Venäläispappi nimitti avoliitossa eläviä naisia ”ilmaisiksi prostituoiduiksi” – kirkon mukaan kyse oli naisten puolustamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläispappi nimitti avoliitossa eläviä naisia ”ilmaisiksi prostituoiduiksi” – kirkon mukaan kyse oli naisten puolustamisesta

Presidentti Vladimir Putin ja patriarkka Kirill tapasivat helmikuun alussa. Venäjällä käydään parhaillaan vilkasta keskustelua siitä, kuinka perhearvot ja uskonnolliset arvot pitäisi kirjasta uudistuvaan perustuslakiin.

Julkaistu: 16.2. 21:22

Vladimir Putin vannoi puolestaan, että niin kauan kuin hän on presidentti, Venäjälle ei tule käsitettä ”vanhempi numero yksi tai kaksi”, vaan on ”äiti ja isä”.

Venäjällä on meneillään vilkas keskustelu siitä, kuinka maan perhearvot sekä uskonnolliset arvot pitäisi kirjata uudistuvaan perustuslakiin.

Venäjän ortodoksikirkko on tukenut muun muassa ehdotuksia, joiden mukaan avioliitto pitäisi määritellä perustuslakiin miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Lisäksi on ehdotettu, että perustuslakiin kirjattaisiin maininnat Venäjän perinteisistä arvoista, ortodoksiuskonnosta, Jumalasta ja venäjän kielestä.

Avioliittokeskusteluun otti kantaa myös patriarkaalisen perhekomission puheenjohtaja, rovasti Dmitri Smirnov, joka ei kannata avoliiton olemassaoloa.

– Meillä naiset eivät itse ymmärrä, mikä on avioliitto. Ollaan haluttomia sanomaan, että ”minä olen ilmainen prostituoitu”, joten sanotaan sen sijaan: ”minulla on avoliitto”, Smirnov lausui uutistoimisto Interfaxin mukaan tavatessaan ortodoksisen OrthodoxBRO-yhteisön jäseniä.

Isä Dmitrin eli rovasti Dmitri Smirnovin lausunnoista on noussut Venäjällä pienoinen kohu, kun hänen tulkittiin halventaneen avoliitossa asuvia naisia prostituoitu-vertauksillaan. Kuvituskuva: nainen kävelee ortodoksikirkon edustalla Moskovassa.

Naisten pitäisi Smirnovin mukaan ajatella tarkemmin, mitä avoliitto itse asiassa tarkoittaa.

– Ei hyvää päivää! Sinä vain annat ilmaiseksi palveluita ja siinä kaikki. Kukaan ei pidä sinua vaimona.

Smirnovin mukaan miehet suhtautuvat rekisteröimättömiin kumppaneihinsa käytännössä kuin prostituoituihin.

– He (miehet) eivät pidä heitä vaimoina, se on vain hetken huvia. Sillä jos mies suhtautuisi naiseen kuin vaimoon, ei kai olisi vaikeaa rekisteröidä avioliittoa? Ei olisi minkäänlainen vaivannäkö, hän jatkoi.

Venäjän ortodoksikirkon edustaja selitti myöhemmin, että rovasti Smirnovin tarkoitus ei ollut loukata avoliitossa eläviä naisia. Kirkon yhteiskuntasuhteiden varajohtaja Vahtang Kipshidze selvitti, että Smirnov oli ajatellut naisten parasta.

–Isä Dmitri kiinnitti itselleen ominaisella tyylillä huomiota niiden naisten ongelmiin, jotka joutuvat elämään miesten kanssa ilman avioliiton rekisteröintiä.

Kipshidzen mukaan isä Dmitrin pappiskokemus on osoittanut, että avoliitossa elävät miehet jättävät usein perhevelvollisuutensa hoitamatta ja voivat hylätä naiskumppaninsa ilman syytä aiheuttaen näille henkisiä traumoja.

Vladimir Putin nähdään usein kirkollisissa tilaisuuksissa. Kuva on tammikuulta Pietarista, kun hän otti osaa venäläisen joulujuhlan jumalanpalvelukseen.

Aiemmin kuluneella viikolla presidentti Vladimir Putin otti jo kantaa avioliiton määrittelyyn Venäjällä tavatessaan perustuslakityöryhmän jäseniä.

– Avioliitto on miehen ja naisen liitto. Niin kauan kuin minä olen presidenttinä, meille ei tule vanhempaa numero yksi ja kaksi, vaan meillä on äiti ja isä, Putin sanoi.

Lausunnollaan Putin antoi siis ymmärtää, että hän ei kannata samansukupuolisten henkilöiden avioliiton hyväksymistä eikä lapsen vanhempia koskevien käsitteiden laajentamista.

Metropoliitta Ilarion sanoi Rossija-24-kanavan haastattelussa, että hän on iloinen presidentti Putinin ilmaisemasta selkeästä tuesta perinteiselle avioliitolle.

– Olen iloinen, että presidentti sanoi avoimesti asiasta, koska valitettavasti olen seurannut, mitä tapahtuu muutamissa länsimaissa. Siellä käydään täysin häpeämätöntä, julkeaa ja aggressiivista propagandaa niin kutsuttujen vaihtoehtoisten perhe-elämän muotojen puolesta, Venäjän ortodoksikirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Ilarion muotoili.

– On tärkeää, että perustuslakiin vahvistettaisiin nimenomaan avioliiton käsite miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Patriarkka Kirill on puolestaan ehdottanut, että perustuslakiin otettaisiin maininta Jumalasta.

Metropoliitta Ilarionin mukaan monien maiden perustuslaissa Jumala mainitaan ja Jumalaan viitataan jo myös Venäjän kansallishymnissä. Siksi asiassa ei olisi hänen mielestään mitään ongelmaa eikä se estäisi hänen mukaansa esimerkiksi ateisteja tuntemasta oloaan silti kotoisaksi Venäjällä.