Roman Polanski voitti parhaan ohjaajan palkinnon Ranskan ”Oscareissa” – osa gaalayleisöstä marssi ulos, Pariisin kaduilla osoitettiin mieltä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Roman Polanski voitti parhaan ohjaajan palkinnon Ranskan ”Oscareissa” – osa gaalayleisöstä marssi ulos, Pariisin kaduilla osoitettiin mieltä

Polanskia vastaan on esitetty useita raiskaussyytöksiä. Hänet on myös tuomittu 13-vuotiaan raiskauksesta.

Nainen kantoi paperia, jossa luki ”Polanski, rankaisematon pedofiili”.­

29.2.2020 5:44

Ranskan elokuva-alan "Oscareissa" eli César-palkintogaalassa useat gaalavieraat osoittivat mieltään ja marssivat ulos, kun Roman Polanskille myönnettiin parhaan ohjaajan palkinto. Polanski palkittiin Upseeri ja vakooja -elokuvasta.

Polanskia vastaan on esitetty useita raiskaussyytöksiä. Hänet on myös tuomittu 13-vuotiaan raiskauksesta Yhdysvalloissa 1970-luvulla.

Elokuvaohjaaja ei itse osallistunut gaalaan. Hän kertoi aikaisemmin pelkäävänsä oman ja perheensä turvallisuuden puolesta. Palkinnon nouti Polanskin puolesta ranskalainen näyttelijä Emmanuelle Bercot ja ranskalainen ohjaaja Claire Denis.

Myös Pariisin kaduilla osoitettiin mieltä Polanskin palkitsemista vastaan.

Protestoijat kantoivat kylttejä, missä vaadittiin Polanskille rangaistusta seksuaalirikoksista. ”Vangitkaa Polanski”, mielenosoittajat huusivat iskulauseenaan, AFP kertoo.

AFP:n mukaan protestit kärjistyivät lopulta poliisin ja mielenosoittajien yhteenottoon, ja ilmassa oli kyynelkaasua.

Vain tunteja ennen Polanskin palkitsemista Ranskan kulttuuriministeri Franck Riester sanoi, että palkinnon antaminen Polanskille olisi symbolisesti huono asia, koska Ranskan pitää ottaa kanta vastustaa seksuaalista väkivaltaa.

Voittajaelokuvan tuottaja Alain Goldman oli kertonut etukäteen, että koko elokuvatiimi, mukaan lukien Oscar-voittaja Jean Dujardin, boikotoi juhlia, koska Polanski oli ”tuomittu etukäteen”.

Kaikkiaan ainakin 12 naista on syyttänyt Polanskia seksuaalirikoksista. Suurin osa heistä oli tekojen aikaan lapsia. Elokuvaohjaaja on kiistänyt syytökset, väittäen niiden olevan naisten ”mielikuvituksen tuotetta”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?