Olof Palmen murhasta uusi teoria: ”Entä jos kohteena olikin Lisbeth Palme?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Olof Palmen murhasta uusi teoria: ”Entä jos kohteena olikin Lisbeth Palme?”

Toimittaja Lars Borgnäs perustaa tietonsa havaintoihin, joiden mukaan Olof Palme kaatui maahan vasta toisen laukauksen jälkeen.

Olof Palmea ammuttiin Tukholmassa Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa hänen ollessaan palaamassa elokuvateatterista vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa.­

16.2. 18:40

Ruotsissa on noussut esiin uusi teoria Olof Palmen murhasta. Ruotsin pääministeri Palme murhattiin perjantaina 28.2.1986 kello 23.21. Murhaajaa ei ole saatu selville. Poliisin mukaan Olof Palmea (30.1.1927– 28.2.1986) ammuttiin kahdesti selkään. Ruotsin kaikkein aikojen kallein murhatutkimus jatkuu yhä.

Elokuvateatteri Grand, jossa pääministeri Olof Palme ja vaimonsa Lisbeth kävivät katsomassa elokuvan Bröderna Mozart ennen kohtalokasta ampumista Sveavägenillä­

Palmea ammuttiin Tukholmassa Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa hänen ollessaan palaamassa elokuvateatterista vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa.

Veren tahrima jalkakäytävä pääministeri Olof Palmen murhan jälkeen 1. maaliskuuta 1986.­

Expressen kertoo uudesta kirjasta, jonka mukaan murhan kohteena olikin Lisbeth Palme. Toimittaja Lars Borgnäs on kirjoittanut teoksen Olof Palmes sista steg. Borgnäs tunnetaan SVT:n eli Ruotsin yleisradioyhtiön toimittajana.

Olof Palme vietiin heti sairaalahoitoon, mutta elvytysyritykset jäivät tuloksettomiksi, ja sairaalassa Palme todettiin kuolleeksi.

Borgnäs on tutkinut pitkään Palmen murhaan liittyviä asioita. Teoksen alkusanat on kirjoittanut kirjailija Lena Andersson. Myös Andersson tunnetaan perehtymisestä Palmen murhaan. Andersson esitti itse aiemmassa omassa kirjassaan teorian, jonka mukaan Palmen pariskunta puhui Olof Palmen murhaajan kanssa. Tästä Lisbeth Palme olisi myöhemmin Anderssonin mukaan pysynyt vaiti.

Myös Aftonbladet kertoo Borgnäsin kirjasta. Lehden mukaan murhalaukaukset ammuttiin eri järjestyksessä kuin on aiemmin kerrottu.

Lisbeth Palme osallistui Helsingissä järjestettyyn maailman lastensuojelufoorumin FOW:n konferenssiin vuonna 1999.­

Entä, jos kohde olikin Lisbeth Palme?

Expressen kuvailee Borgnäsin uutta näkökulmaa. Borgnäs alkoi muutama vuosi sitten pohtia sitä, olisiko teon kohteena voinut ollakin Lisbeth Palme. Hän alkoi tutkia myös murhapaikkaa uudesta näkökulmasta.

Häntä alkoivat askarruttaa muutamat tutkinnan aikaiset seikat. Borgnäsin mukaan jotkut todistajat kertoivat, että Olof Palme kaatui maahan vasta toisen eikä ensimmäisen laukauksen jälkeen laukauksen jälkeen.

Uusi teoria perustuu juuri tähän, ja Borgnäs kuvailee tapahtumien kulkua kirjassaan viiden eri todistajan kertomusten avulla.

Todistaja numero 1 kertoo, että hän kuuli laukauksen autossaan. Hän oli noin 35 metrin päässä tapahtumapaikasta. ”Näin kolme ihmistä. Ensimmäisen laukauksen jälkeen tuli toinen laukaus ja keskellä ollut mies kaatui maahan.”

