Vladimir Putin osallistui konserttiin – koko yleisöltä mitattiin kuume - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vladimir Putin osallistui konserttiin – koko yleisöltä mitattiin kuume

Presidentti Vladimir Putinia turvattiin Pietarissa tavallistakin tiukemmilla turvatoimilla: kokonaiselta konserttiyleisöltä mitattiin kuume ja kadulle pystytettiin korkeat luodinkestävät panssarilasiseinät.

Vladimir Putin seurasi Pietarissa filharmonian konserttia yhdessä Anatoli Sobtshakin lesken Ljudmila Narusovan kanssa. Venäjän median mukaan koko konserttiyleisön ruumiinlämpötilaa tarkkailtiin lämpökameralla ja digitaalisilla kuumemittareilla.­

20.2.2020 8:43

Venäjän presidentti Vladimir Putin vietti keskiviikon Pietarissa kunnioittamalla oppi-isänsä Anatoli Sobtshakin menehtymisen 20-vuotismuistopäivää.

Venäjän mediassa vierailun yhdeksi isoimmaksi uutiseksi nousi se, että kokonaiselta konserttiyleisöltä mitattiin Putinin vierailun vuoksi ruumiinlämpötila.

Vladimir Putin piti puheen Pietarissa Anatoli Sobtshakin muistoksi järjestetyssä konsetissa.­

Putin osallistui Pietarin filharmoniassa konserttiin, joka oli omistettu Sobtshakin muistolle.

Uutistoimisto Ria Novostin Kremlin poolin toimittajat julkaisivat jopa lyhyen videon, jossa näkyy kuumeen mittaaminen konserttiin saapuneilta toimittajilta.

Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossiiskaja gazeta kertoi puolestaan, että konserttiyleisön ruumiinlämpötilaa tarkkailtiin lämpökameralla. Lähemmäs Putinia päässeiltä henkilöiltä kuten toimittajilta ruumiinlämpö mitattiin osoittamalla heitä digitaalisella etälukevalla kuumemittarilla.

Helmikuun alussa Venäjän media kertoi, että kaikilta Putinin kanssa lähietäisyydelle pääseviltä ihmisiltä on ryhdytty mittaamaan kuume.

Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov vahvisti ensin toimittajille, että mittauksia tehdään nimenomaan Kiinasta liikkeelle lähteneen koronavirusepidemian varalta. Myöhemmin varapääministeri Tatjana Golikova kuitenkin sanoi, että Kremlin mittaukset eivät liity suoranaisesti koronaviruspelkoon, vaan ylipäätään influenssakauteen.

Aiemmin päivällä Putin kävi laskemassa kukkia Sobtshakin muistomerkille Vasilinsaarella.

Putin oli nuoruudessaan Sobtshakin oppilaana Leningradin valtionyliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja sittemmin tämän avustajana Pietarin kaupunginjohdossa 1990-luvun alussa.

Jo edellisenä iltana koko muistomerkin ympäristö oli aidattu laajalta alueelta korkealla luodinkestävällä lasiseinällä.

Paikalta otetuissa kuvissa ja videoissa lasiseinä näkyy vihertävänä taustana Putinin ja Sobtshakin lesken Ljudmila Narusovan takana.

Korkea panssarilasi oli pystytetty ilmeisesti sen takia, että patsaan ympäristössä on paljon taloja eikä paikkaa pystytty muuten turvaamaan tarpeeksi hyvin mahdollisen salamurhayrityksen varalta.

Korkea panssarilasiseinä näkyy taustalla, kun Vladimir Putin ja Ljudmila Narusova laskevat kukkia Anatoli Sobtshakin patsaalle Pietarissa. Luodinkestävästä lasista valmsitettu seinä pystytettiin patsaan ympärille jo edellisenä iltana.­

Venäjällä on yleistä, että Putinin lähelle ei päästetä koskaan aivan tavallista kansaa – tai heitä ei päästä hänen lähelleen ainakaan ilman etukäteistarkastusta tai erillistä kutsukorttia.

Viime aikoina Putinista on kuitenkin julkaistu useita kuvia, joissa hän keskustelee spontaanin oloisesti kansalaisten kanssa kadulla. Myöskään Pietari ei tehnyt tässä suhteessa poikkeusta.

Venäjän mediassa suurta huomiota sai keskiviikkona tummatukkainen nainen, joka pääsi tenttaamaan Putinilta, voiko tämän mielestä ihminen tulla toimeen 10 800 ruplalla eli noin 150 eurolla kuukaudessa.

– Ajattelen, että se on hyvin vaikeaa, Putin vastasi naiselle.

Tummatukkainen, nimettömäksi jäänyt nainen tenttasi Vladimir Putinilta muun muassa tämän palkasta ja siitä, voiko 10800 ruplalla eli noin 160 eurolla tulla toimeen kuukaudessa.­

Nainen valitti Putinille, kuinka rahat eivät riitä edes normaaleihin ruokaostoksiin varsinkaan yksinhuoltajilla. Hän kertoi myös invalidiystävästään, jonka eläke on 3 800 ruplaa eli noin 50 euroa.

– Älkää vaipuko epätoivoon. Tietenkään näillä rahoilla ei voi elää. Valtio tekee kaiken voitavansa, Putin vakuutteli naiselle.

Nainen kyseli Putinilta myös tämän omasta palkasta ja arveli, että Putinin palkka on paljon isompi.

– On paljon isompiakin palkkoja. Ei presidentin palkka ole kaikkein isoin, Putin vastasi.

Putin kertoi naiselle myös, että Venäjällä on juuri käynnistetty iso remontti sosiaaliturvan, eläkkeiden ja lapsilisien korottamiseksi.

– Minä ymmärrän. Juuri siksi me olemme käynnistäneet kokonaisen ohjelman lapsiperheiden tukemiseksi. Se on iso ohjelma, Putin selitti uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Epäselväksi jäi, kuka Putinin puheille päässyt nainen oli ja kuinka spontaani hänen sananvaihtonsa presidentin kanssa lopulta oli. Täysin yllättäen nainen ei joka tapauksessa Putinin luo päässyt, sillä keskustelutuokio tapahtui Sobtshakin muistomerkin luona Putinin turvamiesten tarkassa vartioinnissa.

Kremlin virallissilla sivuilla julkaistiin Putinin ja tummatukkaisen naisen keskusteluista myös pitkä videopätkä. Voit katsoa videon tästä linkistä.

Anatoli Sobtshakin patsas sijaitsee Vasilinsaarella. Putinin käyntiä varten patsaan taakse oli pystytetty Pietaria esitävä kuvalakana.­

Kreml on jäänyt iemmin useita kertoja kiinni siitä, että Putinin ”maakuntamatkoillaan” tapaamat niin sanotut tavalliset ihmiset ovatkin olleet liittovaltion turvallisuuspalvelusta FSO:sta. FSOvastaa Venäjän korkeimpien johtajien turvallisuudesta.

Kuvia vertaamalla on saatu selville, että turvallisuuspalvelun agentit ovat esittäneet Putinin kansalaistapaamissa esimerkiksi jäätelönmyyjiä, kalastajia ja tavallisia kirkossakävijöitä.

Putinin ympäriltä bongattuja toistuvia kasvoja on esitelty Venäjällä useissa julkaisuissa. Voit katsella ja vertailla kuvia esimerkiksi tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?