Stoltenberg vakuutti Naton tukea Turkille: ”Vaarallinen tilanne täytyy saada liennytetyksi”

Ilmapuolustusta lisätty, muita tukitoimia mietitään.

Sotilasliitto Nato antaa täyden tukensa Turkille, painotti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

28.2.2020 15:36

Sotilasliitto Nato antaa täyden tukensa Turkille, painotti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tänään tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Stoltenbergin mukaan Nato-liittolaiset myös tuomitsevat Syyrian hallinnon ja Venäjän eiliset ilmaiskut Syyrian Idlibin alueelle. Iskuissa kuoli yli 30 turkkilaissotilasta.

– Kehotan heitä lopettamaan hyökkäyksen, kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta ja tukemaan YK:n pyrkimyksiä rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi, Stoltenberg sanoi.

– Tämä vaarallinen tilanne täytyy saada liennytetyksi. Kehotamme palaamaan heti vuoden 2018 tulitaukoon, jotta vältettäisiin alueen humanitaarisen tilanteen paheneminen entisestään.

Lisäksi Stoltenberg vaati, että Idlibin alueelle tulisi sallia humanitaarisen avun pääsy.

– Tämänpäiväinen tapaaminen oli selkeä solidaarisuuden osoitus Turkille. Turkki on arvostettu Nato-liittolainen ja se liittolainen, johon Syyrian hirveä konflikti vaikuttaa eniten, Stoltenberg jatkoi.

Hän muistutti sekä Turkissa tehdyistä terrori-iskuista että miljoonista pakolaisista, joita on maan rajojen sisäpuolella. Tiedotustilaisuudessa ei käsitelty mediatietoja, joiden mukaan Turkki olisi torstaisessa, presidentti Recep Tayyip Erdoganin koolle kutsumassa hätäkokouksessa päättänyt sallia rajanylitykset Eurooppaan pyrkiville ihmisille.

Pääsihteerin mukaan poliittisen tuen ohella Nato on tukenut Turkkia ainakin lisäämällä sen ilmapuolustusta, mikä auttaa maata vähentämään Syyriasta tulevan ohjusiskun uhkaa. Lisäksi liittolaiset pohtivat muita mahdollisia tukitoimia, mutta niistä ei kerrottu tarkemmin.

Stoltenberg lähetti myös osanottonsa Idlibissä torstaina kuolleiden sotilaiden omaisille ja kaikille turkkilaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?