Trump ja Venäjä kiistivät vaikuttamisyritykset Yhdysvaltain tulevissa presidentinvaaleissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump ja Venäjä kiistivät vaikuttamisyritykset Yhdysvaltain tulevissa presidentinvaaleissa

Yhdysvaltalaismediat kertoivat tiedusteluviranomaisten varoittaneen asiasta edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa.

Presidentti Donald Trump Valkoisen talon Oval Officessa 12. helmikuuta 2020.­

21.2.2020 22:42

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän hallinto kiistivät perjantaina syytökset, joiden mukaan Venäjä yrittäisi sekaantua tänä vuonna pidettäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltalaismedia on kertonut tiedusteluviranomaisten varoittaneen 13. helmikuuta edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa siitä, että Venäjä sekaantuisi jälleen Yhdysvaltain vaaleihin Trumpin hyväksi.

Trumpin kerrotaan suuttuneen Yhdysvaltain Kansallisen tiedustelupalvelun (DNI) väliaikaiselle päällikölle Joseph Maguirelle kuultuaan tiedustelukomitean istunnosta. Siellä Maguiren avustajan sanotaan kertoneen Venäjän vaikuttamisyrityksistä.

Trump vieritti väitteet vaikuttamisyrityksestä demokraattien kontolle.

– Demokraatit ovat käynnistäneet kongressissa uuden väärien tietojen kampanjan sanoen Venäjän pitävän minua parempana kuin ketään mitään tekemättömistä (Do Nothing) demokraattien ehdokkaista, jotka eivät vielä kahden viikon jälkeenkään ole kyenneet laskemaan ääniään Iowassa. Noitavaino numero 7, Trump ärjyi Twitterissä.

Venäjällä presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan luonnehti väitteitä " tavanmukaisiksi vainoharhaisiksi ilmoituksiksi, jotka valitettavasti lisääntyvät vaalien lähestyessä". Hänen mukaansa väitteillä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Tiedustelupomoksi vailla varsinaista tiedustelukokemusta

New York Timesin vetosi nimettömään lähteeseen, jonka mukaan Trump ei suinkaan hyökännyt väitettyjä Venäjän vaikuttamisyrityksiä vaan Maguirea vastaan, joka oli sallinut henkilöstönsä informoida edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa, etenkin komitean puheenjohtajaa demokraattien Adam Schiffiä, joka johti Trumpin virkasyyteasiaa.

Washington Post kertoo, että Trump sätti Maguirea Valkoisessa talossa viime viikolla tämän henkilöstön epälojaalisuudesta

Maguiren piti lähteä virasta ensi kuussa, koska hän hoiti sitä väliaikaisesti. Trump kuitenkin korvasi hänet keskiviikkona Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläällä Richard Grenellillä. Hänellä ei ole varsinaista tiedustelukokemusta.

Kaksi Trumpin hallinnon virkamiestä sanoi, että Maguiren vaihtaminen niin pian väitetyn tiedustelukomitean informoinnin jälkeen oli yhteensattuma, kertoi BBC.

Demokraatit ovat ilmaisseet tyrmistyksensä Grenellin nimityksestä, koska tällä ei ole heidän mielestään vaadittavaa huipputason johtamiskokemusta virassa, jossa hän valvoo 17:ää tiedusteluvirastoa, muun muassa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelua CIA:ta.

Grenell sanoi Twitterissä, ettei hän aio hoitaa virkaa vakituisesti, vaan presidentti Trump valitsisi uuden päällikön "pian".

Trump puolestaan tviittasi, että harkinnassa on neljä hyvää kandidaattia DNI:n johtoon. Valinta tehdään hänen mukaansa muutaman seuraavan viikon aikana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?