Kirjeenvaihtajan kommentti: Miljardööri poistui Vegasin vaali­väittelystä täysin moukaroituna – Trumpin haastajaksi on nyt vain yksi suosikki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Miljardööri poistui Vegasin vaali­väittelystä täysin moukaroituna – Trumpin haastajaksi on nyt vain yksi suosikki

Julkaistu: 20.2. 18:07

Demokraattisen puolueen presidenttipeli on nyt likaista, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

– Haluaisin puhua siitä, ketä vastaan kamppailemme: Miljardööriä, joka kutsuu naisia lihaviksi lehmiksi ja hevosnaamaisiksi lesboiksi, enkä nyt puhu Donald Trumpista. Puhun Mike Bloombergista.

Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaiden keskiviikkoinen vaaliväittely Las Vegasissa ei ollut kunnolla edes käynnistynyt, kun Elizabeth Warren ampui jo kovilla. Tähän asti puolueensa yhdistäjänä esiintynyt Warren oli luopunut kiltin opettajan roolistaan ja iski Bloombergia kuin vierasta sikaa.

Warrenin oma kampanja on lähes epätoivoisessa tilanteessa. Entinen gallupjohtaja menestyi heikosti Iowassa ja New Hampshiressa, joten jotain oli pakko tehdä. Bloomberg tarjosi oivan maalin.

Ensi kertaa väittelyssä mukana ollut New Yorkin entinen pormestari yrittää nostaa itsensä presidentiksi jättimäisen omaisuutensa turvin. Se istuu huonosti demokraattisen puolueen arvoihin, vaikka Bloomberg taisteleekin rahoillaan myös aseita ja ilmastonmuutosta vastaan.

Warren jatkoi samalla linjalla koko väittelyn ajan ja sai tulitukea myös muilta ehdokkailta. Bloomberg varmasti tiesi, mitä oli tulossa, mutta ei onnistunut torjumaan vakuuttavasti syytöksiä misogyniasta, rasismista, opportunismista ja salailusta.

Vegasissa käydään lauantaina nyrkkeilyn raskaan sarjan MM-ottelu, mutta siinäkään tuskin jaetaan yhtä kovia iskuja kuin mitä Bloomberg otti eilen vastaan.

Lauantaina ennen nyrkkeilyottelun alkua nevadalaiset osallistuvat vaalikokouksiin. Niistä osa järjestetään kasinojen sisällä, joten lienee sopivaa puhua vedonlyöntikertoimista. Ne viittaavat nyt vahvasti Bernie Sandersin voittoon.

Avustajat kehästä

Seurasin väittelyä New Jerseyssä ravintolassa, johon oli kokoontunut toistakymmentä Sandersin kannattajaa. He hurrasivat jokaiselle hyökkäykselle Bloombergia vastaan.

Sanders johtaa mielipidetiedusteluja ja olisi siksi normaalioloissa hyökkäysten kohde. Bloombergin ollessa nyrkkeilysäkkinä Sanders säästyi moukaroinnilta.

Bloomberg on noussut gallupeissa jopa Sandersin suurimmaksi haastajaksi, mutta hänelle eilinen väittely saattoi olla kohtalokas. Paljon riippuu toki siitä, kuinka suuri osa esivaalien äänestäjistä katsoo vaaliväittelyitä. Amy Klobucharin nousu New Hampshiressa onnistuneen väittelyn jälkeen viittaa siihen, että erittäin moni antaa niille painoarvoa.

Bloombergin todellinen kannatus mitataan ensi kertaa supertiistaina 3. maaliskuuta. Myöhään kampanjansa aloittanut miljardööri ei osallistu neljän ensimmäisen osavaltion esivaaleihin ja vaalikokouksiin.

Eilisen katastrofin jälkeen Bloombergin isolla rahalla palkatut konsultit miettivät kuumeisesti, millä Vegasin väittelykehässä syntyneet haavat paikattaisiin.

Itse veikkaan, että kampanja syytää muutaman sata miljoonaa lisää tv-mainoksiin ja käy seuraavassa väittelyssä ensi tiistaina vastahyökkäykseen. Sen kohde on helppo arvata: Bernie Sanders, jonka menneisyydestä löytyy paljon kyseenalaisia tekoja ja lausuntoja, joihin hänen kilpailijansa eivät ole toistaiseksi tarttuneet.

Avustajat kehästä, peli on nyt likaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?