Diamond Princess -laivan korona­karanteenissa tehtiin ”vaikea päätös”, joka saattoi sairastuttaa lisää ihmisiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Diamond Princess -laivan korona­karanteenissa tehtiin ”vaikea päätös”, joka saattoi sairastuttaa lisää ihmisiä

Työntekijöitä Diamond Princess -aluksella, Japanin Jokohamassa.

Julkaistu: 27.2. 20:25

Japanilaisasiantuntijan mukaan laivan karanteeniprosessi ”ei ole ollut täydellinen”.

Diamond Princess -aluksen karanteeni koronaviruksen takia saattoi mahdollistaa lisätartunnat aluksella, myöntää Japanin hallituksen rahoittaman globaalin terveyden ja lääketieteen keskuksen tartuntatautien hallinta- ja ehkäisykeskuksen johtaja Norio Ohmagari CNN:lle. Ohmagari toimii myös hallitusta neuvovassa asiantuntijapaneelissa.

Ainakin 705 laivalla olleen ihmisen kerrotaan saaneen koronavirustartunta karanteenin aikana. Neljä tartunnan saaneista on kuollut.

Aluksella oli noin 3700 ihmistä, kun se asetettiin karanteeniin aiemmin helmikuussa. Laivan henkilökunnan annettiin kuitenkin jatkaa työtehtäviään.

Ohmagarin mukaan tämä ”vaikea päätös” saattoi johtaa siihen, että tartunnan saaneet työntekijät tartuttivat toisessa ja kolmannessa polvessa muita työntekijöitä ja matkustajia, pahentaen siten epidemiaa.

– Epäilimme joidenkin henkilökunnan jäsenten saaneen jo tartunnan, mutta... heidän piti operoida itse laivaa, tavata matkustajia ja viedä heille ruokaa, Ohmagari sanoo.

– Joten se on saattanut johtaa läheiseen kontaktiin työntekijöiden ja matkustajien välillä.

AFP:lle Ohmagari sanoi hallituksen olleen paineen alla, sillä maissa karanteenin järjestämiseksi oli vain rajatut resurssit ja laivalla olleita ei haluttu laittaa kahdesti karanteeniin.

– Karanteeniprosessi ei ole ollut täydellinen. Se on mielestäni fakta, jonka voimme nyt nähdä.

– Yli 14 päivää karanteenissa....olisi ollut ehkä se oikea tapa.

Aiemmin tällä viikolla Japanin terveysministeriön edustaja vahvisti, ettei Diamond Princessin henkilökuntaa ollut voitu eristää täysin.

– Valitettavasti 3700 matkustajan päivittäisen elämän ylläpitämiseen risteilyaluksella tarvitsimme apua, tarvitsimme henkilökunnan apua arjen pyörittämisessä.