Maailman rikkain mies lahjoittaa 10 miljardia maailman suurimman uhan torjumiseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman rikkain mies lahjoittaa 10 miljardia maailman suurimman uhan torjumiseen

Amazon-miljardööri Jeff Bezos lahjoittaa 10 miljardia dollaria eli reilut 9,2 miljardia euroa ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Julkaistu: 18.2. 1:25

Amazon-pomo Jeff Bezos lahjoittaa lähes kahdeksan prosenttia omaisuudestaan ”maailman suurimman uhan torjumiseen”.

Se kahdeksan prosenttia on 10 miljardia dollaria eli reilut 9,2 miljardia euroa ja se suurin uhka on ilmastonmuutos. Bezosin omaisuuden arvioidaan olevan yli 130 miljardia dollaria eli noin 120 miljardia euroa.

Bezos kertoi asiasta Instagramissa.

– Haluan yhdessä muiden kanssa olla tehostamassa olemassa olevia keinoja sekä löytämässä uusia keinoja taistelussa ilmastonmuutoksen tuhoavaa vaikutusta vastaan, Bezos kirjoittaa Instagramissa. Hän luonnehtii ilmastonmuutosta ”suurimmaksi uhaksi planeetallemme”.

Hänen mukaansa Bezos Earth Fund -rahasto alkaa jakaa rahaa tutkijoiden, aktivistien ja muiden tahojen käyttöön jo ensi kesänä.

Moniin muihin miljardööreihin verrattuna Bezos on tähän mennessä lahjoittanut säästeliäästi rahaa hyväntekeväisyyteen. BBC:n mukaan hänen suurin lahjoituksensa ennen tätä oli tiettävästi ”vain” kaksi miljardia dollaria eli reilut 1,8 miljardia euroa, jotka hän lahjoitti vuonna 2018 kodittomien perheiden tukemiseen ja koulujen rahoittamiseen.

Jopa jotkut Amazonin työntekijät ovat vaatineet Bezosia osallistumaan enemmän ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Seattlessa kotipaikkaansa pitävä verkkokauppa Amazon on esimerkiksi ohjelmistoyritys Microsoftin naapuri, joka taas tammikuussa julkisti suunnitelmansa tulla hiilinegatiiviseksi vuoteen 2030 mennessä.

Bezosia on myös kritisoitu siitä, ettei hän ole osallistunut kahden miljardöörin Bill Gatesin ja Warren Buffettin perustamaan Giving Pledge -kampanjaan. Siinä noin 200 upporikasta henkilöä ympäri maailman on luvannut lahjoittaa vähintään puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen kampanjan puitteissa.