Saksassa yhdeksän surmannut julisti ääri­oikeistolaista sanomaa – epäillään terroriteoksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksassa yhdeksän surmannut julisti ääri­oikeistolaista sanomaa – epäillään terroriteoksi

Julkaistu: 20.2. 9:23, Päivitetty 20.2. 14:28

Saksassa kahdessa vesipiippukahvilassa ammuskellut mies jätti jälkeensä viestin, jossa ilmaisi äärioikeistolaisia näkemyksiään, kertoo Bild. Useat uhrit maahanmuuttajia.

Aseistautunut mies surmasi yhdeksän ihmistä keskiviikkoiltana kahdessa esipiippukahvilassa Hanaussa, noin 25 kilometrin päässä Frankfurtista. Ensimmäisen ampumisen kerrotaan medioiden mukaan tapahtuneen Midnight-nimisessä vesipiippukahvilassa paikkakunnan keskustassa ja toisen ampumisen Kesselstadtin naapurustossa sijaitsevassa Arena Bar & Cafessa.

Saksalaislehti Bild kertoo, että osalla uhreista olisi kurditaustaa. Uhrien joukossa oli niin kahvilan henkilökuntaa kuin asiakkaitakin.

Focus-lehden ja Dpa:n saamien tietojen mukaan useat ammuskelun uhrit ovat maahanmuuttajataustaisia.

Epäillyn motiivista ei ole tietoa. Saksalaislehti Bildin mukaan epäilty hyökkääjä olisi julkaissut äärioikeistolaista ajattelua sisältävän tekstin. Bildin mukaan viestissä todetaan muuan muassa tarpeesta surmata ihmisiä, joita ei muutoin saada karkotettua maasta.

Bild-lehden mukaan mies oli jättänyt viestin lisäksi videon, jossa tunnustaa olevansa vastuussa teosta. AFP:n tutkintalähteet vahvistavat tiedot löydetystä materiaalista. Saksan median mukaan epäilty on 43-vuotias Tobias R, joka on työskennellyt pankkivirkailijana.

Saksan terrorisminvastainen syyttäjäviranomainen ilmoitti torstaina ottaneensa tutkinnan johtoonsa. Tapausta tutkitaan terroritekona.

– Liittovaltion syyttäjät ovat mukana tapauksen erityisen merkityksen vuoksi, kertoo tiedottaja AFP:lle lisäten, että surmiin liittyy ”viitteitä muukalaisvastaisuudesta”.

Poliisin eristysnauhaa ampumapaikan lähistöllä.

Ammuskelussa kuoli yhdeksän ihmistä ja ainakin kuusi haavoittui vakavasti. Varhain aamulla Suomen aikaa saksalaisviranomaiset kertoivat, että epäilty löytyi kuolleena kodistaan Hanaussa. Asunnosta löytyi myös toinen ruumis.

Hessen osavaltion sisäministerin mukaan toinen kuolleina löydetyistä on epäillyn äiti.

– Toistaiseksi mitään ei osoita, että epäiltyjä olisi enemmän. Toinen kuolleina asunnosta löydetyistä henkilöistä on todennäköisesti epäilty, tiedotti poliisi lisäten.

Bildin mukaan epäilty on Saksan kansalainen ja hänellä aseenkantolupa tarkkuusammuntaan. Miehen käyttämästä autosta löytyi ammuksia ja patruunalippaita.

Poliisi jäljitti auton omistajan osoitteen, josta epäilty ja hänen 72-vuotias äitinsä löydettiin kuolleina. Poliisi epäilee miehen surmanneen itsensä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tuominnut rasismin Hanaussa tapahtuneen väkivallanteon jälkeen.

Merkelin mukaan Hanaun teossa on vahvoja viitteitä rasismista. Liittokansleri kutsui rasismia ja vihaa myrkyiksi, jotka ovat syypäitä jo liian moneen rikokseen. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esittänyt surunvalittelunsa uhrien läheisille ja kertonut olevansa teosta hyvin järkyttynyt.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on myös ilmaissut surunvalittelunsa ja tukensa Saksalle.

– Seison liittokansleri Merkelin rinnalla taistelussamme arvojemme ja demokratian suojelun puolesta.

Saksassa on viime aikoina oltu huolissaan äärioikeiston väkivallan uhan kasvusta. Perjantaina poliisi pidätti 12 Saksan äärioikeistoon kuuluvaa ihmistä, joiden epäillään suunnitelleen Saksan moskeijoihin samankaltaisia iskuja kuin Uudessa-Seelannin Christchurchissa viime vuonna.

Lokakuussa saksalaismies ampui Hallen kaupungissa kaksi ihmistä paikallisen synagogan lähellä. Isku tehtiin juutalaisten juhlapäivän Jom Kippurin aikana ja sillä katsottiin olevan juutalaisvastaisia motiiveja, koska tekijä oli aluksi pyrkinyt sisään paikalliseen synagogaan.

Viime kesäkuussa kristillisdemokraattien poliitikko Walter Lübcke, joka oli tunnettu avoimen pakolaispolitiikan kannattaja, ammuttiin kuoliaaksi. Äärioikeistolaisia ajatuksia tukenut mies on tunnustanut surmateon.