Seksuaalivähemmistöt nostettiin Puolassa tikun nokkaan – kaupungit julistautuvat ”seksuaalivähemmistöjen ideologiasta” vapaiksi ja media hyökkää vähemmistöjä vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seksuaalivähemmistöt nostettiin Puolassa tikun nokkaan – kaupungit julistautuvat ”seksuaalivähemmistöjen ideologiasta” vapaiksi ja media hyökkää vähemmistöjä vastaan

Media-alan työntekijä ja aktivisti Bart Staszewski Puolan Varsovassa 29. tammikuuta 2020.

Media-alan työntekijä ja aktivisti Bart Staszewski Puolan Varsovassa 29. tammikuuta 2020.

Julkaistu: 15.2. 13:12

Hyökkäys pride-kulkuetta vastaan sai puolalaisaktivistin taistelemaan seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Lähes kaksi vuotta sitten varsovalainen Bart Staszewski osallistui pride-marssille Puolan itäosassa Lublinissa.

Toimittaja oli innoissaan. Lublin oli Staszewskin synnyinseutua, ja kyseessä oli kaupungin ensimmäinen pride-kulkue.

Ulkomailla ja Varsovassa asunut Staszewski halusi poistua pääkaupungin kuplasta ja auttaa konservatiivisemman kotiseutunsa aktivisteja marssin järjestämisessä.

Lublinin pride-marssille osallistui 1 000 ihmistä, mutta marssia vastaan hyökkäsi satojen ihmisen joukko. He heittelivät mielenosoittajia kivillä ja pulloilla.

– Väkivallan kokeminen sai minut ymmärtämään seksuaalivähemmistöjen tilanteen pääkaupungin ulkopuolella. Aloin pohtia, mitä voisimme tehdä.

Tämä oli Staszewskin aktivismin alku. Marssin jälkeen hän haastoi oikeuteen kaksi paikallista poliitikkoa, jotka olivat väittäneet Lublinin pride-kulkueen mainostavan "pedofiliaa".

Oikeusprosessi oli vaikea, mutta Staszewski voitti sen. Se antoi hänelle tunteen, että yksi ihminen voi vaikuttaa asioihin.

– Voitin ensimmäisen oikeustapauksen, ja poliitikko joutui maksamaan meille korvauksia. Toisen poliitikon kanssa taas teimme sopimuksen, että hän pyytää meiltä julkisesti anteeksi.

Valtapuolue hakee vihollisia

Aktivismille on tarvetta. Seksuaalivähemmistöt ovat eläneet Puolassa osin näkymättömissä. Voimakkaan katolisessa maassa avioliitto samaa sukupuolta olevien välillä ei ole sallittu.

Viime vuosina vähemmistöt on Puolassa nostettu kuitenkin erityisesti tikun nokkaan. Puolan konservatiivinen Laki ja oikeus -valtapuolue (PiS) on hyökännyt voimakkaasti seksuaalivähemmistöjä vastaan.

Viime kevään EU-vaaleissa puolue otti homofobian yhdeksi kampanjansa kärkiteemaksi. Puolue toisteli, että jos liberaali oppositio saa paikkoja EU:ssa, Puolassa tapahtuu "seksuaalivähemmistöjen hyökkäys yhteiskuntaa vastaan".

Yksi absurdeimmista aloitteista on ollut puolueen poliitikkojen viimevuotinen päätös julistaa niin sanottuja "seksuaalivähemmistöjen ideologiasta" vapaita kaupunkeja. Kymmenet kaupungit ovat julistaneet olevansa "vapaita" kyseisestä ideologiasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt eivät saa vierailla kouluissa puhumassa tasa-arvosta ja syrjinnästä.

Hyökkäys ei rajoitu vain seksuaalivähemmistöihin. Viimeisin hyökkäyksen kohde on seksuaalikasvatus. PiS teki viime vuoden lopussa lakialoitteen, joka kieltäisi seksuaalikasvatuksen. Puolueen mukaan se on "lasten seksualisointia".

Staszewski arvioi, että valtapuolue tarvitsee itselleen vihollisia pitääkseen kannatustaan yllä. Seksuaalivähemmistöt ovat helppo kohde.

Myös vuosien kommunistihallinto näkyy ihmisten asenteissa vähemmistöihin, hän arvioi.

– Edes liberaalit puolueet Puolassa eivät ole tehneet kotiläksyjään kunnolla ihmisoikeuksista ja perustuslaista, Staszewski sanoo.

Ruohonjuuritasolla asenteet avautuvat

Tilanne ei ole täysin synkkä. Puolan seksuaalivähemmistöt ovat tulleet yhä näkyvämmiksi. Esimerkiksi pääkaupunki Varsovan pride-kulkueessa nähtiin historian suurin osallistujamäärä viime kesänä.

Staszewski on myös optimistinen kehityskulkujen suhteen. Ruohonjuuritasolla avautumista on jo tapahtunut politiikkaa enemmän.

– Tuoreet mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että ihmiset ovat avoimia tasa-arvoiselle avioliittolaille. Sen sijaan johtavat poliitikot ovat sitä vastaan.

–Konservatiivinen oikeistopuolue Laki ja oikeus (PiS) nousi enemmistövaltaan Puolassa vuonna 2015. Se uusi valtansa viime syksyn vaaleissa.

–Puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa.

–Liberaalimpi ja EU-myönteisempi oppositio puolestaan kerää äänensä suurista kaupungeista maan pohjois- ja länsiosista.

–PiS on keskittynyt vähävaraisiin, maaseudulla asuviin äänestäjiin, jotka ovat kokeneet itsensä unohdetuiksi kommunistihallinnon kaatumisesta alkaneiden talousuudistusten aikana.

–Puolue on muun muassa korottanut minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä.

–Puolue on kärsinyt korruptioskandaaleista, mutta pysynyt silti suosituimpana puolueena.

–Puolue on ajanut kiristyksiä aborttilainsäädäntöön, tiukentanut retoriikkaansa seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja on nyt kieltämässä lasten seksuaalikasvatuksen.

–Viime kuukausina PiS on pyrkinyt kiristämään otettaan Puolan oikeuslaitoksesta.

–EU on toistuvasti kritisoinut Puolaa sen tekemistä heikennyksistä demokratiaan ja ihmisoikeuksiin.

Tuoreimmat osastosta