensiksihän täytyy sopia, Lavrov sanoi leveästi naureskellen.

Lavrov ei täsmentänyt lausumaansa, mutta yleisö ymmärsi hyvin, mihin hän viittasi. Myös Venäjällä tunnetaan yleisesti sanonta, jonka mukaan prostituutio olisi maailman vanhin ammatti.

Lavrov ei jäänyt sanattomaksi myöskään silloin, kun hän kaatui maaliskuussa 2018 tv-kameroiden edessä noustessaan puhujalavalle Moskovassa järjestetyssä tilaisuudessa nimeltä Venäjä – mahdollisuuksien maa.

Lavrov putosi polvilleen, nousi nopeasti ylös ja tarttui mikrofoniin.

– Kompastuin. Mutta hyvä, että en sentään diplomatian rintamalla, vaan rappusissa, Lavrov kuittasi tapahtuneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?