Turkin iskussa kuoli 19 Syyrian sotilasta – Venäjä: Syyrian taivaalla lentävien turkkilaiskoneiden turvallisuutta ei voida taata - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkin iskussa kuoli 19 Syyrian sotilasta – Venäjä: Syyrian taivaalla lentävien turkkilaiskoneiden turvallisuutta ei voida taata

Venäjän ja Turkin välit ovat kiristyneet Syyrian tapahtumien seurauksena.

Kuvassa 34 turkkilaissotilasta surmanneen ilmaiskun jälkiä Balyunin kylässä Syyrian Idlibissä.­

2.3.2020 12:33

Syyriassa ainakin 19 Syyrian hallinnon sotilasta on saanut surmansa Turkin joukkojen tekemissä lennokki-iskuissa, kertoo sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Sotilaat kuolivat saattueeseen tehdyssä iskussa Jabal al-Zawiyan alueella ja toisessa iskussa Maaret al-Numanin kaupunkiin.

Iskut tehtiin vain muutamia tunteja sen jälkeen kun Turkki oli pudottanut kaksi Syyrian hävittäjää. Turkki kertoi hävittäjien lisäksi tuhonneensa myös kolme ilmatorjunnan asejärjestelmää.

Turkki kertoi jo aiemmin jatkavansa sotilasoperaatiotaan Syyrian hallintoa vastaan. Operaatio alkoi sen jälkeen kun 34 turkkilaissotilasta kuoli viime viikolla Syyriassa tehdyssä ilmaiskussa, josta Turkki syyttää Syyrian hallintoa.

Jo lauantaina 26 Syyrian hallinnon sotilasta sai surmansa Turkin lennokki-iskussa Luoteis-Syyriassa.

Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti sunnuntaina, että Moskova ei pysty takaamaan Syyriassa lentävien turkkilaiskoneiden turvallisuutta sen jälkeen, kun Syyrian hallinto ilmoitti sulkevansa Idlibin alueen ilmatilan.

– Näissä olosuhteissa Venäjän sotilasosaston johto Syyriassa ei voi taata Turkin lentojen turvallisuutta Syyrian taivaalla, kontra-amiraali Oleg Zhuravlev sanoi uutistoimisto Tassille Reutersin mukaan.

Presidenttien määrä tavata torstaina

Syyrian sisällissota on kiihtynyt viime viikkoina. Venäjän tukemat Syyrian hallinnon joukot ovat pyrkineet valtaamaan maan viimeistä kapinallisten hallussa olevaa maakuntaa Idlibiä, kun taas Turkki tukee Syyrian kapinallisia.

Tilanne Syyriassa ja etenkin turkkilaissotilaiden kuoleminen on kiristänyt pahasti Turkin ja Venäjän välejä. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin on määrä tavata torstaina Moskovassa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Erdogan on kehottanut Putinia väistymään Idlibistä Turkin tieltä ja antamaan Turkin toimia yksin Syyrian hallinnon joukkoja vastaan.

YK:n mukaan taistelut Idlibissä ovat ajaneet lähes miljoona ihmistä kodeistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?