Tällainen on Peter Nygårdin vaate­imperiumi – raiskaus­syytösten keskelle päätynyt suomalais­syntyinen yrittäjä johti miljardi­bisnestä

Peter Nygård rakensi lähes tyhjästä naistenvaateimperiumin eikä ole välttynyt syytöksiltä myöskään liiketoimissaan.

Peter Nygård, 78, on toistuvasti listattu Kanadan sadan rikkaimman henkilön joukkoon

26.2.2020 11:34

Ahdistelu- ja raiskaussyytösten kohteeksi joutunut suomalaissyntyinen kanadalaismiljonääri Peter Nygård loi lähes tyhjästä vaateimperiumin, jonka vuotuinen liikevaihto on lähennellyt arvioiden mukaan jopa miljardia dollaria.

Nyt Nygård astuu kohun vuoksi sivuun yhtiöistään, joita hän on vuosikymmenet hallinnut käytännössä yksin. Päätöksestä kerrottiin pian sen jälkeen, kun Nygårdin vaatemerkkien tärkeä myyjäkumppani oli ilmoittanut vetävänsä mallistot hyllyiltään. Jo aiemmin ainakin yksi pienempi yritys oli tehnyt saman päätöksen.

Toistaiseksi ei ole kerrottu, kuka tai mikä taho Nygårdin imperiumin liiketoimintaa ryhtyy vetämään.

Nygård, 78, on toistuvasti listattu Kanadan sadan rikkaimman henkilön joukkoon. Hän ei kuitenkaan ole yltänyt maailman raharikkaiden näyteikkunana tunnetulle Forbes-lehden miljardöörilistalle, jolla on tällä hetkellä 45 kanadalaista.

Yhdysvalloissa jätettiin toissa viikolla Nygårdia vastaan siviilikanne, jossa kymmenen naista syyttää vaateyrittäjää raiskauksesta. Naisista nuorimmat sanovat olleensa väitettyjen tapahtumien aikaan vain 14- ja 15-vuotiaita. Kanteessa Nygårdin väitetään etsineen uhreja muun muassa järjestämällä pamper party -nimellä tunnettuja juhlia Bahamalla sijaitsevalla hulppealla huvilallaan.

Liittovaltion poliisi FBI ja New Yorkin poliisi tekivät tiistaina ratsian Nygårdin yhtiöiden päämajaan. Liittovaltion syyttäjät eivät ole kommentoineet syytä mitenkään.

Nygård on kiistänyt kaikki syytökset itseään vastaan ja sanonut joutuneensa mustamaalauskampanjan kohteeksi. Hän on syyttänyt erityisesti Bahaman-naapuriaan, miljardööri Louis Baconia syytösten tehtailusta miesten pitkään jatkuneen riitelyn seurauksena.

Yksityisyritys

Nygård johtaa nimeään kantavaa Nygård Internationalia, joka on perustettu jo vuonna 1967 Kanadan Winnipegissä. Se on kasvanut viidessä vuosikymmenessä raporttien mukaan noin 12 000 työntekijän yritykseksi, joka pyörittää paria sataa Pohjois-Amerikassa toimivaa vaateliikettä ja myy tuotteitaan myös paikallisten tavarataloketjujen listoilla.

Maailmanlaajuisesti yhtiöllä kerrotaan olevan jopa 1  500 myyntipaikkaa Kaakkois-Aasiaa myöten.

Tiedot perustuvat pääasiassa yhtiön omiin ilmoituksiin, jotka ovat toistuneet samanlaisina jo vuosia. Tarkkaa julkista tietoa ei ole tarjolla, koska yritys on täysin yksityisomisteinen eikä sitä sido samanlainen ilmoitusvelvollisuus kuin pörssiyhtiöitä.

Samasta syystä Nygårdin omistusten arvon sekä yhtiöiden nykytilan arviointi on vaikeaa.

Peter Nygård saapumassa Suomeen 1987.

Nygård korostaa henkilöhistoriassaan ”ryysyistä rikkauksiin” -tarinaansa. Helsingistä Kanadan preerioille vuonna 1952 muuttanut Nygårdin perhe eli aluksi hyvin vaatimatonta siirtolaisperheen elämää. Perheen myöhemmin Winnipegissä avaama leipomo kuitenkin menestyi ja tarjosi myös perheen lapsille mahdollisuuden opiskella.

Nygård suoritti Kanadan etelärajan takana Yhdysvalloissa Pohjois-Dakotan yliopistossa liiketalouden tutkinnon vuonna 1964 ja pääsi töihin naisten vaatteita valmistavaan yritykseen Kanadassa. Hän osti saman tien osuuden yrityksestä säästöillään ja pankkilainalla ja hankki pian koko yrityksen nimiinsä.

