Koronaviruksen saaneet kertovat miltä tartunnan saaminen tuntuu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronaviruksen saaneet kertovat miltä tartunnan saaminen tuntuu

Julkaistu: 27.2. 11:34

Koronaviruksesta selvinneet potilaat ovat kuvailleet sairauden oireita erittäin rajuiksi. Toisilla tartunnan saaneilla oireet taas jäävät lieviksi.

Kiinan Wuhanissa alkunsa saaneeseen koronavirukseen on tammikuun alun jälkeen sairastunut jo yli 80 000 ja kuollut yli 2 800 ihmistä, joista valtaosa Kiinassa. Sairaustapauksista on raportoitu jo yli 40 maassa ja keskiviikkona koronavirusta kerrottiin löytyneen ensimmäisen kerran Brasiliassa, Pakistanissa, Norjassa, Kreikassa, Romaniassa ja Algeriassa.

Keskiviikkona kerrottiin myös ensimmäisestä suomalaisesta tartunnan saaneesta, kun Italiasta palanneen suomalaisnaisen virustesti oli positiivinen. Seuraavana päivänä ensimmäisistä tartunnoista kerrottiin myös Virossa ja Tanskassa.

Vaarallisin virus on ollut erityisesti iäkkäämmille ja perussairauksista kärsiville, joiden elimistön vastustuskyky ei ole yhtä hyvä. Tällöin koronavirus on voinut aiheuttaa keuhkokuumeen tai muun vakavan tulehdustilan, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Wuhanilaisen sairaalan hoitaja neuvoi potilasta voimistelemaan.

Koronaviruksesta toipunut potilas Fuzhoussa Kiinassa.

Ensimmäiset kaksi tiedossa olevaa koronavirukseen kuollutta olivat Lancet-tiedejulkaisun mukaan yli 60-vuotiaita miehiä, jotka tuotiin Wuanilaiseen Jinyintanin sairaalaan. Molemmat olivat tupakoitsijoita ja kärsivät viruksen aiheuttamasta, vakavasta keuhkoinfektiosta johon he lopulta menehtyivät.

Lue lisää: Tarttuuko virus ilman välityksellä ja onko turvallista vastaanottaa paketti Kiinasta? 19 yleisintä myyttiä koronaviruksesta

Tavallisimmin koronaviruksen eri muodot aiheuttavat tartunnan saaneilla äkillisen hengitystieinfektion, joka oireet muistuttavat THL:n mukaan tavallisen influenssan oireita. Niihin kuuluvat kuume, lihassärky, yskä, väsymys ja joskus myös hengenahdistus.

– Tunsin yhtäkkiä ruumiini olevan erittäin lämmin ja aloin panikoida, kuvailee tammikuun lopussa koronavirukseen sairastunut kiinalainen Xiao Yao uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Wuhanissa asuvan 27-vuotiaan Xiaon oireet ilmestyivät myöhään illalla, eikä hän tiennyt mitä tehdä. Hän arveli kiinalaiseen sairaalaan menemisen olevan suurempi riski kuin kotiin jääminen. Kiinassa ongelmana on monin paikoin ollut, että taudin saaneet eivät saa asianmukaista hoitoa ja tauti pääsee siksi kehittymään vaaralliseksi.

Xiao Yao vietti lähes viikon hotellissa saatuaan koronavirustartunnan.

Kaupunkiin määrätyn liikkumiskiellon vuoksi Xiao päätyi lukkiutumaan lähes viikoksi hotellihuoneeseen, jossa hän taisteli sairautta vastaan verkon välityksellä lääkäriltä saamien ohjeiden kanssa. Hän kertoi nähneensä kuumeisena öisin harhoja ja luuli yhtenä aamuna lepakon lentävän huoneessaan.

Viranomaisten suljettua hotellin Xiao hakeutui lopulta tehtaaseen rakennettuun väliaikaiseen sairaalaan. Tähän mennessä hänelle oli kehittynyt ankara yskä. Sairaalassa saamiensa lääkkeiden avulla Xiao lopulta parantui sairaudesta.

Lue lisää: Uudet ohjeet julki: näin toimitaan, kun ihminen on altistunut koronavirukselle – henkilöt jaetaan kahteen ryhmään

Koronaviruksen saaneet ovat kuvailleet sairauden oireiden alkaneen yllättäen ja olleen usein rajujakin. Amerikkalaislehti Timen haastattelema 21-vuotias kiinalaisopiskelija kertoo tunteneensa olonsa niin heikoksi ettei kyennyt syömään päivällisateriaansa loppuun.

Salanimellä Tiger Ye esiintyvä opiskelija kertoo havainneensa olevansa kuumeessa ja hakeutuneensa sairaalaan. Sieltä hänet kuitenkin määrättiin kotiin, koska oireita pidettiin liian lievinä.

Seuraavan neljän päivän aikana sairaus kuitenkin iski täydellä voimalla.

– Kärsin kuumeesta ja kivuista jotka kurittivat ruumiini jokaista osaa, hän kuvailee haastattelussa.

Koronatartunnan saanutta Xiao Yaoa kuljetettiin ambulanssilla 3. helmikuuta.

Pian viranomaiset määräsivät hänen kotikaupunkinsa Wuhanin käytännössä suljetuksi, eikä siellä päässyt enää liikkumaan. Samaan aikaan Yen tila oli heikentynyt.

– Yskin niin että luulin kuolevani, hän kertoo Timen haastattelussa.

Lopulta Ye pääsi sairaalaan kuvauksiin, joissa koronaviruksen todettiin levinneen hänen keuhkoihinsa. Yetä ei kuitenkaan hyväksytty toiseen testiin, jonka kautta hän olisi saanut virallisen diagnoosin, ja lääkärit määräsivät hänet taas kotiin.

Lue lisää: Miten koronavirus eroaa tavallisesta influenssasta? 20 kysymystä ja vastausta koronaviruksesta

Seuraavana yönä Yen terveydentila huononi niin paljon että hän luuli kuolevansa.

– Ajattelin että kolkuttelen helvetin portteja.

Lopulta korkeasta kuumeesta kärsinyt opiskelija suostuttiin ottamaan sairaalaosastolle saamaan hoitoa ja hänen terveydentilansa alkoi parantua.

Hoitaja tarkasti potilaan Kiinan Wuhanissa sijaitsevan sairaalan teho-osastolla, jossa hoidetaan koronaviruspotilaita.

Suurimmalla osa koronatartunnan saaneista taudin oireet jäävät kuitenkin lieviksi tai jopa olemattomiksi. Tämä edesauttaa viruksen leviämistä, kun tartunnan saaneet eivät tiedä sairaudesta ja matkustavat tartuttaen sitä mahdollisesti laajallekin alueelle.

Amerikkalaislehti New York Times kirjoittaa 20-vuotiaasta wuhanilaisnaisesta, joka tartutti viruksen viiteen ihmiseen vierailunsa aikana. Naisella itsellään ei lehden mukaan ollut kehittynyt minkäänlaisia oireita.

Myös Israelilainen The Jerusalem Post kertoo 73-vuotiaasta Rachel Bitonista, jolla oli todettu koronavirus hänen matkustaessaan Diamond Princess -risteilyaluksella, joka päätyi karanteeniin Japanin Jokohaman satamaan.

Paikalliseen sairaalaan päätynyt Biton kertoi tunteneensa olonsa terveeksi koko ajan.

– Minulla ei ollut mitään oireita. Ei mitään, hän kuvaili.