Facebookin Mark Zuckerbergia huoletti Münchenissä vaalivaikuttamisen uusi ilmiö: ”Poliittiset puolueet tarttuneet samoihin keinoihin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Facebookin Mark Zuckerbergia huoletti Münchenissä vaalivaikuttamisen uusi ilmiö: ”Poliittiset puolueet tarttuneet samoihin keinoihin”

Zuckerberg myönsi Münchenissä teknologiayhtiöiden lähtenee hitaasti vastaamaan vaalivaikuttamiseen vuoden 2016 vaalien jälkeen.

Julkaistu: 15.2. 19:55

Zuckerbergin mukaan poliittiset puolueet ja paikalliset toimijat yrittävät yhä enenevässä määrin käyttää samoja keinoja kuin valtion ulkopuoliset toimijat.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli Münchenissä huolissaan vaalivaikuttamisen keinojen leviämisestä myös valtioiden sisältä tehtäviin hyökkäyksiin. Zuckerberg nosti ilmiön esiin yhtenä esimerkkinä siitä, minkälaisten uusien uhkien kehitykseen Facebook on pelkästään viime vuoden aikana kiinnittänyt huomiota.

– Olemme olleet hyvin huolissamme siitä, että vaalivaikuttaminen koordinoitujen informaatiokampanjoiden kautta ei ole enää vain ulkomailta tulevaa, vaan sitä tapahtuu myös valtioiden sisällä. Poliittiset puolueet ja paikalliset toimijat yrittävät yhä enenevässä määrin käyttää samoja keinoja kuin valtion ulkopuoliset toimijat.

Zuckerberg myönsi, että vaalivaikuttamiseen pyrkivät ovat kehittäneet entistä ovelampia tahoja, mutta pyrki vakuuttamaan teknologiayhtiöiden olevan kisassa heitä edellä.

– Olen ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaiseksi, mutta meidän on pysyttävä valppaana.

Zuckerberg myönsi teknologiayhtiöiden lähteneen hitaasti vastaamaan vaalivaikuttamiseen vuoden 2016 vaalien jälkeen, mutta sanoi niiden tehneen sen jälkeen asiassa paljon.

– Olemme kehittäneet useita erilaisia tekniikoita, jotka ovat mielestäni olleet melko tehokkaita. Viime vuonna poistimme 50 koordinoitua operaatiota. Viime viikolla yhden, joka tuli Venäjältä ja Ukrainasta ja yhden, joka tuli Iranista ja oli kohdistettu Yhdysvaltoihin.

Tekniikat perustuvat lähinnä tekoälyyn ja siihen miten ne voivat tunnistaa valetilejä, jotka eivät toimi odotetulla tavalla.

Zuckerbergin mukaan Facebook poistaa päivittäin yli miljoona valetiliä päivässä. Niistä valtaosa ei liity vaalivaikuttamiseen, vaan joihinkin muihin tarkoituksiin. Hän painotti, että yhteistyö valtioiden ja tiedusteluyhteisön kanssa on nykyisin merkittävästi tiiviimpää kuin 2016.

Zuckerberg nosti esiin myös vihapuheen kasvavan leviämisen internetissä. Hän katsoi sen vähentämisen olevan tekoälyn avulla helpompaa kuin vaalivaikuttamisen. Zuckerberg sanoi, etteivät vihapuheen levittäjät välttämättä kehitä omaa toimintaansa samalla tavalla kuin vaaleihin vaikuttamaan pyrkivät tahot.

– Kun järjestelmänne paranevat, uskon, että pystymme vaikuttamaan vihapuheen määrään yhä merkittävämmin. Mutta kun kyse on kilpailusta vastustajaa vastaan kuten vaalivaikuttamisessa, meidän on vain pysyttävä askeleen edellä. Olemme myös nähneet jo useammat melko siistit vaalit.

Zuckerbergin mukaan uusia uhkia on kuitenkin aina odotettavissa ja niiden taklaamiseen valmistauduttava.

Münchenin turvallisuuskokouksen puheenjohtaja Wolfgang Ischinger kuvasi Facebookin valtaa maailmassa osuvalla tavalla.

– Jos Facebook olisi valtio, Mark Zuckerberg olisi maailman suurimman valtionjohtaja, koska Facebookilla on enemmän käyttäjiä kuin suurimmissa valtioissa on asukkaita.