Tyttärien nimet mallistossa

Yritys oli aluksi Nygårdin tunnetuimpiin vaatemerkkeihin kuuluvan Tan Jayn tuotanto- ja myyntiketju. Nygård Internationalin vaatemerkkejä on noin kymmenen, ja kanadalaisille niistä tutuimpia ovat Tan Jayn lisäksi Nygård Collection ja Nygård Slims, sekä hänen tyttäriensä nimiä kantavat Alia ja Bianca Nygård.

Nygård International on profiloitunut erityisesti hieman huokeampien naistenvaatteiden valmistajana. Nygård itse on saanut Kanadassa palkintoja ja arvostusta muotialan kehittäjänä, vaikka varsinaiseen megakuuluisuuteen hänen nimensä ei ole ponnahtanut.

Nykyisin kolmeen osaan jaetun yrityksen suunnittelu ja tuotanto sijaitsevat Kanadassa Winnipegissä ja Torontossa, mutta päämajansa se siirsi hulppeaan toimisto- ja myymälärakennukseen New Yorkin kuuluisan Times Squaren tuntumaan vuonna 2009.

Peter Nygårdin yrityksen päämaja ja yksi liikkeistä sijaitsee New Yorkin Times Squarella.

Yhtiöllä on tehtaita ympäri maailmaa Aasiasta Lähi-itään.

Nygårdin tuotteisiin on voinut törmätä pohjoisamerikkalaisten hyvin tuntemissa tavarataloketjuissa, kuten Dillard ja Sears. Edellämainitun johtaja Alex Dillard kehui Nygårdia vuolaasti yhtiön mainosvideolla, jota Forbes-lehti siteerasi kymmenen vuoden takaisessa artikkelissaan.

– Hän (Nygård) on mullistanut käsitykseni vähittäismyyntibisneksestä, Dillard suitsutti, tarkentamatta kuitenkaan millä tavoin.

Nyt nimenomaan Dillard-ketju teki ilmoituksen, ettei se enää aio myydä Nygårdin tuotteita syntyneen kohun vuoksi. Dillardilla on jopa 250 myyntipaikkaa Pohjois-Amerikassa.

Nygårdia on kehuttu erityisesti informaatioteknologian käyttöönotosta vaatetuotannossa jo varhain, mikä lyhensi tuotantoaikaa merkittävästi. Hänet on mainittu uranuurtajaksi myös sähköisten tilausten käyttöönotossa. Ne ovat nykypäivänä normikäytäntöjä, mutta eivät olleet sitä vielä viime vuosituhannen puolella Nygårdin yritysten laajentuessa voimakkaasti.

Nygård Internationalilla kerrotaan olevan jopa 1500 myyntipaikkaa maailmanlaajuisesti.

Nygårdin on lisäksi kerrottu olleen mukana sorvaamassa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan vaateteollisuuspykäliä 1980-luvulla.

Hänen ansioikseen mainitaan usein myös rintasyöpätutkimuksen tukeminen Kanadassa vuosittaisilla miljoonalahjoituksilla.

Syytöksiä työntekijöiltä

Aiemmin mainittu Forbes-lehden artikkeli Nygårdista vuonna 2010 toi julkisuuteen paitsi häntä kohtaan esitettyjä ahdistelusyytöksiä myös hänen yrityksiään vastaan nostettuja kanteita ja niistä tehtyjä raportteja.

Nygård Internationalin Jordaniassa sijaitsevan tehtaan syytettiin yhdysvaltalaisen kansalaisjärjestön tutkimuksessa käyttäneen alipalkattua siirtolaistyövoimaa. Raportin kerrottiin johtaneen työolojen parantamiseen. Nygård joutui sovittelemaan myös Kanadan veroviranomaisten kanssa sen jälkeen kun hän oli muuttanut osittain asumaan Bahaman tiluksilleen ja jättänyt viranomaisten mukaan veroja maksamatta.

Forbesin selvityksessä löytyi myös oikeuskanteita, joissa Nygårdin työntekijä vaati maksamattomia ylityökorvauksia, ja eräs pariskunta syytti häntä luvattomien työntekijöiden käytöstä ja epäeettisestä työntekijöiden kohtelusta Bahamalla. Tapaukset ratkaistiin lopulta sovittelulla.

Kokoon kuivuivat myös Forbesin löytämät kolme ahdistelusyytöstä Nygårdia vastaan 1990-luvulla. Häntä ei koskaan ole tuomittu seksuaalirikoksista, mutta julki tulleissa asiakirjoissa häntä on syytetty toistuvasta epäasiallisesta käytöksestä naisia kohtaan.

Sinkkuna pysytellyttä, mutta neljän naisen kanssa seitsemän lasta saanutta Nygårdia on nimitetty myös ”Kanadan Hugh Hefneriksi” viittauksena Playboy-lehden tunnettuun perustajaan. Vuonna 2016 Vanity Fair -lehti väänsi nimityksen Nygårdin bisneksiin viitaten ”edullisen vähittäismyynnin Hugh Hefneriksi”.Lähteet: Forbes, CBC, Refinery29, New York Times, Kansallisbiografia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?