SVT: Ruotsin hallitus selvittää suomalaisvähemmistön kohtelua – Suomalaisille tehtiin pääkallonmittauksia eikä suomen kieltä saanut puhua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

SVT: Ruotsin hallitus selvittää suomalaisvähemmistön kohtelua – Suomalaisille tehtiin pääkallonmittauksia eikä suomen kieltä saanut puhua

Tornionlaakson meänmaalaisten lippu.

Tornionlaakson meänmaalaisten lippu.

Julkaistu: 14.2. 7:11

Ruotsin hallitus aikoo tänä keväänä nimittää totuus- ja sovittelukomission tutkimaan suomensukuisiin Tornionlaakson länsipohjalaisiin kohdistuneita rikkomuksia Pohjois-Ruotsissa ennen 1950-lukua.

Tornionlaaksolaisia yritettiin vuosikymmenien ajan ruotsalaistaa väkisin. Heille tehtiin ennen 1950-lukua muun muassa pääkallonmittauksia rotubiologian nimissä. Tutkimusten tavoitteena oli kartoittaa muun muassa pohjoisessa elävän suomalaisen rodun alkuperä ja pyrkiä estämään sen sekoittuminen puhtaisiin ruotsalaisiin.

Ruotsin tornionlaaksolaisten keskusliiton (STR-T) esiselvityksen mukaan ruotsalaiset rotubiologit tutkivat 154 länsipohjalaista 16 kylässä ennen vuotta 1952.

Ruotsin tornionlaaksolaisten aktiivi Bengt Niska kertoo SVT:n haastattelussa, että koko Tornionlaakson alueelle on tärkeää, että esimerkiksi kallonmittausten laajuus ja toimenpiteet kartoitetaan.

– On selvää, että moni tuntee vihaa ja nyt asia saa kasvot. Aiomme dokumentoida, miten kallonmittaukset tehtiin ja myös väestön osallisuutta mittauksiin.

Niskan mukaan paikalliset viranomaiset osallistuivat rotubiologisiin mittauksiin aktiivisesti. Lisäksi lapsia kiellettiin esimerkiksi puhumasta tornionlaaksolaisten puhumaa meänkieltä koulussa 1800-luvun lopulta aina 1960-luvulle saakka. Meänkieltä puhutaan sekä Pohjois-Ruotsissa että Suomessa.

Niska ei itse joutunut mittausten kohteeksi, mutta häntä rangaistiin, kun hän puhui suomea ruotsalaisessa koulussa.

– Luokkahuoneessa ei saanut puhua lainkaan suomea. Suomenkielisiä sanoja käyttävä joutui seisomaan ja häpeämään suomenkielen puhumista.

Tuoreimmat osastosta