Somessa kuohuttavassa tradwife-ilmiössä naisen paikka on kotona: ”Olin syntynyt vaimoksi ja äidiksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Somessa kuohuttavassa tradwife-ilmiössä naisen paikka on kotona: ”Olin syntynyt vaimoksi ja äidiksi”

Tradwife-ilmiössä nainen on kotona ja mies käy töissä.

Tradwife-ilmiössä nainen on kotona ja mies käy töissä.

Julkaistu: 14.2. 13:47

Tradwife tulee sanoista traditional wife, suomeksi perinteinen vaimo.

Sosiaalisessa mediassa kuohuttaa tradwife-ilmiö, joka on kuin tuulahdus 1950-luvulta.

Ilmiöstä on puhunut muun muassa Britanniassa asuva Alena Kate Pettitt, joka työskenteli parikymppisenä tuotekehittelyssä ja kauneusalalla markkinoinnin parissa. Kun hän meni naimisiin nykyisen aviomiehensä kanssa, mies kuitenkin tarjoutui elättämään naisen. Pettittin mukaan miehen tarjous oli helpotus.

– Minusta tuntui, että olin syntynyt vaimoksi ja äidiksi. Samaistuin vanhoihin 1950- ja 1960-lukujen ohjelmiin Unelmatyttöni ja Vaimoni on noita, Pettitt kertoi BBC:n haastattelussa tammikuussa.

– Minun työtäni ovat kotityöt.

Pettitt kirjoittaa blogia ja tekee videoita etiketistä, naisellisesta elämäntyylistä, kodinhoidosta ja ylipäätään kotivaimona olemisesta. Artikkeleiden otsikoina on muun muassa: ”Englantilainen etiketti: Hyviä tapoja moderniin maailmaan” ja ”Aviomiehesi pitää aina tulla ensimmäisenä”.

Vaikka tradwife-ilmiö on noussut jälleen pinnalle, ei se ole täysin uusi. New York Times julkaisi kesäkuussa 2018 väitöskirjatutkija Annie Kellyn mielipidekirjoituksen koskien ilmiötä. Kelly keskittyi tutkimuksissaan anti-feministisen ja äärioikeiston digikulttuureihin.

Kellyn mukaan tradwife-ilmiö onkin linkittynyt äärioikeistoon ja useat sosiaalisessa mediassa nostetta saaneet tradwife-naiset kannattivat rasistista ja seksististä ideologiaa.

– Tradwife-naiset saattavat vaikuttaa hullulta marginaaliporukalta tällä hetkellä, mutta he eivät ole sitä välttämättä kauaa, Kelly kirjoitti.

The Timesin tuoreessa artikkelissa kerrotaan tradwife-ilmiöön osin kytkeytyvästä synkemmästä piirteestä, niin sanotusta Red Pill -liikkeestä. Netissä muutama vuosi sitten kuohuttanut liike suhtautui naisiin vihamielisesti ja esimerkiksi naisen viehätysarvo perustuu siihen, kuinka vähän hän on harrastanut seksiä.

Alena Kate Pettitt ei kuitenkaan tunnista Red Pill -liikettä siitä, mitä hän pitää perinteisenä vaimona olemista. Pettitt ei myöskään yhdistä tradwife-liikettä äärioikeistoon.

– Perinteisiä perhearvoja, joissa #tradwife pysyy kotona pitämässä huolta perheestään ensisijaisena tehtävänään, ei voi eikä pitäisi liittää ekstremismiin tai terrorismiin. Vastenmielistä, että media antaa ymmärtää, että kotivaimot ovat vain elättävän miehen armoilla, Pettitt kritisoi The Timesin artikkelia Twitterissä.

Tuoreimmat osastosta