Malcolm X:n murha päätyi syyttäjän uuteen syyniin Netflix-dokumentin takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Malcolm X:n murha päätyi syyttäjän uuteen syyniin Netflix-dokumentin takia

Malcolm X murhattiin vuonna 1965.

Julkaistu: 17.2. 22:23

Kansalaisoikeustaistelijan murhasta saatetaan käynnistää jopa uusi tutkinta, jos alustava selvitys antaa siihen aihetta.

Yhdysvaltalaisen kansalaisoikeustaistelija Malcolm X:n murha saatetaan tutkita uudestaan, jos Manhattanin syyttäjän alustava selvitys antaa siihen aihetta, CNN uutisoi. Selvitys käynnistettiin sen jälkeen, kun Malcolm X:n väkivaltaista kuolemaa käsittelevä kuusiosainen dokumenttisarja Who Killed Malcolm X? ilmestyi Netflixissä helmikuun alussa.

Suomessa mahdollisesta uudesta tutkinnasta uutisoi sunnuntaina Helsingin Sanomat.

Malcolm X, jonka alkuperäinen nimi oli Malcolm Little ja joka myöhemmin otti nimen El-Hajj Malik El-Shabazz, ammuttiin 21. helmikuuta 1965 Manhattanilla sijaitsevassa Audubon-tanssisalissa. Hiljattain Afroamerikkalaisen yhtenäisyyden järjestön perustaneen miehen oli tarkoitus pitää puhe, mutta pian sen jälkeen, kun hän oli päässyt lavalle, yleisöstä ammuttiin useita laukauksia. Malcolm X kuoli saamiinsa vammoihin.

39-vuotias perheenisä oli saanut viimeisen vuotensa aikana runsaasti tappouhkauksia. Uhkausten taustalla oli pitkälti hänen riitaisa eronsa Nation of Islam -järjestöstä.

Malcolm X oli pitkään Nation of Islamin keulahahmoja. New Yorkissa vuonna 1960 otetussa kuvassa hän nauraa Kuuban Fidel Castron kanssa.

Malcolm X oli liittynyt järjestöön 1940-luvun lopussa ja kuului järjestön keulahahmoihin usean vuoden ajan. 1960-luvulla Malcolm X alkoi kuitenkin erkaantua järjestösä ja ajautui välirikkoon sen johtajan Elijah Muhammadin kanssa. Maaliskuussa 1964 Malcolm X ilmoitti julkisesti eronneensa Nation of Islamista, vaikka jatkoikin yhä muslimina.

Malcolm X:n murhasta pidätettiin ja myöhemmin tuomittiin kolme miestä, jotka kuuluivat Nation of Islam -järjestöön.

Poliisi pidätti rikospaikalta päällä Talmadge Hayerin (myöhemmin Mujahid Abdul Halim). Murhasta pidätettiin myöhemmin myös Norman 3X Butler (myöhemmin Muhammad Abdul Aziz) ja Thomas 15X Johnson (myöhemmin Khalil Islam).

Kuvan naiset surevat Malcolm X:ää.

Kaikki kolme saivat vuonna 1966 elinkautisen vankeusrangaistuksen, vaikka kolmikosta pelkästään Hayer oli tunnustanut olleensa osallisena murhaan ja sanoi, ettei kaksi muuta syytettyä ollut mukana murhajuonessa.

– Olin siellä, tiedän mitä tapahtui ja tiedän, ketkä olivat siellä, Hayer oli sanonut oikeudenkäynnissä NBC Newsin mukaan.

Hayer antoi myöhemmin valaehtoiset lausunnot, joissa nimesi neljä Nation of Islam -järjestön jäsentä rikoskumppaneikseen. Lausunnoista huolimatta murhatutkintaa ei avattu uudestaan.

Butler pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 1985. Hän vakuuttaa edelleen olevansa syytön. Dokumentissa hän suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, että Malcolm X:n murhatutkinnassa tapahtuisi edistystä.

– En vain usko näihin ihmisiin, 81-vuotias mies sanoo dokumentissa New York Timesin mukaan.

– Minulla on 20 vuotta elämästäni todisteena siitä, ettei minun pitäisi uskoa heihin.

Johnson pääsi ehdonalaiseen vuonna 1987. Hän kuoli vuonna 2009. Hayer vapautui vankilasta vuonna 2010.

Hayerin nimeämä henkilö, jota on myös vuonna 2011 ilmestyneessä kirjassa väitetty Malcolm X:ää ensimmäisenä ampuneeksi, kuoli vuonna 2018.