Olof Palmea ammuttiin 28. helmikuuta 1986 Tukholmassa Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa hänen ollessaan palaamassa elokuvateatterista vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa.­

Myös toinen autossa istuja eli todistaja numero 2 kertoo, että ”ammuttiin kaksi laukausta”.

Todistaja numero 3 istui samassa autossa kuin todistaja numero 2. Hän kertoo, että hän ”katsoi kohti paikkaa ja näki, kuinka yksi henkilö romahti ja toinen henkilö pakeni paikalta”.

Todistaja numero 4 oli taksin matkustaja. Hän kuuli ensimmäisen laukauksen. ”Hetken kuluttua hän kuuli toisen laukauksen ja näki miehen kaatuvan maahan”.

Todistajan numero 5 on taksinkuljettaja Anders Delsborn, joka kertoi jo ensimmäisessä poliisikuulustelussa, miten ”mies, jota oli ammuttu kaatui maahan toisen laukauksen jälkeen”.

Borgnäs yhdisti lausuntojen tiedot siten, että ensimmäisen laukauksen kohteena olisikin ollut Olof Palmen sijaan hänen vaimonsa.

Anna Lisbeth Christina Palme (14.3.1931–18.10. 2018) oli ruotsalainen lastenpsykologi. Hän avioitui Olof Palmen kanssa vuonna 1956.

Borgnäs kertoo Expressenille, miten hän esitteli teoriaansa Palmen tapausta tutkineelle Ingemar Krusellille.

– Krusell sanoi, että ei ole osoitettu, että Olof Palme olisi menehtynyt ensimmäiseen laukaukseen. Krusell kertoi, että oli järkyttävää kuulla mahdollisuus, jonka mukaan luotien kohteiden järjestys olisikin päinvastainen kuin on oletettu.

Tukholman poliisipiirissä työskennellyt Krusell on menehtynyt vuonna 2017.

Pääministeri Olof Palmen murhapaikka Tukholman Sveavägenillä täyttyi nopeasti punaisista ruusuista. Paikalle kasattiin ruusuista alttari, jonka keskellä paloi liekki.­

Christer Pettersson tuomittiin ja vapautettiin 1989

Christer Pettersson pidätettiin murhasta epäiltynä joulukuussa 1988 ja Palmen vaimo tunnisti miehen tammikuussa. Pettersson tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 1989, mutta Svean hovioikeus vapautti hänet vielä samana vuonna. Pettersson kuoli 57-vuotiaana vuonna 2004.

Pitkään juttua tutkinut Lennart Gustafsson sanoi Expressenille, että poliisi ei oikein osannut kohdata tilenteessa Olof Palmen vaimoa.

Lars Borgnäs on tutkinut kirjaansa varten Palmen vaimon Lisbethin kuulustelupöytäkirjoja.

– Palmen vaimon kertomukset eivät vastaa kaikkia tutkittuja faktoja, vaikka hän olikin tapauksen tärkein todistaja, Borgnäs sanoo ruotsalaismedialle.

Mikä on läpimurtoon johtava teoria?

Borgnäsin mukaan Palmen vaimolla on ollut perusteltu syy toimia niin kuin hän toimi. Borgnäsin mukaan Olof Palmea ei murhattu sattumalta. Hänen mukaansa osa tärkeistä tiedoista on pidetty piilossa, kuten se miksi Olof ja Lisbeth Palme olivat liikkeellä myöhään illalla ilman henkivartijoita.

Murhatutkintaa ensimmäisenä johtanut Hans Holmér uskoi vankasti kurdien vapautusjärjestö PKK:n osallisuuteen. Kun poliisi kysyi Lisbeth Palmelta, kuka murhan takana voisi olla, vastasi hän: ”Tuskin ainakaan kurdit”.

Kymmenen vuotta Palmen murhan jälkeen poliisieversti Eugene de Kock puolestaan väitti Etelä-Afrikan korkeimmassa oikeudessa, että maan turvallisuuspalvelu oli murhan takana. Teorioissa ovat pyörineet myös kroatialaiseen fasistijärjestö Ustasja ja Stay Behind -liike.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?